Χωρίς γιατρό 12 χωριά στο Κιλκίς

Οι κάτοικοι αναγκάζονται να διανύσουν αποστάσεις χιλιομέτρων για να «γράψουν» τα φάρμακά τους και να εξεταστούν

Δευτέρα, 08.10.07

Ο Παύλος Ιακωβίδης είναι 80 ετών. Πέρασε όλη του τη ζωή στο ακριτικό χωριό Κεντρικό του Δήμου Κρουσσίων Κιλκίς. Τα τελευταία χρόνια πάσχει από διαβήτη και καρδιά, τα οποία του έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση. Σηκώνεται και περπατά μόνο με τη βοήθεια ειδικής «περπατούρας». Από το Μάιο, το Κεντρικό, όπως κι άλλα έντεκα χωριά του Δήμου, έχει μείνει χωρίς αγροτικό ιατρό εξαιτίας της κωλυσιεργίας και της μη προνοητικότητας του υπουργείου Υγείας να καλύψει έγκαιρα τις κενές θέσεις.

«Είμαστε 150 συνταξιούχοι στο χωριό. Ολοι θέλουμε να γράψουμε φάρμακα και να μας εξετάσει γιατρός. Από καθαρή τύχη δεν έχει πάθει κάνεις κάτι σοβαρό τόσους μήνες. Αλλά για πόσο; Ο αγροτικός γιατρός διπλανού χωριού έρχεται μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το δεκαπενθήμερο για να μας εξετάσει. Την περασμένη Τετάρτη δεν ήρθε. Εγώ, δεν το ήξερα και χρειάστηκε να περπατήσω για μισή ώρα με την “περπατούρα” μέχρι το αγροτικό ιατρείο. Εκεί έμαθα τα νέα και γύρισα σπίτι. Τις επόμενες μέρες τελειώνουν τα φάρμακά μου. Ή πρέπει να πάω στο Κιλκίς πληρώνοντας ταξί ή να πληρώσω από την τσέπη μου τα φάρμακα. Τι να πρωτοκάνω με σύνταξη 200 ευρώ;», είπε απογοητευμένος στον ΕΤ. Οπως λέει, η ζωή του έχει αλλάξει από τη στιγμή που στην ουσία έκλεισε το αγροτικό ιατρείο του χωριού, ενώ αισθάνεται ότι η Πολιτεία τους έχει ξεχάσει.

Ο Δήμος Κρουσσίων αποτελείται από 38 χωριά και έχει περίπου 7.000 κατοίκους. Μέχρι πριν από πέντε μήνες στο Δήμο λειτουργούσαν επτά αγροτικά ιατρεία, τα οποία κάλυπταν το καθένα μία «ομάδα» χωριών.

Οπως εξήγησε στον ΕΤ ο αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Αναστασιάδης, το Μάιο έληξε η σύμβαση ενός αγροτικού ιατρού και άλλοι δύο έφυγαν ξαφνικά για την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο. Ετσι, τρία από τα επτά ιατρεία έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των δώδεκα χωριών που εξυπηρετούνταν να βρεθούν χωρίς καθημερινή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με όποιον τρόπο μπορούμε. Ετσι, μία φορά την εβδομάδα οι εναπομείναντες ιατροί πηγαίνουν στα ιατρεία που έχουν κλείσει για να εξετάσουν και να γράψουν τα φάρμακα. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι μία φορά την εβδομάδα κλείνουν τα αγροτικά ιατρεία που έχουν γιατρούς», εξήγησε.

Οταν, όμως, ανοίγουν τα ιατρεία στα τρία χωριά η ουρά των συνταξιούχων φτάνει τα δεκάδες μέτρα. Η αντιδήμαρχος κυρία Καλλιόπη Γραμματικοπούλου έθεσε το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των ιατρείων, τα οποία ανοίγουν στις 9:30 το πρωί και κλείνουν στις 12 το μεσημέρι.

Οι κενές θέσεις δεν προβλέπεται να καλυφθούν πριν από τα Χριστούγεννα. «Ακόμη κι αν έρθουν αύριο οι δύο αγροτικοί ιατροί, θα πρέπει να περάσουν από τρίμηνη εκπαίδευση στο νοσοκομείο του Κιλκίς πριν αναλάβουν καθήκοντα», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.