Χωρίς ορθοπεδικό υλικό κινδυνεύουν να μείνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας από την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που εκπνέει η επιστολή – τελεσίγραφο του ΠΑΣΥΠΟΥ προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το θέμα της εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές παραμένει ανοικτό, αφού το μόνο που έλαβαν μέχρι σήμερα οι προμηθευτές, ήταν υποσχέσεις και μόνο υποσχέσεις. Τουλάχιστον δυο χρόνια τώρα οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν, αρκετές φορές με πειστικό όντως τρόπο, τους προμηθευτές πως θα γίνει ρύθμιση των χρεών, χωρίς ωστόσο να καταβάλλουν «ούτε ένα ευρώ». Αν όντως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) επιμείνει στην απόφασή του, τότε την ερχόμενη Τρίτη θα δημιουργηθεί στα νοσοκομεία ένα νέο σκηνικό, με απρόβλεπτες συνέπειες στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Λάρισας έχουν ήδη οξυνθεί με αφορμή το θέμα των εφημεριών ενώ νωπή είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιατρών του ΠΝΛ, με την οποία επισήμαναν τις επιπτώσεις από τις περικοπές εφημεριών στην εξυπηρέτηση των ασθενών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά την πολύωρη αναμονή (!) στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. «Ήδη, σημειωνόταν στην ανακοίνωση των γιατρών, συσσωρεύονται επιστολές διευθυντών που επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσουν με ασφάλεια, τα εργαστήρια αδυνατούν να επεξεργαστούν τα δείγματα αίματος και τα επιστρέφουν στις κλινικές , ο δε χρόνος αναμονής στο Τμήμα Επειγόντων ξεπερνάει κατά περίπτωση ακόμα και τις δώδεκα ώρες!»
Οι γιατροί μπορεί να έληξαν την επίσχεσή τους την περασμένη Τρίτη αλλά μετά και την πολυήμερη κινητοποίηση που προηγήθηκε, είναι πρακτικά αδύνατο το ΠΝΛ να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, να απορροφήσει δηλαδή τις λίστες αναμονής που διογκώθηκαν από την αναβολή εκατοντάδων χειρουργικών επεμβάσεων. Αν σήμερα, τέλος Μαΐου οι γιατροί εξοφλούνται τις εφημερίες του περασμένου Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών για την υγεία λόγω της οικονομικής πολιτικής, τότε είναι βέβαιο πως αργά ή γρήγορα, όχι μόνο το ΠΝΛ αλλά όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, θα «τρέξουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα στο δρόμο της περαιτέρω απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας. Αν μάλιστα τα βλέμματα επικεντρωθούν στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (σ.σ. άσχετα με το πού θα καταλήξει η Επιτροπή Εφημεριών) τότε είναι αυξημένες οι πιθανότητες να υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες τριτοβάθμιων κλινικών που την τελευταία δεκαετία συγκρατούσαν στην περιοχή μεγάλο αριθμό «μεταναστών υγείας».
Η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και η προσφυγή της χώρας σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ΔΝΤ κάθε άλλο παρά καλό οιωνό αποτελούν και για τα οικονομικά του δημόσιου ΕΣΥ ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για το τι είδους υπηρεσίες υγείας θα παράσχονται σε εκείνους (μισθωτοί, συνταξιούχοι) που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ δεν θα έχουν πρόσβαση επίσης στις ιδιωτικές υπηρεσίες με αφορμή και την οικονομική τους κατάσταση.
ΠΑΣΥΠΟΥ
Προς το παρόν πάντως τα νοσοκομεία (μαζί και τα Στρατιωτικά όπως και αυτά του ΙΚΑ) θα αντιμετωπίσουν από την ερχόμενη Τρίτη το πρόβλημα της διακοπής στην προμήθεια ορθοπεδικού υλικού. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου (όπως και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας, οι διοικητές των ΥΠΕ αλλά και ασφαλιστικά ταμεία) έχει λάβει την επιστολή του ΠΑΣΥΠΟΥ όπου σημειώνεται τόσο η μη υλοποίηση της υποσχεθείσας εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων, όσο και το πρόβλημα της μη θεώρησης των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων των υλικών από τους αρμόδιους Επιτρόπους.
«Το μόνο που εισπράξαμε, τονίζεται στην επιστολή του ΠΑΣΥΠΟΥ, όλους αυτούς τους μήνες ήταν ένα άνευ προηγουμένου διά των αρμοδίων άλλα και διά μέσου του Τύπου, κύμα προτάσεων, σεναρίων και φημών, για τον τρόπο της εξόφλησης των χρεών αυτών, το οποίο βέβαια δεν έχει τελειώσει ακόμα, με λύσεις όπως η εξόφληση των προμηθευτών με μετρητά, με παροχή στην αρχή μικρών και συνέχεια δυσθεώρητων έως και προκλητικών εκπτώσεων ή μέσω ομολόγων, ή μέσω Τραπεζών, με ή χωρίς, εμπλοκή του Ελληνικού Δημοσίου, κ.λπ. Τα σενάρια δηλαδή, τα οποία αποδεικνύεται πλέον ότι γίνονται σκόπιμα, οι σκέψεις, οι προτάσεις, τα σχέδια, κ.λπ. δεν είχαν και δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Έχουν τελειώσει όμως σίγουρα οι οικονομικές αντοχές και όχι μόνο, όλων των προμηθευτών του κλάδου μας. Αυτός ο πολύχρονος και ατέλειωτος όπως φαίνεται, απαράδεκτος αλλά και αρκετά πρωτότυπος, εμπαιγμός των προμηθευτών, πρέπει να πάρει ένα τέλος.
Επανειλημμένα έχουμε καλέσει όλους τους αρμοδίους, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξόφληση των οφειλομένων, πριν προκύψουν τραγικές συνέπειες για μας, αλλά και ανεπανόρθωτα προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, για τον οποίον ασφαλώς και είμεθα υπέρ το δέον ευαισθητοποιημένοι. Παράλληλα, επανειλημμένα τους ενημερώσαμε ότι εάν δεν δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις, θα εδημιουργείτο μεγάλο πρόβλημα στην τροφοδοσία των Νοσοκομείων με τα σχετικά υλικά, αφού θα είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, κανένα μέτρο και καμιά ενέργεια δεν έγινε και τα προβλήματά μας και ιδίως αυτό της απλής επιβίωσης, έχουν πλέον διογκωθεί σε τραγικό βαθμό. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν είμεθα πλέον αναγκασμένοι, εκ των πραγμάτων και μπροστά στην παγερή και θα λέγαμε χωρίς υπερβολή ανατριχιαστική πλέον αδιαφορία των αρμοδίων και μέχρις ότου υλοποιηθεί η αρχική και ήδη πολύμηνη δέσμευσή τους, αποφασίσαμε να προβούμε από την Τρίτη 25η Μαΐου 2010 στην πλήρη διακοπή των προμηθειών ορθοπεδικού υλικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών και των νοσοκομείων του ΙΚΑ» καταλήγει η επιστολή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