Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το νέο πόρισμα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη- Πετραλιά για επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τα τετραήμερα.
- Η «αναμόρφωση» της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε νέα επιτροπή, η οποία καλείται να εξετάσει τις υπό ένταξη ειδικότητες και να καταθέσει αναλυτικές προτάσεις εντός του καλοκαιριού.
Η ένταξη περιορισμένου αριθμού ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς εκτιμάται πως θα αποτελέσει «δόλωμα» για την εξαίρεση μεγάλου αριθμού ειδικοτήτων από τη λίστα. Αλλωστε πέρυσι επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρόεδρο τον Π. Μπεχράκη πρότεινε την εξαίρεση 102 ειδικοτήτων από τα βαρέα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες (με την τελευταία μόνο να μένει στο ευνοϊκό καθεστώς).
Χρονοδιάγραμμα
Προς το παρόν, το πόρισμα παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει κατηγοριοποίηση. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών σκιαγράφησε χθες η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία σημείωσε πως «μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει η νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, δηλαδή και εκείνων που θα απενταχθούν και εκείνων των νέων που πιθανόν να μπουν».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τονίζει πως «η μη επανατοποθέτηση του Π. Μπεχράκη ως προέδρου είναι ομολογία της αποτυχίας και του αντιεπιστημονικού “έργου” αυτής της επιτροπής».
Σημειώνεται πως σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από πέντε έως επτά χρόνια, μείωση μισθών έως 250 ευρώ και μείωση συντάξεων έως 14% (καθώς δεν θα δίνεται το ειδικό επίδομα). Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση υπόσχεται πως οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά θα αφορούν μόνο στους νεοπροσληφθέντες.
- Η εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης για όσους απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μείωση των εργάσιμων ημερών. Σε πρώτη φάση στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν 8.000 εργαζόμενοι και για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τη ριζική της διαφωνία «με μία γενικευμένη ρύθμιση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αντιστάθμιση των απωλειών των εργαζομένων από τις καταχρηστικές συμπεριφορές των εργοδοτών» εξέφρασε η ΓΣΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, «ένα γενικευμένο μέτρο για την εκ περιτροπής απασχόληση δίνει λάθος μήνυμα και ωθεί τους επιχειρηματίες σε περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων».
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία των συνδικάτων περίπου 6.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να πουν «ναι» στην εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών. Συγκεκριμένα η μείωση των ημερών για περίπου 4.000 άτομα έγινε με βάση τις τυπικές διαδικασίες, ενώ για τους υπόλοιπους 2.000 εργαζόμενους εκτιμάται πως έγινε… πλαγίως.
- Το «σπάσιμο» του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, που θα περάσει από τη Βουλή μέσα στον μήνα. Με το κυβερνητικό σχέδιο διαφωνεί η ΓΣΕΕ, που επισημαίνει πως «ο κλάδος υγείας αντί του διαχωρισμού του απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση υπηρεσιών και προσωπικού για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και τον αντίστοιχο έλεγχο των δαπανών του (μείωση κόστους)».
Γενικόλογες προθέσεις
Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως «η κυβέρνηση ανακοινώνει εκ νέου γενικόλογες προθέσεις για την τροποποίηση της λίστας των βαρέων, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί τα Ταμεία σε κατάρρευση και τους ασφαλισμένους σε απόγνωση. Επιπλέον για πέντε συναπτά έτη μιλάει για “σχέδιο” για την απασχόληση χωρίς ποτέ να το παρουσιάζει. Ας σταματήσουν επιτέλους να παίζουν με τα νεύρα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Ζητείται επειγόντως σοβαρότητα και υπευθυνότητα.»
Σημειώνεται πως την Παρασκευή συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Συνομοσπονδία τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι προτάσεις των συνδικάτων βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr