p>
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
Είναι γνωστό ότι τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και κυρίως τα Νομαρχιακά λειτουργούν και εφημερεύουν καθημερινά με μικρότερο του αναγκαίου αριθμό γιατρών, ενώ καλύπτουν και τις ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις περιοχές τους, αντιμετωπίζοντας στα τακτικά και στα επείγοντα Ιατρεία χιλιάδες περιστατικά τα οποία δεν χρίζουν Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Συγκεκριμένα υπάρχουν Τμήματα που έχουν μόνον έναν έως δύο γιατρούς, οι οποίοι τα καλύπτουν όλο το 24ωρο καθημερινά με δυσκολία, χωρίς πολλές φορές να αμείβονται για όλες αυτές τις υπηρεσίες. Οι κλινικές βασικών ειδικοτήτων, οι οποίες έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας, χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον δύο εφημερεύοντες, γεγονός που υποχρεώνει τους γιατρούς να εφημερεύουν πάνω από δέκα μέρες το μήνα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια της ανταπόκρισης στις αυξημένες ανάγκες των Νοσοκομείων της Περιφέρειας συμμετέχουν σημαντικά και οι λίγοι ειδικευόμενοι γιατροί τους με μεγάλο αριθμό εφημεριών εβδομαδιαίως.
Όμως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το οικείο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκαν στα πλαίσια της παλαιότερης ορθής Κοινοτικής Οδηγίας για περιορισμό της υπερεργασίας, με βάση την οποία μειώνεται δραστικά το ανώτατο εβδομαδιαίο όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών στους γιατρούς του ΕΣΥ, δημιούργησαν νέα δεδομένα και προκάλεσαν προβληματισμό και ανησυχία για την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων της Περιφέρειας.
Προ έτους η Κυβέρνηση με τροπολογία παρέτεινε για δώδεκα μήνες και έως το τέλος του τρέχοντος έτους την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, υποσχόμενη ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προσαρμογής των Νοσοκομείων στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της από το νέο χρόνο.
Όμως, ενώ πλησιάζει η 31
η
Δεκεμβρίου, οι γιατροί του ΕΣΥ διαπιστώνουν ότι δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία, οι απαιτούμενες προσλήψεις και οι αναγκαίες ρυθμίσεις, έτσι ώστε αυτό να καταστεί δυνατό και να μη δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα Νοσοκομεία. Ανησυχούν ότι η Κυβέρνηση θα μετακυλίσει τις ευθύνες της στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών και φοβούνται ότι το Υπουργείο θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με νέες τροπολογίες, ενόψει μιας νέας επερχόμενης κρίσης για ένα πρόβλημα που έχει ήδη «κακοφορμίσει».
Επειδή η εφαρμογή της απόφασης για το ανώτατο όριο των υπερωριών των γιατρών του ΕΣΥ υπό τις παρούσες συνθήκες θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην υλοποίηση του προγράμματος των απαραίτητων εφημεριών.
Επειδή δεν υπήρξε ο σωστός σχεδιασμός και η κατάλληλη προετοιμασία, όπως η πρόσληψη νέων γιατρών στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και η αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ που παραμένουν χαμηλοί, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτήν την εξέλιξη.
Επειδή οι γιατροί του ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και οι πολίτες της Περιφέρειας προβληματίζονται, ανησυχούν και κινητοποιούνται για την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων από το νέο έτος,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το διαφαινόμενο και σοβαρό αυτό πρόβλημα που θα προκύψει από την αρχή του νέου έτους στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων, κυρίως της Περιφέρειας, με τη δραστική μείωση του ανώτατου ορίου των υπερωριών των γιατρών του ΕΣΥ;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί στο εναπομείναν διάστημα των εξήντα ημερών που απομένουν, για να αποτρέψει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη που θα επέλθει στο χώρο της Υγείας και να συνεχιστεί η υλοποίηση των προγραμμάτων των απαραίτητων εφημεριών στα Νοσοκομεία;
3. Τι θα κάνει το Υπουργείο για να στηρίξει τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες θα μειωθούν δραματικά, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της Κυβέρνησης για αύξησή τους;