Της Πεννυς Μπουλουτζα
Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν το διάστημα από 8 έως 31 Αυγούστου το Νοσοκομείο και τα πέντε Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής, μίας από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας μας, που «μαζεύει» κάθε καλοκαίρι περίπου 900. 000 Ελληνες και ξένους τουρίστες. Αιτία είναι η άρνηση των γιατρών της Χαλκιδικής να διενεργήσουν εφημερίες πέραν του νέου ωραρίου (48 ώρες εβδομαδιαία απασχόληση για τους ειδικούς και 56 ώρες για τους ειδικευόμενους) εάν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτές θα αποζημιωθούν.
Μάλιστα, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Χαλκιδικής, εμμένοντας στην απόφασή της, έστειλε χθες επιστολή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, με κοινοποίηση και στον υπουργό Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλο, με την οποία καλεί το Κέντρο να θέσει σε εφαρμογή τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και η σωματική ακεραιότητα κανενός πολίτη που θα βρίσκεται στη Χαλκιδική από τις 9 έως τις 31 Αυγούστου.
Οι γιατροί της Χαλκιδικής κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για προχειρότητα. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία το υπουργείο Υγείας αναστέλλει την εφαρμογή του νέου ωραρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 (δηλαδή για άλλο ένα εξάμηνο, αφού η ισχύς της προηγούμενης απόφασης έληξε στις 30 Ιουνίου), φέρει ημερομηνία 14 Ιουλίου και δεν έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτες τις 14 ημέρες του μήνα. Με δεδομένο ότι τα εντάλματα πληρωμής εκδίδονται συνολικά για ολόκληρο τον μήνα, ενδέχεται οι υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου να απορρίψουν εξ ολοκλήρου τα εντάλματα του Ιουλίου και οι γιατροί να μην πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες ενός ολόκληρου μήνα. Δεν αποκλείεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να υπάρξουν μαζικές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΣΥ με επίκεντρο πάντα το θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων.
Το θέμα του ωραρίου και των εφημεριών των νοσοκομείων σχετίζεται και με τις συζητήσεις για κλαδική συμφωνία μεταξύ υπουργείου και γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική πρόταση του υπουργείο Υγείας απορρίφθηκε από το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, στο οποίο ορίστηκε ειδική διαπραγματευτική ομάδα γιατρών. Το υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες σε «συνδικαλιστές γιατρούς» που ανέτρεψαν τη συμφωνία, ενώ από την πλευρά της διαπραγματευτικής ομάδας γίνεται λόγος για «παρελκυστική τακτική» που ακολουθεί ο υπουργός «αποφεύγοντας να επιλύσει το οποιοδήποτε πρόβλημα».
|