Χωρίς κρατική φροντίδα η «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο εξυπηρετεί περί τους 100.000 ηλικιωμένους στη χώρα. Η χρηματοδότησή του από κοινοτικά κονδύλια έληξε τον Αύγουστο και η κυβέρνηση με μια σπασμωδική κίνηση αποφάσισε όπως όπως τη συνέχιση του προγράμματος, με αποτέλεσμα να επικρατεί στη συγκεκριμένη κοινωνική υπηρεσία χάος και αβεβαιό

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στο «παιχνίδι» ιδιώτες ακόμα και φιλόπτωχα ταμεία της Εκκλησίας που θα μπορούν να λειτουργούν το κοινωνικό αυτό πρόγραμμα το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε αρμοδιότητα των δήμων.

Η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλουν αρκετοί δήμαρχοι, είναι πρόχειρη και βιαστική, καθώς η προκήρυξη για τη συνέχισή του έπρεπε να είχε εκδοθεί από τις περιφέρειες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έναν μήνα μετά, ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι τελικά το μέλλον του κοινωνικού αυτού προγράμματος που τυγχάνει της αποδοχής της κοινωνίας.

Κινητοποιήσεις
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να πληρώνονται, κατεβαίνουν στις 13 και 14 Νοεμβρίου σε 48ωρη απεργία. Την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα τη συνέχιση λειτουργίας των προνοιακών δομών, την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι περπατούν σε «τεντωμένο σχοινί» ενώ κι οι δήμαρχοι δηλώνουν εξαγριωμένοι αλλά και εξαπατημένοι με την τακτική της κυβέρνησης. Αν κι αρχικά υπήρχαν αντιρρήσεις, οι αιρετοί αποδέχθηκαν την απόφαση για την είσοδο στο πρόγραμμα ιδιωτών και Εκκλησίας, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα κάλυπτε τους δήμους με το ελάχιστο λειτουργικό κόστος.

Το ποσό που είχε συμφωνηθεί ήταν -σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ Σίμο Δανιηλίδη- 2.000 ευρώ ετησίως για κάθε άτομο, εκ των οποίων τα 1.500 θα καλύπτονταν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Απασχόλησης και τα υπόλοιπα από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες περιφέρειες που έχουν ήδη εκδώσει την προκήρυξη ενδιαφέροντος παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.

Για παράδειγμα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για 9.000 ωφελούμενα άτομα με ετήσια δαπάνη 1.131 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα στη συγκεκριμένη περιφέρεια εξυπηρετούνται από την κοινωνική αυτή υπηρεσία 14.000 ηλικιωμένοι.

Δεν φτάνει όμως που 5.000 άτομα θα μείνουν χωρίς φροντίδα, αρκετοί δήμοι δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καθώς το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε καν τις βασικές δαπάνες. Μάλιστα ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αρχικές διαβεβαιώσεις από μέλη της κυβέρνησης αποσκοπούσαν τελικά στο να ξεγελάσουν τους δημάρχους.

Ηδη αρκετοί δήμοι και σε άλλες περιοχές, δηλώνουν πως δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με κίνδυνο αρκετοί ηλικιωμένοι, που διαμένουν σε μικρά νησιά και ορεινούς καποδιστριακούς δήμους και οι οποίοι έβρισκαν φροντίδα από το «Βοήθεια στο Σπίτι», να μείνουν μόνοι και ανήμποροι.

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Ζήτησε παρέμβαση Παυλόπουλου

Εξαγριωμένος από την εξέλιξη είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης. Οπως ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ κατά την οποία είχε συζητηθεί το θέμα, ο ίδιος έχει εκφράσει τηλεφωνικά την αγανάκτησή του στον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, ζητώντας να παρέμβει στους περιφερειάρχες οι οποίοι, χωρίς καμία ενημέρωση, κατέβασαν το ποσό χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κακλαμάνης απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Παπαθανασίου στον οποίο επισημαίνει τα προβλήματα του προγράμματος και την καθυστέρηση η οποία έχει σημειωθεί για τη συνέχισή του.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ  
akarimali@pegasus.gr

τητα.