Τα χρέη και τα οικονομικά αδιέξοδα οδηγούν έναν στους τέσσερις συμπολίτες μας να αναζητήσει ψυχιατρική βοήθεια
Ραγδαία αύξηση των περιστατικών με κατάθλιψη ή άλλες ψυχοσωματικές διαταραχές, σημειώνεται στη χώρα μας, ειδικά τους τελευταίους μήνες, με ασθενείς που δηλώνουν ως βασικό γενεσιουργό αίτιο του προβλήματος τα χρέη και τα οικονομικά αδιέξοδα!
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί επίσημα σε επιδημιολογική μελέτη, οι γιατροί τόσο σε ψυχιατρικά νοσοκομεία όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μια σαφή εικόνα του φαινομένου, από τον ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό περιστατικών που δέχονται.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο έως σήμερα, μόνο στο Δρομοκαϊτειο, από τα πιο σοβαρά περιστατικά ψυχοσωματικών διαταραχών που φτάνουν εκεί για νοσηλεία, έχοντας ως βασική αιτία τα οικονομικά αδιέξοδα -σύμφωνα με δηλώσεις των ασθενών ή συγγενών τους- από μονοψήφια μεγέθη που ήταν έως το καλοκαίρι, έχουν φτάσει στο 25%, του συνόλου των ασθενών!
Για νοσηλεία
«Να ληφθεί υπόψη ότι δεν μιλάμε μόνο για όσους παραμένουν για νοσηλεία από 20 έως 40 ημέρες στο ψυχιατρικό νοσοκομείο και είναι κάθε μήνα πάνω από 130 δύσκολα περιστατικά, αλλά και για κάποιες εκατοντάδες συμπολίτες μας, που περνούν μόνο από τα εξωτερικά ιατρεία κάθε μήνα και τους συστήνεται αγωγή για το σπίτι», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δρομοκαϊτειο, Μ. Γιαννακός.
Γιατροί στο Δρομοκαϊτειο, στο Αιγινήτιο και στο Δαφνί, με τους οποίους μιλήσαμε, επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ περισσότερα τέτοια περιστατικά και τονίζουν ότι επιβάλλεται να γίνει μια ειδική μελέτη, που θα δείξει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
«Σε μας φτάνουν άτομα με σοβαρά ψυχικά προβλήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνονται συνεχώς. Απ αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στην κοινωνία πρέπει να είναι πολλαπλάσια τα άτομα με ψυχικά νοσήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε», μας εξηγεί ο ψυχίατρος επιμελητής Α ΕΣΥ στο Δαφνί, γραμματέας Κλάδου Ψυχιατροδικαστικής Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Χρήστος Τσόπελας.
«Πράγματι, διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες αυτή την ασυνήθιστα αυξητική τάση των περιστατικών άγχους, κρίσεων πανικού και σειράς ψυχοσωματικών διαταραχών, που σχετίζονται με οικονομικά αδιέξοδα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο νευρολόγος – ψυχίατρος δρ Δημήτρης Κουντούρης.
«Πέρα από την ειδική αγωγή με φάρμακα, που σαφώς συντελούν στην ύφεση των συμπτωμάτων, η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία, αν μπορεί να υπάρξει, είναι η εξάλειψη των πραγματικών αιτίων που προκάλεσαν τη διαταραχή, δηλαδή η λύση προβλημάτων που σχετίζονται με τα οικονομικά τους αδιέξοδα.
Η θεραπεία αυτή φυσικά είναι θέμα πολιτικής. Ενα τέτοιο θετικό δείγμα, είναι η πρόσφατη ρύθμιση για να μη φυλακίζονται πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ, κάτι που σαφώς ανακουφίζει και θεραπεύει από το άγχος και την κατάθλιψη, χιλιάδες πολίτες», λέει ο κ. Κουντούρης.
