Με άχρηστα υλικά- όπου υπάρχουν- λειτουργούν τα περισσότερα νοσοκομεία
Υπό διάλυση είναι το ΕΣΥ: οι χειρουργοί αναγκάζονται λόγω ελλείψεων να χρησιμοποιούν ράμματα κινέζικης προελεύσεως- και… ποιότητας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επεμβάσεις γίνονται στα τυφλά, αφού οι αναισθησιολόγοι δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις στους ασθενείς, οι ορθοπεδικοί ξεθάβουν ξεπερασμένα ορθοπεδικά υλικά από τις σχεδόν άδειες πια αποθήκες τους!
Επιστολή που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για τη λειτουργία της ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», κοινοποίησαν οι γιατροί στον διοικητή, ζητώντας του να λάβει άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση. Και αυτό γιατί βλέπουν μέρα με τη μέρα τα αποθέματα τους σε καθετήρες, σύριγγες, γάζες ακόμη σε υγρά αντιδραστηρίων που μετρούν το κάλιο και το νάτριο στο αίμα- ένδειξη για τη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνωννα στερεύουν.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Θα παρουσιαστεί
ΣΤΟ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»
13 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε δεύτερη επέμβαση επειδή τα ράμματα… έλειωσαν και άνοιξαν οι τομές!
όμως, σύντομα εάν συνεχιστεί αυτή η δυστοκία. Αυτός είναι και ο λόγος που ενημέρωσα τη διοίκηση», λέει στα «ΝΕΑ», ο διευθυντής της ΜΕΘ κ. Ιωάννης Παπαδάτος. Τα προβλήματα, όμως, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν σταματούν εδώ: οι αντιδράσεις των λοιμοξιολόγων για τα ακατάλληλα γάντια που φορούν οι νοσηλευτές συνεχίζονται, καθώς αποτελούν πηγή μικροβίων.
Έξι μήνες αναμονή
Στο «Αττικόν» γιατροί και νοσηλευτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, αφού εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα των (μισό)άδειων αποθηκών: οι γάζες, οι σύριγγες, ακόμη και οι σωλήνες των ορών αποτελούν πλέον είδη προς εξαφάνιση. «Εδώ και έξι μήνες έχουμε ενημερώσει για την έλλειψη σε αντιδραστήρια που μετρούν τα αέρια αίματος και ακόμη περιμένουμε τις προμήθειες», επισημαίνει η προϊσταμένη του τμήματος αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου «Αττικόν» κ. Αγλαΐα Λαΐου.
Χωρίς αυτή την εξέταση όμως, οι χειρουργοί, οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι λειτουργούν στα τυφλά, αφού δεν μπορούν να ελέγξουν την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα και συνεπώς την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών! Σημειώνεται, πως στις ΜΕΘ προβλέπεται οι γιατροί να επαναλαμβάνουν στους ασθενείς τη συγκεκριμένη εξέταση πρωί και απόγευμα και οι αναισθησιολόγοι να παίρνουν αέρια αίματος τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου!
