p>Το τελικό νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας που επικυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 3/3/2009 «ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το ΠΔ 76/2005 και άλλες διατάξεις» δεν μπορεί να αναγνωριστεί από την ΟΕΝΓΕ σαν κλαδική σύμβαση εργασίας. Κι αυτό γιατί ο νόμος παραχαράσσει σε σημαντικότατα σημεία την κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε την 1/12/2008:
-Δεν περιλαμβάνονται οι 2500 νέες θέσεις γιατρών ΕΣΥ για το 2010.
-Δεν καταργείται το πλαφόν.
-Δεν καθιερώνεται το αφορολόγητο των άνω των 4 και 6 εφημεριών ανά μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα.
-Δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις για σταδιακή προσέγγιση στην υπερωριακή αμοιβή με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα
-Δεν καθιερώνονται οι μισθολογικές αυξήσεις που συμφωνήθηκαν, αλλά άλλες μειωμένες.
-Δεν καταργούνται οι πολλαπλές βαθμίδες στο ΕΣΥ, αλλά αντίθετα καθιερώνεται και μία ακόμα πρόσθετη βαθμίδα (από 3 γίνονται 4).
-Δεν καθιερώνεται ο συντονιστής διευθυντής σαν ρόλος «πρώτου μεταξύ ίσων», αλλά σαν ξεχωριστή βαθμίδα και μάλιστα με πιθανή ισόβια διάρκεια.
-Δεν καταργείται ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος στα συμβούλια προσλήψεων, καθώς και στο συμβούλιο επιλογής συντονιστή διευθυντή.
-Δεν καθιερώνεται η υποχρεωτική προκήρυξη όλων των θέσεων στην βαθμίδα εισόδου (Επιμελητής Β), αλλά το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να προκηρύσσει το 20 % στην βαθμίδα που επιλέγει.
Είναι σαφές ότι κάθε τι θετικό που περιέχεται στο νόμο είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών τα δύο τελευταία χρόνια, και για την κατοχύρωση και εφαρμογή των όποιων θετικών τέτοιων σημείων θα απαιτηθεί πάλι η αγωνιστική μας επαγρύπνηση.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν τίμησε την υπογραφή της στην κλαδική συμφωνία της 1/12/2008, αλλά προτίμησε την γνωστή τακτική του εμπαιγμού απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, των υποκλίσεων σε ολιγομελείς ομάδες ιδιοτελών συμφερόντων, την διαιώνιση φαινομένων ρουσφετολογίας και αναξιοκρατίας που υπονομεύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος του μεγάλου ιδιωτικού τομέα περίθαλψης.
Το Γενικό Συμβούλιο αναγνωρίζει σαν κλαδική σύμβαση μόνον αυτήν που υπέγραψε την 1/12/2008, και κανένα άλλο κείμενο.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διατηρούν το δικαίωμα εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας για τα όρια εφημεριών (ως 2 και 4 το μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα) και ο κλάδος θα αποφασίσει συλλογικά το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής του δικαιώματος αυτού.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, συνδικαλιστικά και νομικά, για την άμεση εφαρμογή των σημείων εκείνων του νόμου που περιλαμβάνονται στην κλαδική σύμβαση της 1/12/2008.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι ανοίγει μια νέα περίοδος αγωνιστικών κινητοποιήσεων από σήμερα κιόλας, με απαίτηση:
α) την πλήρη εφαρμογή των από 1/12/08 συμφωνηθέντων
β)την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών
γ)την λήψη μέτρων για την ενίσχυση των νοσοκομείων και κέντρων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και υλικοτεχνικές – κτιριακές υποδομές (εδώ σημειώνεται ότι στον ίδιο νόμο, κεφάλαιο Δ, σημειώνεται σημαντικότατη κυβερνητική υπαναχώρηση όσον αφορά τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, αφού οι 5500 προσλήψεις τελικά παραπέμπονται στις «καλένδες» της τριετίας).
δ)την διεκδίκηση του συνόλου των αιτημάτων που αποφάσισε στις 7/6/08 το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα σύμβαση του 2010.
Συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία της 2/4/2009.