Χρόνια νοσήματα… κόστους 9 δισ. λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης

 

Της Θεοδωρας Λιακοπουλου

Η μη έγκαιρη και σωστή διάγνωση ορισμένων ασθενειών έχει ως συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω των επιπλοκών που συνεπάγονται. Διαβήτης, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή και άλλα χρόνια νοσήματα κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ενδεικτική ασθένεια είναι η κολπική μαρμαρυγή, η οποία θεωρείται μία από τις δαπανηρότερες για τα ταμεία, αφού το ετήσιο κόστος της ανά ασθενή διαμορφώνεται σε 3.184 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με κολπική μαρμαρυγή ανέρχεται στα 2.947 ευρώ, όμως διαφέρει ανάλογα με τις θεραπευτικές στρατηγικές που ακολουθούνται. Η θεραπευτική στρατηγική διατήρησης του ρυθμού έχει μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή 3.184 ευρώ, η στρατηγική ελέγχου της καρδιακής συχνότητας 2.095 ευρώ, ενώ το κόστος για τη διαχείριση των ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζονται επεμβατικά υπολογίζεται κατά μέσον όρο στα 6.452 ευρώ. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η συνολική δαπάνη για τους περίπου 100.000 πάσχοντες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 292 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της ΕΣΔΥ, πρόκειται για ένα νόσημα με υψηλές απαιτήσεις φροντίδας και εντατική χρήση των υπηρεσιών Yγείας, καθώς εκτός των άλλων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κόστους οφείλεται στις δαπάνες εξετάσεων και παρακολούθησης (54,8%), καθώς και στις δαπάνες νοσηλείας (20,8%). Η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με σημαντικό αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω υποτροπών ή επιπλοκών, αλλά και με υψηλή συχνότητα απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών επισκέψεων. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάσχει το 4% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 9% άνω των 80 ετών, ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισής της αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της μετατόπισης της ηλικιακής πυραμίδας και της αυξημένης επιβίωσης ασθενών με στεφανιαία νόσο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη με θέμα «Διαχείριση και Οικονομική Αξιολόγηση της Κολπικής Μαρμαρυγής στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ. Επιστημονικά υπεύθυνος, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κυριόπουλος. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Κ. Αθανασάκης, Ε. Καραμπλή και Μ. Ολλανδέζος.