Για «συνειδητή και εκτεταμένη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων, που αφορούν τη λειτουργία του ΕΣΥ, με σκοπό να δικαιολογηθεί η προσπάθεια συρρίκνωσής του», κατήγγειλαν σήμερα το υπουργείο Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας, αναφέρθηκε ονομαστικά στον επικεφαλής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Π.Γκούμα, για τον οποίο υποστήριξε ότι σε συνομιλία του με γιατρούς, τους αποκάλυψε ότι τα στοιχεία, που είχε δώσει για τα νοσοκομεία ευθύνης του ήταν διαφορετικά από αυτά του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι το υπουργείο άλλαξε τα στοιχεία για να μπορέσει να προχωρήσει σε περικοπές.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αναφέροντας ενδεικτικά τις κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών στα Καλάβρυτα, τους Μολάους, την Κυπαρισσία, την Ικαρία και τα Κρέστενα.
Τα 75 εκατ. ευρώ, που ευελπιστεί ότι θα εξοικονομίσει το υπουργείο Υγείας μέσα σε έναν χρόνο από τις συγχωνεύσεις, δεν είναι παρά το 0,2% των δημοσίων δαπανών υγείας, είπαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και κατηγόρησαν όσους προχωρούν στις αλλαγές ότι «δεν έχουν συναίσθηση τού τι κάνουν».
Ανέφεραν κάποια ακραία παραδείγματα του νέου σχεδίου για το ΕΣΥ, όπως τη συγχώνευση της ουρολογικής με την οφθαλμολογική κλινική, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων. Επίσης, τόνισαν ότι καταργούνται κρεβάτια ΜΕΘ και πρόβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων, λόγω μειώμενων κλινών, θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Βαρνάβα, σε περιστατικό στο νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου τα μανταλάκια ομφάλιου λώρου, που χρησιμοποιήθηκαν σε νεογνά ήταν τα φθηνότερα και ελαττωματικά. Αποτέλεσμα ήταν να σπάνε και τα μωρά να παρουσιάζουν ακατάσχετες αιμορραγίες. Έδειξε μάλιστα φωτογραφίες στους δημοσιογράφους από τέτοια περιστατικά, λέγοντας: «καλή η οικονομία, αλλά τα υλικά στα νοσοκομεία πρέπει να επιλέγονται με τη συμφερότερη και όχι με βάση τη χαμηλότερη τιμή». Πάντως, ο διοικητής του νοσοκομείου έχει υποβάλει μήνυση στους γιατρούς για διασυρμό της υπηρεσίας, στην οποία εργάζεται.
Η ΟΕΝΓΕ, που προχωρά σε στάση εργασίας την Πεμπτη, 14 Ιουλίου, από τις 11 το πρωι έως τις 3 μετά το μεσημέρι, κάνει λόγο για 9.000 απολύσεις γιατρών και 26.000 απολύσεις νοσηλευτών τα επόμενα χρόνια.
Μ. Κεφαλογιάννης