Αυλαία στην Υπατία µετά 44 ηµέρες απεργίας πείνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Οι µετανάστες συµφώνησαν τελικά µε τις προτάσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν υποχώρησε από την αρχική της θέση, σύµφωνα µε την οποία δεν θα γινόταν µαζική νοµιµοποίηση µεταναστών, ούτε θα χορηγούνταν άδεια παραµονής για ανθρωπιστικούς λόγους

Με την αποδοχή των κυβερνητικών προτάσεων, οι οποίες κινούνται επακριβώς στο πλαίσιο του πρόσφατου νόµου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έληξε έπειτα από 44 ηµέρες η απεργία πείνας των µεταναστών του Μεγάρου Υπατία. Χωρίς καµία υποχώρηση από την αρχική θέση της κυβέρνησης, σύµφωνα µε την οποία δεν θα γινόταν µαζική νοµιµοποίηση µεταναστών, ούτε θα χορηγούνταν άδεια παραµονήςγια ανθρωπιστικούς λόγους, οι απεργοί πείνας συµφώνησαν τελικώς να υπαχθούν στο καθεστώς ανοχής ύστερα από εξατοµικευµένη εξέταση του αιτήµατός τους. Στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς και της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα µε τους µετανάστες κατέστη σαφές πως µοναδική λύση για την παραµονή τους στη χώρα είναι να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόµος.

Μοναδική διαφοροποίηση από το υφιστάµενο καθεστώς αποτελεί η αποδοχή του αιτήµατός τους για δυνατότητα µετάβασης στις χώρες καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον τερµατισµό της απεργίας εξέφρασε ο κ. Ραγκούσης, επισηµαίνοντας πως είχαν τεθεί τρεις στόχοι και, όπως είπε, επιτεύχθηκαν στο σύνολό τους. Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυβέρνηση επεδίωκε να µην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή, να µην γίνει µαζική νοµιµοποίηση και να µη διασαλευθείη κοινωνική ηρεµία.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. Μετά την υποβολή αίτησης από κάθε µετανάστη ξεχωριστά και αφού γίνει η καταγραφή, ταυτοποίηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωµάτων, οι αστυνοµικές αρχές θα αποφανθούν για την ένταξή τους στο καθεστώς ανοχής για έξι µήνες µε δυνατότητα ανανέωσης. Οπως διευκρινίστηκε, η ανανέωση θα χορηγείται κάθε φορά για ένα ακόµη εξάµηνο χωρίς ανώτατο όριο, αλλά πάντοτε έπειτα από κρίση της Αστυνοµίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, αναφέρθηκε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη µείωση των ετών που αναφέρονται στον νόµο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαιτούνται για να υποβάλει αίτηση για άδεια παραµονής κάποιος µετανάστης που διαµένει ή εργάζεται στη χώρα παρανόµως. Τώρα χρειάζονται 12 έτη και θα υπάρξει σταδιακά περιορισµός προς την κατεύθυνση των 8 ετών.

Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν την οπισθοχώρηση των µεταναστών από το αρχικό αίτηµα για απευθείας χορήγηση αδειών παραµονής στο γεγονός πως είχαν φτάσει πλέον στα όριά τους εξαιτίας της απεργίας πείνας, ενώ καθοριστικό ρόλο – σηµειώνουν τα ίδια στελέχη – έπαιξε και η απειλή απέλασής τους. Για «ταπεινωτική απόφαση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.∆. Γιάννης Μιχελάκης, αναφέροντας πως η κυβέρνηση «υπέκυψε στον εκβιασµό των παράνοµων µεταναστών». Ασύστολα ψεύδη χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ την άποψη πως στη Ν.∆. «προσδοκούσαν διαφορετική κατάληξη από τη σηµερινή, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΝΕΣΦΥΓΕ

ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ και φωνάζοντας πανηγυρικά συνθήµατα, οι µετανάστες απεργοί πείνας του Μεγάρου Υπατία έκαναν οµόφωνα δεκτές τις προτάσεις της κυβέρνησης, γεγονός που σήµανε τη λήξη της απεργίας πείνας έπειτα από 44 ηµέρες.

Από νωρίς το βράδυ άρχισε η σίτιση των απεργών µεελαφρύ φαγητό (σούπα). Οι µετανάστες θα παραµείνουν στο Μέγαρο Υπατία µέχρι να συνέλθουν και να αποκατασταθεί η κλονισµένη από την απεργία πείνας υγεία τους, ενώ όσοι χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις θα διακοµιστούν στο νοσοκοµείο.

