Με έναν… τραυματιοφορέα για όλα τα περιστατικά που προσέρχονται στην πρωινή βάρδια λειτουργεί το νοσοκομείο Πολυγύρου. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ελλείψεις σε τραυματιοφορείς είναι τραγικές και μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού, οπότε η Χαλκιδική “βουλιάζει” από κόσμο, και οι επισκέπτες της φτάνουν το ένα εκατομμύριο.
Της Νικολέτας Μπούκα
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έστειλε κανέναν τραυματιοφορέα ως επικουρικό προσωπικό για τους θερινούς μήνες, αλλά κι ένας απ’ αυτούς που εργαζόταν στο νοσοκομείο Πολυγύρου αποσπάστηκε πριν από δύο μήνες στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Βασίλειου Πάππα.
“Οι ελλείψεις στο σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου Πολυγύρου αγγίζουν το 45% – 50%, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες φτάνει το 70% έως και 100%. Στους τραυματιοφορείς οφείλονται 500 ρεπό, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των αδειών τους, δουλεύουν 8 – 10 συνεχόμενες βάρδιες με ένα ή κανένα ρεπό και ήδη δουλεύουν κάτω από τα όρια ασφαλείας”, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι “είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι το επιτελείο του υπουργείου Υγείας και οι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας (2004 – 2005) και σχετικός νόμος (2469/97) που απαγορεύουν τις αποσπάσεις-μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα. Και οι τραυματιοφορείς εντάσσονται στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η σχετική νομοθεσία εφαρμόζεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν”.
“Κάθε βουλευτής δικαιούται από το νόμο να αποσπά από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία έναν ορισμένο αριθμό ατόμων για το γραφείο του. Συνήθως, τα άτομα αυτά είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Αυτήν τη φορά είναι ένας τραυματιοφορέας, ο οποίος πλέον αντί για ασθενείς μεταφέρει… χαρτιά. Το πρόβλημα είναι ότι το νοσοκομείο Πολυγύρου αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό”, δηλώνει στη “Μ” ο γραμματέας της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής Δημήτρης Βαρνάβας. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πολυγύρου Νίκος Καψάλης εξηγεί στη “Μ” ότι αρχικά υπηρετούσαν στο νοσοκομείο 11 τραυματιοφορείς, ενώ σήμερα έμειναν 6. “Την περίοδο που άρχισαν οι διαδικασίες απόσπασης του τραυματιοφορέα στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή είχαμε 10 τραυματιοφορείς, καθώς ένας είχε πάρει άδεια ανατροφής. Συνεπώς, δεν υπήρχε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Ωστόσο, αργότερα, άλλοι τρεις πήραν άδεια, έγινε και η απόσπαση του ενός κι έμειναν έξι. Επιπλέον, περιμένουμε να καλυφθούν δύο θέσεις επικουρικών τραυματιοφορέων για το καλοκαίρι, αλλά ακόμη δεν έχουν εγκριθεί”, τονίζει ο κ. Καψάλης.
Β. Παππάς: Νόμιμη η απόσπαση Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ Βασίλειος Πάππας δηλώνει στη “Μ” ότι η απόσπαση του τραυματιοφορέα στο πολιτικό του γραφείο είναι καθ’ όλα νόμιμη και προσθέτει ότι η επιλογή του ατόμου που φεύγει με απόσπαση εξαρτάται από το αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός πολιτικού γραφείου.
“Για να γίνει η απόσπαση, το αίτημα ετέθη στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ζήτησε ενημέρωση από το νοσοκομείο Πολυγύρου, που με τη σειρά του διαβεβαίωσε ότι δεν θα προκύψει έλλειψη ή πρόβλημα στη λειτουργία του από την απόσπαση αυτή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να προβλέψω ότι λίγους μήνες μετά θα έφευγαν με άδεια κι άλλοι τραυματιοφορείς. Θεωρώ ότι όσα λέγονται είναι εκ του πονηρού και με σκοπιμότητα σε βάρος μου”, τονίζει ο κ. Πάππας.