Σοκαριστικές καταγγελίες ότι δήμαρχοι ελάμβαναν παλαιότερα «μίζες» για να επιτρέπουν την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων εντός των ορίων των δήμων τους έκανε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη στη Βουλή, ενημερώνοντας τα μέλη της ειδικής Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Επίσης, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η ίδια μετέφερε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον προβληματικό τομέα της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων. Οπως είπε, «ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί σήμερα να επικρατεί χάος».
Η κ. Καραβασίλη τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από την νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί».
Σύμφωνα δε με στοιχεία που παρουσίασε, στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυσματικών αποβλήτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές.
Παρά ταύτα, είπε ότι παρατηρείται βελτίωση της εικόνας σε σχέση με το παρελθόν όταν τα φορτηγά συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων έφταναν στα νοσοκομεία σταθμεύοντας στον αύλιο χώρο δίπλα στους επισκέπτες.
Η ίδια έκανε γνωστό ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό Νοσοκομείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, κάτι που οδήγησε σε παρέμβαση της Δικαιοσύνης, μέσα σε έξι μήνες παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.
Από ερωτηματολόγιο που έστειλαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στο οποίο απάντησαν 177, με περίπου 30.000 κλίνες, διαπιστώθηκε ότι:
n Περιβαλλοντική αδειοδότηση είχαν μόνο τα 29 (ποσοστό 16%)
n Τα 135 δεν είχαν υποβάλει ποτέ αίτημα για περιβαλλοντική αδειοδότηση και μόνο 13 είχαν υποβάλει αίτηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
n Μόνο εννέα είχαν άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
n Τα 164 αγνοούσαν ότι θα έπρεπε να έχουν άδεια διαχείρισης και μόνο 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.
n Αδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων είχαν μόνο 14.