Αίσθηση, έκπληξη – εμφανώς δυσάρεστη – και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη ως επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας. Δημοσιολόγοι, υγειονομικοί, πολίτες στα social media, παρουσιάζουν το ακροδεξιό παρελθόν του, θυμούνται δηλώσεις του που είχαν προκαλέσει σάλο, ενώ πυρά από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Αλήθεια κ. Υπουργέ; Ο Αθανάσιος Πλεύρης υπουργός Υγείας;» ρώτησε τον Κώστα Σκρέκα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και θύμισε ενδεικτικά τη δήλωση του Θ. Πλεύρη από την εποχή του ΛΑΟΣ: «Να σας διαβάσω τι έλεγε πριν λίγα χρόνια: “ Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ”.
«Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι υπουργός Υγείας; Δεν υπάρχει ο όρκος του Ιπποκράτη; Δεν υπάρχει ανθρωπισμός; Δεν υπάρχουν Διεθνείς Συμβάσεις; Και πιστεύετε ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια με αυτήν την επιλογή του πρωθυπουργού;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι στο Τwitter ζήτησαν από το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ και νέο υπουργό Υγείας με τη ΝΔ να ανακαλέσει. «Και είπε ότι ήταν παλιά δήλωση, αλλά δεν ανακάλεσε» επισήμανε.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία πως υπάρχουν δύο επιλογές. «Η πρώτη επιλογή είναι να ανακαλέσει τώρα. Πριν την ορκωμοσία. Η άλλη επιλογή είναι να αναιρέσει την απόφαση του ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε ευρωπαϊκή χώρα να υπάρχει υπουργός Υγείας που έχει πει αυτά τα πράγματα».
Τι θυμήθηκαν…
Είναι γεγονός πως και ως νομικός και κυρίως ως πολιτικός ο Θάνος Πλεύρης απασχόλησε πολλές φορές το δημόσιο διάλογο με ακραίες, διχαστικές και ακροδεξιάς ρητορικής δηλώσεις. Η σημερινή υπουργοποίησή του και μάλιστα στο πλέον κρίσιμο υπουργείο Υγείας «ξεσήκωσε» τη μνήμη πολλών και στα social media σταχυολογήθηκαν οι κορυφαίες.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θυμήθηκαν
• Την νομική υπεράσπιση από τον κ. Πλεύρη των αστυνομικών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
•Τη συμμετοχή και ομιλία του κ. Πλεύρη στο περιβόητο «συνέδριο γονιμότητας», το οποίο τελικά ματαιώθηκε.
•Την υπεράσπιση, ως δικηγόρου, του αντιπρόεδρου τότε της ΠΟΑΣΥ, Σταύρου Μπαλάσκα, ο οποίος χαρακτήρισε τους πρόσφυγες «σκόνη», του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη που είχε εμπλακεί στις μεγάλες υποθέσεις παραδικαστικών κυκλωμάτων.
• Τις δηλώσεις του για την «καθαρότητα του έθνους» αλλά και την αλησμόνητη ανάλυσή του για το προσφυγικό το 2011, όταν σε εκδήλωση του ακροδεξιού περιοδικού Patria, ανέπτυσσε το σκεπτικό του σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μετανάστευσης. Όπως έλεγε τότε λοιπόν ο κ. Πλεύρης, δύο είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Η φύλαξη των συνόρων και τα «αντικίνητρα» παραμονής των μεταναστών στη χώρα τους, εξηγώντας πως «η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί. Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιεις, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους-. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ».
πηγη: ΤVXS