Μισθολογικά κίνητρα σε γιατρούς και προσωπικό του ΕΣΥ προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, προσχέδιο του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Με αυτό παρέχεται δικαίωμα για απογευματινό ιατρείο με επιπλέον αμοιβή σε όλους τους ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς και το προσωπικό, θεσπίζεται βαθμός «συντονιστή διευθυντή ΕΣΥ» και δίνονται κίνητρα για στελέχωση των απομακρυσμένων υγειονομικών μονάδων και σταθερή μηνιαία αποζημίωση για τις εφημερίες.
Το προσχέδιο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου δόθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή για διαβούλευση από την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και φέρει τον τίτλο «Για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Το νομοθέτημα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων, ενώ προβλέπει και γραφείο δικαιωμάτων του πολίτη σε κάθε νοσοκομείο.
Για την ολοήμερη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αναφέρει: Επιτρέπεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, μετά το τακτικό ωράριο, η λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και η διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων για εξωτερικούς ασθενείς.
Στην ολοήμερη λειτουργία μπορούν να συμμετέχουν οι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμίδων, οι πανεπιστημιακοί, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό, επιστημονικό, μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό, καθώς και το αντίστοιχο επικουρικό προσωπικό. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία αποκλειστικά σε χώρο του νοσοκομείου και όχι από το ιατρείο τους.
Η δαπάνη των ιατρικών πράξεων ή εξετάσεων θα βαρύνει το Ταμείο ή την ασφαλιστική εταιρεία των ασθενών. Οι μονάδες του ΕΣΥ θα συνάπτουν συμβάσεις με τα Ταμεία, στη βάση των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Τα έσοδα θα διατίθενται για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και την αμοιβή του προσωπικού για την υπερωριακή του απασχόληση.
Το νομοσχέδιο θεσπίζει οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας. Για τον διορισμό μόνιμων γιατρών ΕΣΥ σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές προβλέπονται προκήρυξη θέσεων σε ανώτερη βαθμίδα έπειτα από δύο άγονες προκηρύξεις, προσαύξηση μισθού κατά 10% και μοριοδότηση για κατάληψη νέας θέσης έπειτα από πενταετή παραμονή.
Αλλάζει και το σύστημα των επικουρικών γιατρών, καθώς ως προϋπόθεση για τον διορισμό τους στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη απαιτείται προηγούμενη θητεία ενός έτους στην Περιφέρεια (εξαιρείται το ΕΚΑΒ).
Οι επιτακτικές ανάγκες των παραπάνω περιοχών θα μπορούν να καλύπτονται και από στρατιωτικούς γιατρούς ή γιατρούς του ΙΚΑ. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Υγείας. Οι κενές θέσεις αγροτικών γιατρών στις περιοχές αυτές θα προκηρύσσονται κατά προτεραιότητα και προβλέπεται παραμονή του υπηρετούντος γιατρού μέχρι να καλυφθεί η θέση.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του πολυδιευθυντικού συστήματος στο ΕΣΥ θεσπίζεται βαθμίδα «συντονιστή διευθυντή». Η θέση θα καλύπτεται με ανοικτή προκήρυξη εντός των γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ και δεν θα έχει μισθολογική διαφορά με εκείνη του διευθυντή.
Το υπουργείο Υγείας θεσπίζει μηνιαία αποζημίωση για τις εφημερίες που θα πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο αριθμός των εφημεριών θα ορίζεται σταθερά για κάθε γιατρό και θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά. Σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να αυξηθεί, όπως και η αμοιβή του γιατρού.
Με άλλη διάταξη μειώνονται κατά δύο τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στα νοσοκομεία με δυναμικότητα άνω των 400 κρεβατιών. Διευρύνεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και στους κλάδους φαρμακοποιών, βοηθών φαρμακείου, προσωπικού πληροφορικής, διαιτολόγων και ακτινοφυσικών.
Δημήτρης Καραγιώργος