Πετρόπουλος Α.
Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από αυτή την εβδομάδα για το ασφαλιστικό, καθώς είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση με το κλιμάκιο της Κομισιόν (εκ παραλλήλου αναλαμβάνει έργο το ΔΝΤ) στο πλαίσιο του άρθρου 126 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που αφορά στην επιτήρηση της χώρας για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία, που θα αποτελούν οι Γ. Ζανιά, Π. Τσακλόγλου και Η. Μόσιαλος, δεν θα συμμετάσχει, τουλάχιστον μέχρι πριν το κρίσιμο Ecofin στις 15 Μαΐου, ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, ο οποίος σημειωτέον δεν εκαλείτο και στις τακτικές συσκέψεις στο Μ. Μαξίμου όλο αυτό τον καιρό υπό τον πρωθυπουργό. Μόνο την περασμένη Τετάρτη κλήθηκε ο υπουργός Εργασίας και συμμετείχε σε σύσκεψη ενόψει του Υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής της Κυριακής”, το νομοσχέδιο για την ασφάλιση θα περιλαμβάνει κρίσιμες ανατροπές και στον χώρο της Υγείας, ώστε να εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα ο στόχος της κατακόρυφης μείωσης των δαπανών. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Ecofin στις 15-16 Μαΐου και αμέσως μετά θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Η τρόικα της επιτήρησης πιέζει για μείωση των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις από 4,8% του ΑΕΠ στο 2,4%, με τον υπουργό Εργασίας να αναζητεί φόρμουλα, διατήρησης ονομαστικά του 4,8% με συνυπολογισμό του ΕΚΑΣ. Αν τελικώς γίνει δεκτή η φόρμουλα η κρατική επιχορήγηση, θα μειωθεί περίπου κατά 0,5%. Το πιθανότερο είναι να αποτελεί φόρμουλα διαπραγμάτευσης ώστε η κρατική επιχορήγηση να μειωθεί κατά 1%.
Επώδυνη προσαρμογή μέσα σε δύο χρόνια
Σύμφωνα με τις υποδείξεις των Ευρωπαίων επιτηρητών, θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές και επώδυνες μεταβολές στις συντάξεις από σήμερα, ενώ όλες οι επίμαχες και οδυνηρές αλλαγές επισπεύδονται και θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία. Δηλαδή η νέα “μεταρρύθμιση” θα τρέξει στο σύνολό της από το 2013.
Συγκεκριμένα, οι κατώτατες συντάξεις που χορηγούνται μετά από 15 χρόνια εργασίας θα μειωθούν στο 50%, καθώς θα έχουν προνοιακό πλέον χαρακτήρα και θα αντιστοιχούν σε 360 ευρώ. Επίσης συζητείται να μειωθούν δραστικά οι συντάξεις των αποστράτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εκτός και αν αυτοί, αντί της εξόδου σε ηλικία 52 ετών, μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα. “Μαχαίρι” μπαίνει και στις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) που λαμβάνουν ποσοστό αναπλήρωσης 120% του τελευταίου μισθού τους, καθώς θα εκπέσουν τουλάχιστον στο 90% (70% κύρια και 20% επικουρική), όπως προβλέπει ο Νόμος Ρέππα.
Επίσης θα περικοπούν σε μεγάλο βαθμό οι συντάξεις που λαμβάνουν οι κόρες των αξιωματικών, ενώ οι συντάξεις που λαμβάνουν οι αλλοδαπές σύζυγοι συνταξιούχων (υπολογίζονται σήμερα σε αρκετές χιλιάδες) θα καταβάλλονται μετά από 5 χρόνια συμβίωσης και όχι σε 18 μήνες όπως συμβαίνει σήμερα. Τέλος, πενταετία εργασίας στη χώρα μας θα προβλέπεται και για τη συνταξιοδότηση αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, από 2 χρόνια που προβλέπεται σήμερα.
Στο ΕΣΥ οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται οι υπηρεσίες του ΙΚΑ (ιατρεία και νοσοκομεία) να ενταχθούν στο ΕΣΥ ώστε να αποτελέσουν πρόπλασμα για την περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Παραμένει αδιευκρίνιστο, αν οι δομές Υγείας του ΙΚΑ θα εξυπηρετούν εφεξής και τους ασφαλισμένους σε άλλα ταμεία, εξέλιξη που, αν δεν συνοδευτεί από γενναία κρατική επιχορήγηση και σχεδιασμό, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ. Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το εργασιακό καθεστώς των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα ιατρεία και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ. Θα διατηρηθεί το καθεστώς “διπλής” απασχόλησης, στο ΕΣΥ το πρωί και με ιδιωτικά ιατρεία το απόγευμα; Ή θα εξισωθούν οι απολαβές τους με αυτές του προσωπικού του ΕΣΥ, εξέλιξη που προϋποθέτει ξανά γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης;
Προβληματισμός επικρατεί για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των νοσοκομείων, στόχος που είχε αποτελέσει κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τις ανατροπές στο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα στοιχεία διαχείρισης του ΕΣΥ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου έδειξαν εκτόξευση των δαπανών κατά 500 εκ. ευρώ σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2009, λόγω της κατακόρυφης ανόδου των φαρμακευτικών δαπανών και των προμηθειών. Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να συμπαρασύρει σε εκ των υστέρων αιματηρές περικοπές στον χώρο της Υγείας φέτος. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο, όταν θα γίνει το κρίσιμο “τσεκ απ” για το Πρόγραμμα Σταθερότητας από την τρόικα της επιτήρησης. Ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες καταλογίζουν ευθύνες στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας ότι με τις επιλογές του (και μάλιστα με καθυστέρηση πολλών μηνών) για τις διοικήσεις των νοσοκομείων δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την εκτόξευση των δαπανών.