Η κοινωνική κρίση στη Χιλή ξέσπασε τη 18η Οκτωβρίου, αρχικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών εναντίον της αύξησης της τιμής του μετρό στο Σαντιάγο τις ώρες αιχμής. Αν και το μέτρο ακυρώθηκε γρήγορα, στο μεταξύ οι διαδηλώσεις είχαν μετατραπεί σε γενικευμένο κοινωνικό ξεσηκωμό, τον σοβαρότερο μετά το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα παρουσίασε χθες Κυριακή ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας, που προστίθεται στη σειρά μέτρων που προωθεί στην προσπάθειά του να αποκλιμακώσει την κοινωνική κρίση ικανοποιώντας κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους τον Οκτώβριο.
Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα, ο Πινιέρα είπε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοσχέδια για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ιδίως με τη θέσπιση μέγιστου χρονικού ορίου αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 50% — και αυτών για χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, κατά έως και 60% — καθώς και την κάλυψη των εξόδων των ασφαλισμένων από τα ταμεία τους κατά έως και 80%.
Στη Χιλή οι τιμές των φαρμάκων συγκαταλέγονται στις υψηλότερες στη Λατινική Αμερική.
Ο Πινιέρα διαβεβαίωσε πως με το σχέδιό του, το Εθνικό Ταμείο Υγείας (FONASA), το δημόσιο ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων, θα μεταμορφωθεί και αντί απλώς να καλύπτει κάποια ιατρικά έξοδα ασφαλισμένων, «θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χρηστών του».
Το σημερινό σύστημα υγείας, στο οποίο προσφέρονται επιλογές ασφάλισης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θεωρείται από τους περισσότερους Χιλιανούς πολύ ακριβό, περίπλοκο και, σε πολλές περιπτώσεις, αναποτελεσματικό. Σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας λιώνουν περιμένοντας να περάσουν οι ατέλειωτοι χρόνοι αναμονής για θεραπείες ή επεμβάσεις. Οι εξειδικευμένοι γιατροί είναι είδος εν ανεπαρκεία σε πολλές περιοχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
«Μπορώ να φανταστώ την αγανάκτηση που νοιώθει κάθε Χιλιανός όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τόσα πολλά προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος Πινιέρα. Προέτρεψε το Κογκρέσο της λατινοαμερικάνικης χώρας να εγκρίνει τα σχέδια νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνησή του με ταχείες διαδικασίες.
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα ωφελήσει, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που ασκεί την προεδρία της Χιλής, 14,5 εκατομμύρια πολίτες που είναι ασφαλισμένοι σε δημόσιους φορείς αλλά και τα τρία και πλέον εκατ. ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικούς φορείς.
Το να γίνουν αλλαγές στο σύστημα υγείας είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των Χιλιανών που διαδηλώνουν από τον Οκτώβριο εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων
Οι πολίτες της Χιλής συνεχίζουν τις διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες σε μια χώρα όπου η οικονομία υποτίθεται πως ανθεί, αλλά οι υπηρεσίες που τους προσφέρει το Κράτος — καταγγέλλουν οι άνθρωποι που βγαίνουν στους δρόμους — είναι πολύ ανεπαρκείς σε τομείς όπως είναι ιδίως η παιδεία, η υγεία, οι συντάξεις.
Οι κινητοποιήσεις μετρούν μέχρι σήμερα τουλάχιστον 29 νεκρούς, κατά τον επίσημο απολογισμό.