ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Στη δημιουργία ομάδας εθελοντών, οι οποίοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην περίθαλψη των ασθενών (π.χ. συνταξιούχοι γιατροί) ή στην ομαλότερη λειτουργία του νοσοκομείου (διοικητική υποστήριξη), με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στοχεύει η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος» και μάλιστα ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οπως ανέφεραν στον «Α» ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγγίδης, και η διευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας, Μελπομένη Τσούγκα, ήδη υπάρχουν αρκετές αιτήσεις ενδιαφερομένων, με τους οποίους σήμερα γίνονται ενημερωτικές συζητήσεις για το πλαίσιο της συνεργασίας.Προκειμένου να παράσχει ισχυρό κίνητρο η διοίκηση του νοσοκομείου σε άτομα που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στοχεύει να λειτουργήσει με ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες (εξετάσεις, άμεση πρόσβαση στα εξωτερικά ιατρεία κ.λπ.) στους εθελοντές και στις οικογένειές τους. «Προσπαθούμε να βάλουμε τον πυλώνα του εθελοντισμού στην καθημερινή υγεία. Θέλουμε οι εθελοντές να αισθάνονται την ασφάλεια ότι είμαστε δίπλα τους», τόνισε ο κ. Φραγγίδης.
Από την πλευρά της, η κ. Τσούγκα ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης του νοσοκομείου είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Συνταξιούχοι εν Δράσει», οι οποίοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επίσης με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο, αναφορικά με το θέμα, ιδίως στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, υπάρχουν νομικές δυσκολίες. «Για παράδειγμα, ένας εθελοντής συνταξιούχος γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να γράψει μια συνταγή. Εχουμε ήδη στείλει στο υπουργείο έγγραφο για το θέμα, ζητώντας να γίνει ρύθμιση. Φυσικά, οι εθελοντές γιατροί δε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα επείγοντα περιστατικά, όμως, μπορούν να βοηθήσουν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία».
Για το θέμα του εθελοντισμού διοργανώθηκε χτες ημερίδα από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», η οποία είχε τίτλο «Εθελοντισμός και Υγεία μια νέα προοπτική δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης». «Στόχος της ημερίδας ήταν να πάρει μπρος η "μηχανή του εθελοντισμού". Είμαστε το πρώτο νοσοκομείο που κάναμε τέτοιου είδους εκδήλωση», τόνισε ο κ. Φραγγίδης.
Ερυθρός Σταυρός
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με τον κ. Φραγγίδη, ήδη το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» δέχεται την εθελοντική προσφορά ατόμων του Ερυθρού Σταυρού. Στις γενικές εφημερίες οκτώ άτομα παρέχουν νοσηλευτικές και υπηρεσίες στήριξης σε ασθενείς. «Εχουμε συνολικά 2.800 εγγεγραμμένους εθελοντές, από τους οποίους 350 άτομα ενεργοποιούνται ετησίως όπου επιθυμούν. Κυρίως, βοηθάμε στα επείγοντα των νοσοκομείων και προσφέρουμε ψυχολογική στήριξη και απασχόληση σε παιδιά και ηλικιωμένους που δεν έχουν πόρους», είπε η προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, Ευγενία Τριανταφυλλίδου.
Αισιόδοξες και απαισιόδοξες πληροφορίες παρουσίασε στο πλαίσιο της ημερίδας ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος. Οπως υποστήριξε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας ένας στους τέσσερις νέους συμμετέχει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ η συμμετοχή τους σε πολιτικές και επαγγελματικές οργανώσεις προσεγγίζει μόλις το 1,9%. Ωστόσο, ευρωπαϊκή κοινωνική έρευνα συμπέρανε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανέρχεται μόλις στο 15,3%.