ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ «ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Γενναίο μποναμά στους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστές, με σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, δίνει η κυβέρνηση, γεγονός που θα προκαλέσει ντόμινο μισθολογικών αυξήσεων και για άλλους δημόσιους λειτουργούς όπως οι βουλευτές.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σχεδόν διπλασιάζεται ο βασικός μισθός των δικαστών σε εφαρμογή των γνωστών αποφάσεων του Μισθοδικείου που εξομοιώνουν τις αποδοχές τους με αυτούς του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Οι αυξήσεις γίνονται δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που προβλέπει αυξήσεις μόλις 4,5%, και μοιραία θα οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω και των βουλευτικών αποζημιώσεων. Αν και ο υπουργός Οικονομικών -όπως και η αιτιολογική έκθεση- παραπλανητικά διαβεβαιώνει ότι οι ρυθμίσεις αφορούν μόνον τους δικαστικούς λειτουργούς και όχι τα μέλη της Βουλής, είναι σίγουρο ότι όταν η τροπολογία γίνει νόμος του κράτους, οι βουλευτές θα ζητήσουν τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους δικαστές, καθώς υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη.
Οι παχυλές αυξήσεις των αποδοχών των δικαστών που αφορούν και το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα επιβαρύνουν ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 195.000.000 ευρώ (120.000.000 για τους εν ενεργεία και 75.000.000 για τους συνταξιούχους).
Με βάση τις νέες διατάξεις, από την 1η Ιανουαρίου 2008 ο βασικός μισθός των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου της Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) εκτοξεύεται από 2.130 ευρω που είναι σήμερα σε 4.130 ευρώ (αύξηση που αγγίζει το 80%), χωρίς να περιλαμβάνονται τα επιδόματα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων 1.100 ευρώ (από 880), η πάγια αποζημίωση λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών 950 ευρώ (από 880) και τα έξοδα παράστασης 300 ευρώ.
Οι αποδοχές
Υπολογίζεται ότι οι μικτές αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων από περίπου 5.400 ευρώ που είναι σήμερα θα αγγίξουν τα 8.600 ευρώ.
Ο βασικός μισθός του πρωτοδίκη, που αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των αντίστοιχων μισθών όλης της δικαστικής ιεραρχίας, διαμορφώνεται στα 2.067 ευρώ από 1.155. Οι μικτές αποδοχές του πρωτοδίκη με τρία χρόνια υπηρεσίας από 2.600 ευρώ που είναι σήμερα προσδιορίζονται στις 3.700 ευρώ.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, αναφέρει ότι η τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» κατατέθηκε σε συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν σε εκτέλεση της συνταγματικής επιταγής ότι «οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους».
Η τροπολογία
Στην τροπολογία προβλέπεται ακόμη ότι από 1.1.2008 κανένας λειτουργός του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ καθώς και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών δεν θα υπερβαίνει τις αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, που από εδώ και στο εξής θα αποτελούν την οροφή.
Την αναπροσαρμογή των μισθών των 3.800 εν ενεργεία και 2.000 συνταξιούχων δικαστών είχαν «υπαγορεύσει» αποφάσεις του Μισθοδικείου που εκδόθηκαν το 2006 υπό την προεδρία του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι οι δικαστές «ευλογούν τα γένια τους». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος είχε καλέσει τη Βουλή να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να αυξηθούν και οι αποδοχές των βουλευτών.
Εκτός από την αύξηση στο μισθολόγιό τους οι δικαστές πριν από λίγους μήνες ρύθμισαν και την καταβολή των αναδρομικών τους για την περίοδο 2003-2007. Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η καταβολή θα γίνει σε 4 ετήσιες δόσεις μέχρι το 2011 και το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαστή κυμαίνεται από 130.000 μέχρι 60.000 ευρώ. *