Η «διάγνωση»
Το όριο της φτώχειας στη χώρα μας προσδιορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2007 στην Ελλάδα ήταν 1.668 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 2.366 ευρώ. Γενικά οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και το 14% των εργαζομένων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μόλις το 7%. Στους προθαλάμους των ιατρείων φτάνουν άτομα που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των καρτών ή τα δάνεια, με συνέπεια οι τράπεζες να τους παραπέμπουν στα δικαστήρια και να χάνουν αυτοκίνητα και σπίτια. Αυτές οι αταστάσεις τούς κάνουν να αισθάνονται ψυχική και σωματική κατάρρευση. «Οταν το άτομο μπαίνει σε διαδικασία στρες, λόγω οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο να αναπτύξει ψυχοσωματική ασθένεια», λέει ο δρ Δημ. Κουντούρης (φωτό). «Εδώ έρχεται η ψυχιατρική να διαγνώσει την κατάθλιψη, που οφείλεται στη στέρηση, τη λύπη, τον πόνο και την έλλειψη ελπίδας ότι θα υπάρξει λύση στο μέλλον και να προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία».
Δρ ΧΡ. ΤΣΟΠΕΛΑΣ
«Δεν αρκούν μόνο τα φάρμακα…»
Δεν αρκούν μόνο τα φάρμακα… «Η αύξηση της εμφάνισης ψυχικών νόσων, ως συνέπεια του στρες, στη σημερινή συγκυρία των έντονων κοινωνικών αναταραχών, επαγγελματικής αβεβαιότητας, απώλειας θέσεων εργασίας, οικονομικής δυσπραγίας, αδυναμίας εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων, αβέβαιου μέλλοντος, θεωρείται αναμενόμενη», μας λέει o δρ Χρήστος Τσόπελας.
«Εντονα στρεσογόνα γεγονότα δρουν συσσωρευτικά, αλληλεπιδρούν με τα γονίδια και οδηγούν στην εμφάνιση ψυχικών νόσων όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, αλλά και πιο σοβαρών νόσων όπως σχιζοφρένεια, παραληρητική διαταραχή κ.ά.
Το στρες εκδηλώνεται τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά και εφήβους που βιώνουν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς τους άμεσα, σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδο της ζωής τους και αντιδρούν με θλίψη, θυμό, απελπισία και τελικά με επιθετικότητα προς τον εαυτό τους ή προς τρίτους.
Οι ψυχικές νόσοι οδηγούν σε απώλεια παραγωγικού χρόνου εργασίας, αύξηση του αποκλεισμού από την εύρεση εργασίας, αύξηση του κοινωνικού στίγματος και απομόνωση.
Επιβαρύνεται έτσι πρωτίστως ο ασθενής, αλλά και η οικογένειά του και τελικά όλη η κοινωνία, εγκαθιστώντας έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης συμπτωμάτων ψυχικής νόσου και ψυχο-κοινωνικών στρεσογόνων παραγόντων.
Για την επιτυχή αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου δεν αρκεί μόνο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Η παράλληλη επαγγελματική αποκατάσταση του ασθενούς είναι απαραίτητη και αναγκαία ώστε ο ασθενής να γίνει ξανά παραγωγικός και κοινωνικά λειτουργικός, εξασφαλίζοντας μία σταθερή ποιότητα ζωής», καταλήγει ο δρ Χρήστος Τσόπελας.
Δρ Β. ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ
«Ευτυχώς έχουμε λίγες αυτοκτονίες»
«Ευτυχώς στη χώρα μας οι αυτοκτονίες είναι σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ πολύ λίγες. Φτάνουν τις τέσσερις με πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ είναι πολλαπλάσιες στις σκανδιναβικές χώρες ή στη Λετονία, όπου ανέρχονται έως τις 70 ανά 100.000 κατοίκους», μας λέει ο δρ Βασίλης Κονταξάκης, αν. καθηγητής ψυχιατρικής στο Αιγινήτειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