Ασθενείς με αναπνευστήρες σε διαδρόμους νοσοκομείων

Της Ελένης Πετροπούλου

Χειροτερεύει η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής στη χώρα μας, αφού όχι μόνο δεν λειτουργούν τα «κλειστά» έτοιμα κρεβάτια αλλά πλέον έχει μειωθεί και ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών! Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εδώ και ενάμιση μήνα οι διαθέσιμες κλίνες είναι λιγότερες τουλάχιστον κατά 30. Η αδυναμία του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Οργανισμών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ύψους 15 εκατ. ευρώ προς το «Ερρίκος Ντυνάν», οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της συμφωνίας για την ενοικίαση 30 κλινών εντατικής.

Οι εντατικολόγοι βρίσκονται σε απόγνωση και σε μια ύστατη προσπάθεια να κινητοποιήσουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου. «Είναι μια ενέργεια που έχει στόχο να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος για το πρόβλημα των εντατικών και να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντώνης Μαυρομμάτης. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που θα επιλέγει να δουλέψει στη ΜΕΘ, τόνισε. Είναι προφανές -σημείωσε- ότι «η λύση υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας επιστημονικής εταιρείας. Είναι πια υπόθεση της κοινωνίας και της κοινής λογικής…».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας, χρειαζόμαστε ως χώρα 2.000 -3.000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500! «Πάνω από 200 κρεβάτια, έτοιμα προς χρήση, που τα πληρώσαμε ακριβά (πάνω από 150.000 ευρώ το καθένα τους) δεν λειτουργούν για λόγους καθαρής κακοδιοίκησης», λένε οι εντατικολόγοι.

ΧΑΣΙΜΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία, ύστερα από κάθε εφημερία είναι εικόνες τριτοκοσμικής χώρας. Αρκετοί ασθενείς διασωληνομένοι με φορητούς αναπνευστήρες στοιβάζονται στους διαδρόμους επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια για να νοσηλευτούν στις Μονάδες και χάνεται πολύτιμος χρόνος, αφού δεν δέχονται ειδική φροντίδα.

Πριν από λίγες ημέρες, στους διαδρόμους του Ευαγγελισμού βρίσκονταν 25 ασθενείς με αναπνευστήρα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών, πρόσφατα οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τη δυναμικότητα της ΜΕΘ από 14 κλίνες σε μόλις 8, λόγω έλλειψης -κυρίως- νοσηλευτών. Στο «Λαϊκό» λειτουργεί μόλις το 50% των κλινών.

Την ίδια ώρα, στο ΕΚΑΒ καθημερινά υπάρχουν λίστες αναμονής ασθενών σε βαρύτατη κατάσταση, των οποίων οι συγγενείς αναγκάζονται συχνά να καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα, πληρώνοντας έως και 3.500 ευρώ, για ένα βράδυ. Η σύγκρισή μας με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. είναι απογοητευτική. Ενώ στην Ε.Ε. οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν το 20% των κλινών των νοσοκομείων, στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 2,2%. Αν λάβει δε κανείς υπόψη του ότι μόνο στον Ευαγγελισμό λειτουργούν περίπου 40 κλίνες, το ποσοστό των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην περιφέρεια δεν ξεπερνά το 1,5 %.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους εντατικολόγους, οι 200 κλίνες που σήμερα παραμένουν κλειστές, εάν τελικά λειτουργήσουν δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των νέων αναγκών, αφού άλλες ήταν οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ το 1980, άλλες το 1990, άλλες το 2000 και άλλες σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι εντατικολόγοι στο www.icu.gr ζητούν οι πολίτες να συνυπογράψουν στα αιτήματα της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για:

Πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση και λειτουργία των ΜΕΘ.

Ουσιαστικά κίνητρα τα οποία θα προσελκύσουν νέα αξιόλογα στελέχη και θα κρατήσουν το έμπειρο προσωπικό που φεύγει εξουθενωμένο.

Θεσμοθέτηση οργανογράμματος με κανόνες λειτουργίας των ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί περίπου 5.000 πολίτες, ενώ η ηλεκτρονική κάλπη θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το καλοκαίρι.

