Με μαύρες σημαίες και πανό, έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης, θα σταθμεύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Αυγούστου τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Της Νικολέτας Μπούκα
Καθημερινά και για τουλάχιστον μία εβδομάδα, από τις 7 έως τιες 10 το πρωί, τα 17 ασθενοφόρα της πρωινής βάρδιας θα έχουν ως βάση τους την οδό Αγίου Δημητρίου, καθώς οι εργαζόμενοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν με τον τρόπο αυτό για τις ελλείψεις προσωπικού και την καθυστέρηση των μεταθέσεων για την ενίσχυση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι, τους θερινούς μήνες λείπει σε άδεια το 1/3 των συνολικά 211 εργαζομένων, ενώ το υπουργείο Υγείας “κωφεύει”, αφού δεν έχει προχωρήσει στις μεταθέσεις των 25 ατόμων για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
“Η κατάστασή μας είναι τραγική και γι’ αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια βδομάδα, ίσως και παραπάνω, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Αυτήν τη στιγμή βγάζουμε στην κυκλοφορία 17 ασθενοφόρα το πρωί, 16 το απόγευμα και 13 το βράδυ. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν μόνο 15 ασθενοφόρα, τα οποία καλούνται να καλύψουν και τις ανάγκες των κέντρων υγείας όλου του νομού Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τα οκτώ κέντρα υγείας που υπάρχουν στον νομό Θεσσαλονίκης μόλις δύο έχουν δικό τους ασθενοφόρο. Συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να καλύπτουμε και τις δικές τους ανάγκες”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Αντώνης Αντωνόπουλος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό, μειώνεται και ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων, οπότε εκ των πραγμάτων αυξάνεται και ο χρόνος πρόσβασης στο περιστατικό.
“Φανταστείτε πόση ώρα θα χρειαστεί να κάνει ένα όχημα να φτάσει, για παράδειγμα, από την Καλαμαριά στις Συκιές ή το αντίστροφο και από τη Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Πριν από 22 χρόνια, όταν άρχισα να δουλεύω στο ΕΚΑΒ, οι διασώστες στη Θεσσαλονίκη ήταν 200 και σήμερα είναι 211, δηλαδή μόλις… 11 άτομα περισσότερα. Ωστόσο, για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΕΚΑΒ, χρειάζονται τουλάχιστον 50 διασώστες”, επισημαίνει ο κ. Αντωνόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη ενέργεια που έγινε από το υπουργείο Υγείας ήταν οι μεταθέσεις έξι διασωστών στη Χαλκιδική, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τους θερινούς μήνες.