«Ο αγώνας των 300 δικαιώθηκε, έστω και µερικώς. Συνεχίζουµε τον αγώνα µέχρι να µην υπάρχει κανένας µετανάστης χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα. Ενα µεγάλο ευχαριστώ στην αλληλεγγύη, στην οµάδα των γιατρών που ήταν κάθε µέρα όλο το εικοσιτετράωρο δίπλα µας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης Αµπντούλ Χατζί, υπό τα χειροκροτήµατα των µεταναστών. «Η απεργία πείνας σταµατάει», πρόσθεσε.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις µεταξύ τους για τιςκυβερνητικές προτάσεις, ενώ πριν από τη συνάντηση των εκπροσώπων των µεταναστών µε το κυβερνητικό κλιµάκιο είχε µεταβεί στο Μέγαρο Υπατία ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρτίνης.

Τη συµφωνία που είχε επιτευχθεί στη ΓΣΕΕ επιβεβαίωσαν οµόφωνα οι απεργοί πείνας. Μάλιστα ένας από τους εκπροσώπους τους ευχαρίστησε όσους τους υποστήριξαν και τους βοήθησαν, ενώ είπε και «ένα µεγάλο ευχαριστώ για όλη την κοινωνία που έχει καταλάβει τον δικό µας αγώνα για ποιο λόγο τον κάναµε».

ΣΤΟ Ε∆ΩΛΙΟ του κατηγορουµένου για δύο πληµµελήµατα θα καθήσουν αύριο οι δύο συνοδοί-µέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης των µεταναστών, οι οποίες κατηγορούνται ότι εµπόδισαν τη σίτιση απεργών πείνας που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό».

«Εάν κάποιοι ήθελαν νεκρούς, απογοητεύτηκαν» 

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ∆ΟΘΗΚΕ από την κυβέρνηση στο ζήτηµα των µεταναστών απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατία προκάλεσε ένταση χθες στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ηµέρα ντροπής για το ελληνικό πολιτιστικό σύστηµα» και µίλησε για«εξευτελιστική υποχώρηση του κράτους σε 300 εκβιαστέςκαι τους φίλους τους».

Και όταν κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως παραβίασε τον νόµο, τον οποίο, όπως είπε, η ίδια πρόσφατα ψήφισε µειώνοντας τα χρόνιαπου απαιτούνται για τη νοµιµοποίηση των απεργών πείνας και τη χορήγηση σε αυτούς ταξιδιωτικών εγγράφων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χρήστου Πρωτόπαπα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντέτεινεσε έντονο ύφος πως δεν έγινε καµία παραχώρηση, ότι η κυβέρνηση «κινήθηκε µε βάση την προστασία της ανθρώπινης ζωής και σύµφωνα µε τον νόµο» και µόνον για ανθρωπιστικούς λόγους παρέσχε τη δυνατότητα στους συγκεκριµένους µετανάστες να επισκεφθούν εφόσον το επιθυµούν τους οικείους τους. Και πρόσθεσε µε νόηµα: «Εάν κάποιοι ήθελαν νεκρούς ή µαζική νοµιµοποίηση, απογοητεύτηκαν».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος απέδωσε το πρόβληµα «στην κυβερνητική ανικανότητα» καθώς είπε ότι «από τη στιγµή που επετράπη σε 300 λαθροµετανάστες να καταλάβουν τη Νοµική ήταν προδιαγεγραµµένο ότι θα τους επιφύλασσε προνοµιακή µεταχείριση για να ξεφύγει από τον ίδιο της τον φόβο».

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι αλλά απελπισµένοι» και υπενθύµισε ότι το κόµµα του από την πρώτη στιγµή ζήτησε να βρεθεί λύση «για να µη θρηνήσουµε θύµατα παρά τογεγονός ότι αυτοί που τους οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση δεν βοηθούν τους ίδιους αλλά δηµιούργησαν περισσότερα προβλήµατα».

Τάσσονται στο πλευρό του Θ. Πελεγρίνη

∆ΕΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ από τα γεγονότα η ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος που ασκήθηκε εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστηµίου της Αθήνας Θεοδόση Πελεγρίνη για την κατάληψη της Νοµικής Σχολής από τους µετανάστες, υποστηρίζουν οι πρυτανικές αρχές όλων των πανεπιστηµίων της χώρας.Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρυτάνεις τάσσονται στο πλευρό του κ. Πελεγρίνη και χαρακτηρίζουν «απολύτως επιτυχή» τη διαχείριση του ζητήµατος του ασύλου εκ µέρους του, σηµειώνοντας ότι «οδήγησε στη µόνη ορθή και εφικτή λύση από ακαδηµαϊκής και νοµικής πλευράς».

Επίσης οι πρυτάνεις των ιδρυµάτων κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση του ασύλου και επιχειρούµενη ποινικοποίηση της ακαδηµαϊκής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για στοχεύσεις που δεν θα υπηρετήσει και υιοθετήσει το Ελληνικό ∆ηµόσιο Πανεπιστήµιο.