Αν δεν ανοίξουν 150 κλειστά κρεβάτια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
Ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα 3.400 άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους.
Oι εντατικολόγοι, ορμώμενοι από τις εκτιμήσεις των ειδικών που αναμένουν έξαρση της νέας γρίπης, ζητούν να ανοίξουν οι 150 κλειστές κλίνες διαφορετικά το ΕΣΥ κρίνεται ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Η σύγκριση της χώρας μας με τις λοιπές χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ΗΠΑ είναι θλιβερή. Στην Ε.Ε. το 20% επί του συνόλου των κρεβατιών στα νοσοκομεία είναι Εντατικής Θεραπείας, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 30%. Στην Ελλάδα, έπειτα από μελέτη που διενήργησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις πληθυσμικές ανάγκες της χώρας μας, 8%- 10% των νοσοκομειακών κλινών έπρεπε να ανήκει στις ΜΕΘ. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από κάθε 1.000 πολίτες που θα νοσήσουν ένας- δύο θα παρουσιάσουν βαριά συμπτωματολογία και άρα θα διακομιστούν σε νοσοκομείο. Από αυτούς 15%- 20% θα πρέπει να διασωληνωθούν και να κάνουν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αυτών δοθέντων, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εμφανίζονται ανέτοιμες να υποδεχθούν το κύμα των ασθενών.
Είναι ενδεικτικό πως «πέρυσι τον χειμώνα παρότι δεν υπήρχε η απειλή της πανδημίας υπήρξαν περίοδοι όπου 30- 40 ασθενείς παρέμεναν στις λίστες αναμονής μέχρις ότου εκκενωθεί κρεβάτι στις ΜΕΘ της χώρας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εντατικολόγοι ζητούν επίμονα να ανοίξουν τα 150 κλειστά κρεβάτια μέχρι τα τέλη του έτους, παρότι υπογραμμίζουν πως αν επαληθευθούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των επιδημιολόγων και των λοιμωξιολόγων, οι πραγματικές ανάγκες για νοσηλεία των ασθενών μεταφράζονται σε 470 κλίνες.
Τι έγινε στο Λονδίνο
Το παράδειγμα του Λονδίνου είναι ενδεικτικό. Το βαρύ επιδημικό κύμα στην πόλη είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει η πληρότητα των ΜΕΘ σε 95% όταν αναλογούν 75 κλίνες Μονάδων σε ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στη χώρα μας αναλογούν μόλις 41 κλίνες.
«Η άμεση πρόσληψη 1.000 νοσηλευτών θα επιλύσει το πρόβλημα των αναξιοποίητων κρεβατιών, αλλά θα συνεισφέρει και στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπαρχόντων. Ωστόσο, όπως τονίσαμε στη νέα υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα, οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν άμεσα και άρα εκτός ΑΣΕΠ», προσέθεσε ο κ. Αρμαγανίδης.
ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Πέρυσι τον χειμώνα υπήρξαν περίοδοι όπου 30- 40 ασθενείς παρέμεναν στις λίστες αναμονής
Ευάλωτοι στη νέα γρίπη υπέρβαροι και καπνιστές
ΧΘΕΣ ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ μια 36χρονη Ελληνίδα λόγω της νέας γρίπης. Η ασθενής παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Επιπλέον διευκρινίζεται πως η συγκεκριμένη ασθενής είναι υπέρβαρη, γεγονός που ενισχύει τα συμπεράσματα διεθνών μελετών ότι οι υπέρβαροι όπως και οι καπνιστές είναι «επιρρεπείς» σε επιπλοκές έπειτα από μόλυνση από τον νέο ιό.
Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα σχολεία της χώρας λόγω της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κλείνουν από σήμερα και για επτά ημέρες τα Α2, Β1 και Γ1 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής και η Β΄ Τάξη του 24ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.
Στην Αττική, μπαίνει λουκέτο στο 1ο 12θέσιο Σχολείο, στο 2ο 4θέσιο Σχολείο και το 1ο 2θέσιο Νηπιαγωγείο της ΕΛΕΠΑΠ. Επιπλέον, κλείνουν για προληπτικούς λόγους το Τμήμα ΣΤ1 του εκπαιδευτηρίου «Χρυσόστομος Σμύρνης» του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και τα Τμήματα Α4 και Γ2 του 8ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης «Εστία».
Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Γ2 Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου Λέρου και στο 1ο Γενικό Λύκειο Κουφαλίων Θεσσαλονίκης.
¶λλωστε, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα νέας γρίπης στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα τρία περιστατικά που ελέγχονται για τη νέα γρίπη είναι θετικά.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα εντοπίστηκαν επιπλέον 137 ασθενείς που νοσούν από τη νέα γρίπη. Έτσι, ο αριθμός των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.867.
Αυξάνονται οι λοιμώξεις από την έλλειψη προσωπικού
«ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για τη (δυσ)λειτουργία των ΜΕΘ παραμένει η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού», όπως απάντησε το 93,8% των διευθυντών ΜΕΘ στην έρευνα που διεξήγαγε η ΕΕΕΘ. Και όλα αυτά, ενώ από διεθνείς μελέτες καταδεικνύεται πως η υποστελέχωση ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων στους ασθενείς που νοσηλεύονται κατά 20%! Στο ερώτημα πόσο κοστίζει κάθε κρεβάτι ΜΕΘ την ημέρα, η απάντηση των εντατικολόγων προκαλεί έκπληξη: τουλάχιστον 500 ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζονται μεταξύ των άλλων ο μισθός των εργαζομένων, το κόστος των μηχανημάτων και οι κτιριακές ανάγκες, που εκτοξεύουν τις ημερήσιες δαπάνες έως και σε 1.100 ευρώ…