Το δικαστήριο θεώρησε ότι η αξίωσή του να μην γίνονται χημειοθεραπείες ερήμην του δεν συκοφαντούσαν, ούτε έθιγαν τη διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Περσεφόνη Παπαδοπούλου
Κατέρρευσαν χθες στο δικαστήριο οι κατηγορίες περί ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του ειδικού ογκολόγου και υπεύθυνου του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρη Κασαράκη, που περιέχονταν στη μήνυση που του είχε υποβάλλει η Περσεφόνη Παπαδοπούλου – Ζεκερίδου διευθύντρια της Α’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας έκρινε τον ογκολόγο αθώο.
Πολλοί καρκινοπαθείς και συγγενείς καρκινοπαθών από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στον κ. Κασαράκη. Όλοι μιλούσαν με εξαιρετικά λόγια για αυτόν και τόνιζαν πως είναι Άνθρωπος και πολύ καλός γιατρός. Ανέφεραν μάλιστα πως ακόμα και όταν ο ίδιος ήταν άρρωστος συνέχιζε να δέχεται και να εξετάζει και να εξυπηρετεί ασθενείς, ότι τους δέχεται όλους…
Η υπόθεση ανατρέχει στο καλοκαίρι του 2010, όταν μετά τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο, η διοίκησή του αποφασίζει να δημιουργήσει ογκολογικό τμήμα. Για να μπορέσει να λειτουργήσει μετακινείται από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο ειδικός ογκολόγος Δημήτρης Κασαράκης, με τρίμηνη απόσπαση αρχικά που στη συνέχεια ανανεωνόταν συνεχώς. Μέχρι τότε οι καρκινοπαθείς της Καβάλας υποχρεώνονταν να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου ογκολόγοι καθόριζαν τη χημειοθεραπεία τους. Στη συνέχεια οι χημειοθεραπείες εκτελούνταν από γιατρούς του νοσοκομείου Καβάλας, που ήταν σε συνεργασία με τους ογκολόγους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανακουφίσουν τους ασθενείς και να μη χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλη πόλη.
Μετά τη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος στη Καβάλα, όλοι οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων του νοσοκομείου που έκαναν σε καρκινοπαθείς χημειοθεραπείες, παρέδωσαν τους ασθενείς στον κ. Κασαράκη, εκτός από την Περσεφόνη Παπαδοπούλου – Ζεκερίδου. Παραδόξως η διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας, εξέδωσε ειδική απόφαση που ανέφερε πως η συγκεκριμένη παθολόγος θα συνέχιζε να κάνει χημειοθεραπείες σε παλιούς ασθενείς αν αυτοί το επιθυμούσαν. Η απόφαση δικαιολογήθηκε ότι προέκυψε μετά από παρεμβάσεις ασθενών στο υπουργείο… Οι υπόλοιποι παλιοί ασθενείς και οι νέοι ασθενείς πέρασαν στην ευθύνη του ειδικού ογκολόγου Δημήτρη Κασαράκη.
Μετά από δυο μήνες λειτουργίας του ογκολογικού τμήματος, διάστημα κατά το οποίο η κ. Παπαδοπούλου πραγματοποιούσε χημειοθεραπείες μέσα στο ογκολογικό τμήμα και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να ενημερώνει τον ογκολόγο, ο Δημήτρης Κασαράκης έστειλε έγγραφο στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Σε αυτό ανέφερε πως η παθολόγος έκανε χημειοθεραπείες στο τμήμα που ήταν αυτός επιστημονικά υπεύθυνος χωρίς να τον ενημερώνει και χωρίς να έχει την ειδικότητα του ογκολόγου. Στο τέλος του εγγράφου εξέφραζε το προβληματισμό αν η σύνθεση των χημειοθεραπειών γίνονται από τη παθολόγο χωρίς τη συνεργασία ογκολόγου, ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση έθετε την ανησυχία πως μπορεί αυτό να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών. Καλούσε δε το επιστημονικό συμβούλιο να πάρει θέση στο ζήτημα.
Με αφορμή αυτό το έγγραφο η Περσεφόνη Παπαδοπούλου υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και την κατάθεση της παθολόγου, φάνηκε πως δεν στοιχειοθετούνταν οι κατηγορίες. Η εισαγγελέας διάβασε φράση – φράση το επίμαχο έγγραφο και κάθε φορά ρωτούσε την παθολόγο αν αληθεύουν τα γεγονότα που περιγράφονταν σε αυτό και η ίδια απαντούσε πως είναι αλήθεια! Παρ’ όλα αυτά επέμενε πως με το έγγραφο θίγεται η τιμή και η υπόληψή της και η ιατρική της επάρκεια…
Κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες. Ο Σάββας Κοσμίδης πρώην διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε στο όλο ιστορικό της υπόθεσης και εκτίμησε πως στο επίμαχο έγγραφο θίγονται ζητήματα δυσλειτουργίας του ογκολογικού τμήματος και όχι η τιμή και η υπόληψη της παθολόγου. Η Φρειδερίκη Λάγρα διευθύντρια της β’ παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καβάλας, η οποία υποστήριξε πως η Περσεφόνη Παπαδοπούλου έχει κάνει πάρα πολλές χημειοθεραπείες και έχει αρκετή εμπειρία. Το ίδιο υποστήριξε και διευθυντής κλινικής του Θεαγένειου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνεργάζεται χρόνια με την παθολόγο και τις έχει στείλει ασθενείς. Επίσης κατέθεσε η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου και διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας Σταυρούλα Μπουσμουκίλια η οποία είπε πως με το έγγραφο δεν θίγεται η παθολόγος.
Η απόφαση
Τελικά το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Δημήτρη Κασαράκη για την κατηγορία της ψευδούς καταμήνυσης. Μετέτρεψε τη δεύτερη κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης σε απλή εξύβριση και εξάλειψε το αξιόποινο. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι δεν στοιχειοθετούνταν η κατηγορία, ότι όλα αυτά που αναφέρονταν στο επίμαχο έγγραφο ήταν αληθή και δεν υπήρχε κανένα ψευδές γεγονός. Για το τελευταίο τμήμα του επίμαχου εγγράφου το δικαστήριο έκρινε πως αποτελεί κρίση πως ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος αν η παθολόγος δεν ακολουθεί οδηγίες ογκολόγων.
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