Τα περισσότερα χρήματα η κυβέρνηση τα οφείλει στους προμηθευτές των νοσοκομείων, περίπου 5 δισ. ευρώ τα υπολογίζει ο υπουργός Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλος, και ακολουθούν οι κατασκευαστές μεγάλων έργων, οι φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφές φόρων και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 11/12/2007 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 276) ο νόμος 3620/2007 που αφορά την αύξηση συντάξεων του Δημοσίου. Με το νόμο αυτόν προβλέπεται η ένταξη αναδρομικά από 1-1-2008 στο συντάξιμο μισθό για τους πολιτικούς υπαλλήλους προϊσταμένους οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου του επιδόματος θέσης ευθύνης ή όπως αλλιώς αποκαλείται σε ορισμένες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα αν αποχωρούν από τις θέσεις αυτές.Το ποσό είχε οριστεί να καταβληθεί τμηματικά ως εξής: ποσοστό 30% την 1η Ιανουαρίου 2008, 30% την 1η Ιανουαρίου 2009 και 40% την 1η Ιανουαρίου 2010.
Το συγκεκριμένο επίδομα είχε νομοθετήσει πριν από 14 μήνες η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, και στις 3 Απριλίου 2008 με την εισοδηματική πολιτική του 2008, το ανακοίνωσε ότι χορηγείται!
Μέχρι σήμερα, οι περίπου 80.000 δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμα το 30% που έπρεπε να λαμβάνουν από 1-1-2008, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει τις απαιτούμενες αιτήσεις και βεβαιώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα τώρα θα πρέπει να λάβουν το 60% το επιδόματος, αφού από την 1-1-2009, «τρέχει» και η δεύτερη δόση, που είναι επίσης 30%.Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι υπηρετήσαντες ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου.
Τα νοσοκομεία
Το μεγαλύτερο ποσό οφείλεται στους προμηθευτές των νοσοκομείων και φτάνει στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για ποσό της τάξης του 1,9% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι απλά το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να αυξηθεί ισόποσα. Η Κομισιόν είχε θέσει περιθώριο στο υπουργείο Οικονομίας να ρυθμίσει τα συγκεκριμένα χρέη, τα οποία πρέπει παράλληλα να ενταχθούν και στον κρατικό προϋπολογισμό, εκτινάσσοντας στα ύψη το έλλειμμα.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα χρέη δε δημιουργήθηκαν από την «κυβέρνηση του χθες», σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ορολογία, αλλά από την 1-1-2005 και μετά. Τότε, η κυβέρνηση, εν χορδαίς και οργάνω, είχε ανακοινώσει τη ρύθμιση των προηγούμενων χρεών, έως 31-12-2004 (2 δισ. ευρώ), και εξήγγειλε σύστημα το οποίο θα εξοφλούσε τις προμήθειες των νοσοκομείων σε διάστημα τριών μηνών, από την παραλαβή του υλικού. Επρόκειτο για ένα τεράστιο ψέμα, καθώς πέρασαν αντί τριών μηνών τέσσερα χρόνια και ακόμη οι προμηθευτές περιμένουν να πληρωθούν και απειλούν να κατασχέσουν τα ιατρικά μηχανήματα! Επίσης έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν τα νοσοκομεία με υλικά. Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή θα ρυθμιστούν τα χρέη των νοσοκομείων. Την ίδια ικανοποίηση είχε εκφράσει και πριν από ένα μήνα, όταν είχε ανακοινώσει ότι έκλεισε το θέμα των χρεών των νοσοκομείων!
Τα άλλα χρέη
Τα «φέσια» όμως του Δημοσίου δεν τελειώνουν εδώ, αλλά μεταξύ αυτών τα σημαντικότερα είναι:
– Οι υποχρεώσεις προς τους κατασκευαστές δημόσιων έργων. Υπολογίζονται οφειλές πάνω από ένα δισ. ευρώ.
– Οι επιστροφές φόρων που καθυστερούν δήθεν για ελέγχους της νομιμότητας της επιστροφής τους. Το συσσωρευμένο υπόλοιπο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα επιστραφούν φέτος λιγότερα από 3 δισ. ευρώ, και με τις νέες υποχρεώσεις που θα γεννηθούν φέτος, στις αρχές το επόμενου έτους θα φτάσουν στα 6 δισ. ευρώ.
– Οι υποχρεώσεις προς τις ΔΕΚΟ. Το Δημόσιο χρωστάει στον ΟΤΕ για τις τηλεφωνικές υπηρεσίες ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ. Τώρα που ανέλαβαν οι Γερμανοί της Deutsche Telekom το πιθανότερο είναι να μην ανεχθούν τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής.
– Τα υπουργεία οφείλουν στη ΔΕΗ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρώτο τη τάξει είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, που απλά δεν πληρώνει τον ηλεκτροφωτισμό των (αποκαλούμενων) εθνικών οδών και όλων των υπηρεσιών του.
– Οι αποδόσεις πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Οι οφειλές σε διάφορους φορείς που εκτελούν εργασίες για λογαριασμό του Δημοσίου, όπως π.χ. τα τουριστικά λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές.
Υπερχρεωμένο το ελληνικό Δημόσιο, σε δυσχερή θέση η οικονομία
Μέχρι και σε συνταξιούχους χρωστάει επί ένα χρόνο επιδόματα το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες είχε μια «οικονομία αλώβητη από την κρίση».Αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2008… συγκρατήθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ, αντί του 2,5% που υπολόγιζε η κυβέρνηση, οφείλεται απλά στη «στάση πληρωμών» του Δημοσίου σε βασικές του υποχρεώσεις, τις οποίες, αν εξυπηρετούσε, θα ξεπερνούσε κατά πολύ το 5% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο ποσό οφείλεται στους προμηθευτές των νοσοκομείων και φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας