Μπαίνει «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές

Φοροαπαλλαγές και αυτοτελής φορολόγηση έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των συνεργατών του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με κριτήριο το κόστος που έχουν για τον προϋπολογισμό και την απόδοση που μπορεί να φέρουν οριακές ή βαθιές αλλαγές στα ισχύοντα αφού η κατάρρευση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Παρά τη σιωπή των αρμοδίων, οι αλλαγές που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα αιφνιδιάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους καθώς εντάσσονται στην απέλπιδα προσπάθεια να αναστραφούν οι αρνητικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και να πειστούν στις Βρυξέλλες για παράταση της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.

Το κόστος των φοροαπαλλαγών για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το εισόδημα που φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστές από 5-20% ξεπερνάει τα 17 δισ. ευρώ, από τα οποία 6,5 δισ. αφορούν αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Ετσι, μόνο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης υπολογίζεται ότι μπορεί να αντληθούν πρόσθετα έσοδα περίπου 2 δισ. ετησίως.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως δεν θα υπάρξει γενική κατάργηση καθώς κρίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μισθωτών, τόκοι ομολόγων και καταθέσεων κ.λπ.) θα πρέπει να διατηρηθούν.

Με την ίδια λογική εξετάζονται και οι περίπου 1.000 φοροαπαλλαγές, με πρώτες τις απαλλαγές από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που κοστίζουν ετησίως περί τα 2 δισ. ευρώ, τα αφορολόγητα για κληρονομιές και γονικές παροχές με κόστος 1,4 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και μεμονωμένες απαλλαγές όπως οι εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο του συνόλου ή μέρους των δαπανών για ενοίκια του φορολογουμένου και των παιδιών του που σπουδάζουν, δίδακτρα, ασφάλιστρα κ.λπ.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κατάργηση μόνο των χαριστικών φοροαπαλλαγών και η μείωση των ποσοστών έκπτωσης σε κάποιες άλλες περιπτώσεις.

Σενάρια

Για την αυτοτελή φορολόγηση εξετάζονται δύο σενάρια: είτε της πλήρους κατάργησης είτε της αύξησης των υφιστάμενων συντελεστών κατά 5-10 μονάδες.

Με αύξηση των συντελεστών φορολόγησης κατά 5-10 ποσοστιαίες μονάδες το Δημόσιο θα μπορεί να εξασφαλίσει μία μόνιμη πηγή άντλησης εσόδων μεταξύ 850 και 1.700 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 340-680 εκατ. ευρώ μεταφράζονται σε μείωση εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αυτοτελή φορολόγηση, στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου μεταξύ άλλων βρίσκονται:

  • Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς (επίδομα ΔΙΒΕΕΤ), τελωνειακούς (επίδομα ΔΕΤΕ) και υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους (επίδομα ΔΕΧΕ), από τα οποία το 50% φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
  • Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. πτητικό, καταδυτικό κ.λπ.).
  • Οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.
  • Η ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.
  • Οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της Πολιτικής Αεροπορίας.
  • Οι καθαρές αμοιβές που λαμβάνουν για τις πάνω από δύο ανά μήνα εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ.
  • Οι αποδοχές των αθλητών (ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ.).
  • Οι παροχές που χορηγούνται σε όσους εκλέγονται στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τα κέρδη από τα κρατικά λαχεία, τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τον ιππόδρομο κ.ά.

Στο στόχαστρο επίσης είναι οι ειδικές αμοιβές όσων μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων που φορολογούνται με συντελεστή 25%, οι αμοιβές των μελών διοικητικού συμβουλίου, των εκτός μισθού αμοιβών των διευθυντών και διαχειριστών των ανωνύμων εταιρειών και όλων των παροχών σε είδος ή χρήμα που καταβάλλονται στα μέλη του ΔΣ των ανωνύμων εταιρειών.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