Χιονοστιβάδα κρουσμάτων

Σε έξαρση η νέα γρίπη – τέσσερα περιστατικά στην Εντατική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Τέσσερις άνθρωποι εισήχθησαν εσπευσμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), που είναι σε έξαρση στη χώρα μας.

Παράλληλα αυξάνονται και οι εισαγωγές ασθενών που διαγιγνώσκονται με ιογενή πνευμονία έπειτα από μόλυνση με τον νέο ιό, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να τονίζουν πως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να καθυστερήσουν να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), σε Μονάδα νοσηλεύονται 54χρονος άνδρας με ιστορικό υποκείμενης νόσου (ηπατική κίρρωση) και 18χρονος τετραπληγικός. Και οι δύο παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και οι θεράποντες ιατροί τους έκριναν πως πρέπει αμέσως να διασωληνωθούν.

Σε Μονάδες νοσηλεύονται και δύο γυναίκες 48 και 49 ετών, οι οποίες υποβάλλονται σε εξωσωματική οξυγόνωση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κοινό χαρακτηριστικό αμφότερων των ασθενών είναι ότι πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία που έχει ως αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς σε επιπλοκές.

«Όταν άρχισε να εξαπλώνεται η νέα γρίπη σε όλο το κόσμο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από γρίπη και να αναπτύξουν βαριά συμπτωματολογία», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Μάριος Λαζανάς.

Όπως φαίνεται, η παχυσαρκία δεν είναι η κύρια αιτία που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν εξαιτίας της. «Η δυσκολία στην αναπνοή, οι άπνοιες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγγειοπάθειες και οι καρδιοπάθειες είναι συχνές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Συνεπώς, συντρέχει αυξημένος κίνδυνος οι παχύσαρκοι να νοσήσουν βαριά. Τούτων δεδομένων, εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες- μεταβολικό σύνδρομο- και συνεπώς έχουν προτεραιότητα στον πανδημικό εμβολιασμό», υπογραμμίζει ο κ. Λαζανάς.

Το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται στην έναρξη του πανδημικού κύματος επιβεβαιώνεται- σύμφωνα με τους γιατρούς- και από το ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός όχι μόνο των ανθρώπων που επισκέπτονται τον γιατρό τους λόγω των συμπτωμάτων της νέας γρίπης αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται με ιογενή πνευμονία έπειτα από μόλυνση από τον νέο ιό.

Πρόκειται για ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκή, ωστόσο δεν είναι βαριάς μορφής και άρα δεν χρειάζεται να διασωληνωθούν. Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά, είναι απαραίτητη η νοσηλεία και η παρακολούθησή τους επί 24ώρου βάσεως. «Τους χορηγούνται αντιγριπικά φάρμακα αλλά και αντιβιοτικά ώστε να αποφευχθούν οι επιλοιμώξεις» λέει.

Στα σχολεία
Παράλληλα, εντείνονται τα προβλήματα στα σχολεία όλης της χώρας λόγω της πανδημίας. Όπως μάλιστα εξηγούν οι ειδικοί, οι μαθητικές αίθουσες δεν κλείνουν πλέον επειδή νοσούν δύο ή τρεις μαθητές, αλλά παρατηρείται συρροή κρουσμάτων. Σημειώνεται πως έως το επόμενο Σάββατο δεκάδες τάξεις και τμήματα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα παραμείνουν κλειστά ώστε να μη διασπαρεί ο νέος ιός περαιτέρω στη μαθητική κοινότητα- από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Κιλκίς και τα Δωδεκάνησα.

SΟS ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ

Η επιβαρημένη υγεία όσων πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών

Απαντήσεις για την ασφάλεια του εμβολίου 

 Η ΕΠΙΣΗΜΗ έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού σήμερα πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις για την ασφάλεια του εμβολίου. Μελανά σημεία είναι η χρήση υδραργύρου και ανοσοενισχυτικού για την παρασκευή των εμβολίων, που προκαλεί ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες.

«Το ανοσοενισχυτικό επιτρέπει την παρασκευή εμβολίων με χαμηλότερη δόση αντιγόνου του ιού και, άρα, κατ΄ αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μαζική παραγωγή. Επιπλέον προσφέρει ενισχυμένη ανοσία από τον Η1Ν1. Έχει παρατηρηθεί όμως πως προκαλεί εντονότερες παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο είναι τοπικές», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος.

Όσον αφορά τον υδράργυρο διευκρινίζει, επικαλούμενος τις αναφορές του ΠΟΥ, «πως το συντηρητικό θειομερσάλη έχει την ιδιότητα να συντηρεί και να προστατεύει τα εμβόλια από επιμολύνσεις με βακτήρια. Ωστόσο η θειομερσάλη δεν περιέχει μεθυλικό υδράργυρο- ουσία που έχει διαπιστωθεί πως είναι τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό- αλλά αιθυλικό υδράργυρο που δεν συσσωρεύεται στον οργανισμό. Αντίθετα, μεταβολίζεται και αποβάλλεται γρηγορότερα», προσθέτει.

Παρ΄ όλα αυτά, μερίδα επιστημόνων δηλώνει επιφύλαξη. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της επιτροπής πανδημίας γρίπης στο Νοσοκομείο ¶γιος Παύλος ο γιατρός Στρατής Πλωμαρίτης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία του για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού τον ιό Η1Ν1.

Ο κ. Πλωμαρίτης, παθολόγος με ειδίκευση στις λοιμώξεις, τονίζει ότι δεν πείσθηκε για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, γι΄ αυτό αισθάνεται την υποχρέωση να παραιτηθεί από τη θέση του. «¶κουσα με προσοχή την επιχειρηματολογία και παρακολούθησα την ενημερωτική ημερίδα, αλλά δεν πείσθηκα. Θα ήταν λοιπόν αντιδεοντολογικό και ανήθικο να τους προτρέπω να κάνουν το εμβόλιο», λέει στα «ΝΕΑ».

Οι ενστάσεις του κ. Πλωμαρίτη εστιάζονται κυρίως στο επιχείρημα πως «το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς. ¶λλωστε, οι ίδιες οι εταιρείες λένε ότι όλα θα φανούν από τη χρήση του. Αυτό σημαίνει πως είναι ένα φάρμακο πειραματικό και δεν μπορούμε να πειραματιστούμε με το σύνολο της κοινωνίας. ¶λλωστε, ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία φυσικού, μαζικού εμβολιασμού από τη γρίπη, υπό την έννοια ότι “κολλάμε” τον ιό και δημιουργούμε αντισώματα», τονίζει.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών 

Αρχίζουν (και) επίσημα οι εμβολιασμοί με το πανδημικό εμβόλιο, με τους επαγγελματίες Υγείας να έχουν προτεραιότητα.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως μπορούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν 16- 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
●Οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων ●Εξαιρετικά ευπαθείς άνθρωποι που θα έχουν ιατρική γνωμάτευση 23- 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
●Πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ●Έγκυοι γυναίκες ●Παιδιά ειδικών σχολείων ●Αιμοδότες ●¶νθρωποι που φροντίζουν μωρά μικρότερα των έξι μηνών ΑΠΟ 1ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
●Υγιείς πολίτες από 18- 49 ετών ●Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους (π.χ. πυροσβέστες)

ΑΠΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
●Υγιή παιδιά και έφηβοι 4- 17 ετών ●Πολίτες από 50- 65 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα ●Πολίτες άνω των 65 ετών