Εφιαλτικό αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι στη Χαλκιδική, εξαιτίας της έλλειψης οργανωμένου τομέα ΕΚΑΒ. Κάτοικοι και τουρίστες στην περιοχή καλό είναι να εύχονται να μην… αρρωστήσουν.
Της Νικολέτας Μπούκα
Πέρυσι, είχαν ληφθεί κάποια μέτρα-ασπιρίνη, όπως η μετάθεση 10 διασωστών του ΕΚΑΒ από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η στάθμευση, για όλο το καλοκαίρι, ενός ασθενοφόρου επί 24ώρου βάσεως στην Καλλικράτεια, προκειμένου να εξυπηρετείται το πρώτο “πόδι” που δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ
Ωστόσο, για το φετινό καλοκαίρι δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα καλυφθεί η Χαλκιδική, καθώς οι ανάγκες σε προσωπικό εκτιμάται ότι θα καλυφθούν με μετακινήσεις προσωπικού από το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Όσο για τα ασθενοφόρα, η διοίκηση του νοσοκομείου Πολυγύρου έχει ζητήσει τέσσερα για 24ωρη παραμονή στη Χαλκιδική, ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν “δανεικά” οχήματα που θα πηγαινοέρχονται από τη Θεσσαλονίκη.
“Δυστυχώς, το σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι. Τους θερινούς μήνες το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ενισχύει τη Χαλκιδική, αλλά αυτή δεν είναι λύση και μάλιστα σε μια περιοχή όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Πέρυσι, η διοίκηση του ΕΚΑΒ έστειλε κάποια άτομα για ενίσχυση του προσωπικού, αλλά αν δεν γίνει αυτόνομος τομέας ΕΚΑΒ, δεν θα αλλάξει τίποτα στην ουσία”, δηλώνει στη “Μ” ο γενικός γραμματέας της ένωσης ιατρών νοσοκομείου και κέντρων υγείας νομού Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι “πληγή” αποτελεί και η έλλειψη κινητών μονάδων για το νομό της Χαλκιδικής. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο μία στο νοσοκομείο Πολυγύρου, η οποία λειτουργεί περιστασιακά, κυρίως λόγω έλλειψης γιατρών. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Από την πλευρά του, ο νέος αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Ματθαίος Τσούγκας επισημαίνει ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική.
“Η περίοδος που θα καλύψουμε αρχίζει ουσιαστικά από τις 15-20 Ιουνίου και διαρκεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτοί είναι και οι μήνες αιχμής για τη Χαλκιδική. Ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου έχει ζητήσει τέσσερα ασθενοφόρα, ένα στην Καλλικράτεια, ένα στην Κασσανδρεία, ένα στον ¶γιο Νικόλαο κι ένα στην Ιερισσό. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε επί 24ώρου βάσεως, οπότε εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να καλυφθούν κάποιες κοντινές περιοχές με ασθενοφόρα που θα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη”, επισημαίνει ο κ. Τσούγκας.
Παράλληλα, εξηγεί ότι η έγκριση εποχικών υπαλλήλων μόνο για δύο μήνες είναι δύσκολη, οπότε θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από τη Θεσσαλονίκη. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Πάντως, βάσει παλαιότερου σχεδιασμού της διοίκησης του ΕΚΑΒ, προβλέπεται μελλοντικά η ενίσχυση με “εποχικά ασθενοφόρα” του δεύτερου και τρίτου “ποδιού” της Χαλκιδικής κατά τους θερινούς μήνες. Συγκεκριμένα, μελετάται η ύπαρξη “εποχικού ασθενοφόρου” που θα ανήκει στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου και θα σταθμεύει στη Συκιά, χωρίζοντας γεωγραφικά στη μέση τη δεύτερη χερσόνησο και σε συνδυασμό με το άλλο ασθενοφόρο του κέντρου υγείας να καλύπτουν όλη την περιοχή της Σιθωνίας.
Επίσης, η ύπαρξη “εποχικού ασθενοφόρου”, που θα ανήκει στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου και θα σταθμεύει στα Νέα Ρόδα, όπου η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές. Παράλληλα, μπορεί να είναι πολύ κοντά στο λιμάνι της Τρυπητής, ώστε να καλύψει πιθανό περιστατικό στο νησάκι της Αμμουλιανής αλλά και στην Ουρανούπολη, με πιθανές προεκτάσεις κάλυψης περιστατικών και στην περιοχή του Αγίου Όρους.
Μαι 03, 2008