Κλειστές ΜΕΘ «με ονοματεπώνυμο»

Τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου: 11 κλίνες ανεπτυγμένες από 44 προβλεπόμενες με 31 νοσηλευτές, ενώ απαιτούνται 80.

ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας: Από τις 24 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόνο οι 8 με τραγικά αποτελέσματα.

ΜΕΘ Ευαγγελισμού: Μόνιμα κλειστές 4 – 6 κλίνες εντατικής θεραπείας και 8 κλίνες αυξημένης φροντίδας από τις 20.

ΜΕΘ Νοσοκομείου Ελπίς: Λειτουργούν μόνο 2 κλίνες από τις 7, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

ΜΕΘ Ασκληπιείου Βούλας: 6 ανεπτυγμένες κλίνες και 3 επιπλέον κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

ΜΕΘ Νοσοκομείου Αγία Ολγα: 7 κλίνες ανεπτυγμένες από τις 10 προβλεπόμενες. Για την πλήρη ανάπτυξη των κλινών της ΜΕΘ απαιτούνται 2 ιατροί επιμ. Β, 9 νοσηλευτές, 2 βοηθοί θαλάμου και 1 φυσιοθεραπευτής, σύνολο 14 άτομα.

ΜΕΘ Σισμανογλείου: ΜΕΘ με 12 κλίνες ανεπτυγμένες. Στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 14 κλίνες ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας). Δηλαδή οι επιπλέον έξι κλίνες παραμένουν κλειστές, ελλείψει προσωπικού.

ΜΕΘ ΒΓΝ Ηρακλείου: Η ΜΕΘ λειτουργεί με 8 κρεβάτια αντί 12 που προβλέπονται, λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΜΕΘ Πατρών «Αγ. Ανδρέας»: Κλειστές οι 5 από τις 10 προβλεπόμενες κλίνες.

ΜΕΘ Γιαννιτσών: Προβλέπονται 6 κλίνες ΜΕΘ από τις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένες οι 4. Οι κενές θέσεις ιατρών στη ΜΕΘ είναι 2.

ΜΕΘ Πύργου: Δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΜΕΘ Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ: Το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ αν και προβλέπεται από τον οργανισμό του.

ΜΕΝ Χανίων: Παρά τις εδώ και 4 χρόνια δεσμεύσεις του κ. Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου, η Μονάδα Εντατικής Νεογνών ουδέποτε λειτούργησε έως και σήμερα, με συνέπεια τα νεογνά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νεογνών να μεταφέρονται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες στο Ηράκλειο.

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

Σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των πολιτών

Ο βουλευτής, εισηγητής Κ.Τ.Ε. Υγείας ΠΑΣΟΚ, τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι αριθμοί στη χώρα μας είναι τραγικοί, καθώς οι υποδομές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν ιδιαίτερα ανεπαρκείς. Ο υφιστάμενος αριθμός κλινών ΜΕΘ υπολείπεται τραγικά του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, αφού μόλις το 2,2% των νοσηλευτικών κλινών πανελλαδικά καλύπτει την εντατική φροντίδα, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα έπρεπε να φτάνουν το 12%.

Ταυτόχρονα, κλειστή παραμένει μία στις τέσσερις εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, ιδιαίτερα νοσηλευτικό ενώ πολλά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν χωρίς καμιά κλίνη Εντατικής. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γι αυτή τη κατάσταση, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών και την οποία (κατάσταση) έχει η ίδια εκθρέψει με τη συνειδητή πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ακολουθεί τα τελευταία 4 χρόνια για το ΕΣΥ, παρά τις κατά καιρούς «επικοινωνιακές» δεσμεύσεις των υπουργών Υγείας για στελέχωση και λειτουργία των ΜΕΘ.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής: αφενός η αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και αφετέρου το σιγοντάρισμα του ιδιωτικού τομέα, που συνεχώς ενισχύεται και ισχυροποιείται επενδύοντας στις ελλείψεις του ΕΣΥ, που η κυβέρνηση με τη πολιτική της, καθημερινά δημιουργεί».