Ανταλλαγές ασθενών
Για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά πλέον προβλήματα που εντοπίζονται σε αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης, οι διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας έχουν καταφύγει στη λύση των ανταλλαγών, προσπαθώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο να μην… ξεμείνουν. Με αυτό το τρικ κάλυπταν τις ανάγκες τους το τελευταίο διάστημα και το δύο νοσοκομεία στο Ηράκλειο Κρήτης- το Γενικό Πανεπιστημιακό «ΠΑΓΝΗ» και το «Βενιζέλειο». Προσφάτως όμως, σταμάτησε το πήγαινε-έλα σε υλικά, απλά και μόνον επειδή δεν έχουν. Αντί αυτού, άρχισαν οι ανταλλαγές σε ασθενείς: «Χτες το Πανεπιστημιακό έστειλε σε εμάς ασθενή που έπρεπε να υποβληθεί σε βιοψία προστάτη, αφού εκεί τα απαραίτητα μέσα για την εξέταση είχαν τελειώσει», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Βενιζέλειο» κ. Γιώργος Χοντροζουμάκης. Σκηνικό εγκατάλειψης περιγράφει και ο πρόεδρος των εργαζομένων του «ΠΑΓΝΗ» κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης, διευκρινίζοντας πως οι προμηθευτές έχουν παγώσει τις προμήθειες, αφού το νοσοκομείο δεν έχει ακόμη ξεπληρώσει τα χρέη του περασμένου έτους.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν χειρουργοί στο «Βενιζέλειο» από τον Σεπτέμβριο αναγκάζονται να ράβουν τους ασθενείς με κινέζικα ράμματα, τα οποία μέσα σε λίγες ημέρες λειώνουν με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα τραύματα και οι χειρουργικές τομές. Ήδη, τον τελευταίο μήνα 13 άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε επέμβαση, ταλαιπωρήθηκαν διπλά επειδή χρειάστηκαν να κάνουν νέα ράμματα. Περιμένουν έφοδο
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στο «Ασκληπιείο» Βούλας, αφού οι αποθήκες του αντέχουν για μερικές ημέρες ακόμη. Πάντως, σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες οι διοικητές των τεσσάρων νοσοκομείων της Αττικής (ΚΑΤ, Ασκληπιείο, Ευαγγελισμός, Γενικό Κρατικό), που αναμένουν σήμερα και αύριο έφοδο από τους προμηθευτές για να πάρουν πίσω τις παρακαταθήκες, σκοπεύουν να τους εμποδίσουν. Αυτή, άλλωστε, είναι η γραμμή που έχει χαράξει και το υπουργείο Υγείας.
Πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, φάνηκε καθησυχαστικός και δεσμεύτηκε πως θα πληρώσει άμεσα- σε 3 δόσεις- τους προμηθευτές. Σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στον υπουργό Οικονομίας.
Για τα χρέη…
Οι οφειλές των νοσοκομείων προς το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αγγίζουν τα 31 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 2 εκατομμυρίων που γράφτηκε σε χτεσινό φύλλο των «ΝΕΩΝ».
Δωρεάν εξέταση τέλος!
«ΣΤΟΠ» στη δωρεάν εξέταση και ιατρική φροντίδα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου βάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί από την ερχόμενη Δευτέρα (24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με απόφασή τους, οι γιατροί θα δέχονται τους ασθενείς για εξέταση, αλλά θα κόβουν απόδειξη εισπράττοντας το ποσό που αναλογεί στις εξετάσεις.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι επιμένουν να μην εκτελούν συνταγές του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.
Χθες ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας υποστήριξε ότι «τα ποσά για την εξόφληση των φαρμακοποιών βρίσκονται ήδη στο Ταμείο του ΟΠΑΔ, το οποίο όμως θα προχωρήσει στις πληρωμές μόλις σταματήσει η απεργία των εργαζομένων του Ταμείου». Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ απεργούν διεκδικώντας ειδικό επίδομα, για το οποίο το υπουργείο Υγείας τους διαβεβαιώνει πως «θα γίνει αποδεκτό αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, για καθαρά τυπικούς λόγους».
Οι ορθοπεδικές κλινικές μετακόμισαν στα επείγοντα
ΤΡΑΓΙΚΗ είναι η κατάσταση και στις ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων, με το ΚΑΤ να πρωτοστατεί- η Διοίκηση του νοσοκομείου παραδέχεται πως ακόμη και το στοκ έχει εξαντληθεί. Επομένως, η μοναδική λύση για να μην μπει λουκέτο στα χειρουργεία, είναι να βαφτίζουν οι ορθοπεδικοί όλα τα περιστατικά επείγοντα, πιέζοντας έτσι τους προμηθευτές να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για άμεση προμήθεια υλικών και εργαλείων στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή ασθενούς.
«Πρόκειται όμως για προσωρινή λύση, αφού έπειτα από δύο ημέρες, τα κενά εμφανίζονται και πάλι. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουν χειρουργικές αίθουσες, ώστε να μη φαίνεται ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Αντωνόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής στη Γ΄ Ορθοπεδική Κλινική. Για παράδειγμα χθες, ήταν κλειστές 4 από τις 14 αίθουσες, με τη δικαιολογία πως λείπει προσωπικό.