Χρυσές δουλειές κάνει το φακελάκι

Από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της “Διεθνούς Διαφάνειας” προκύπτει ότι δύο στους δέκα Έλληνες πλήρωσαν μίζα, για να κάνουν τη δουλειά τους.

Του Γιώργου Χρηστίδη

“Φακελάκι” για να κάνουν τη δουλειά τους δηλώνουν ανοιχτά ότι πλήρωσαν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σχεδόν οι δύο στους δέκα Έλληνες, ενώ οι πολίτες κατατάσσουν πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ στην κορυφή των πιο διεφθαρμένων θεσμών της χώρας. Τα ευρήματα αυτά, που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει θερμοκήπιο της διαφθοράς και η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του φαινομένου από κάθε άλλη της Ε.Ε. των “15”, περιλαμβάνονται στην έρευνα “Βαρόμετρο της Διαφθοράς 2009”, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Gallup και άλλους οργανισμούς δημοσκοπήσεων για την παγκόσμια οργάνωση “Διεθνής Διαφάνεια” σε 69 χώρες.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ

– Το 18% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν ο ίδιος ή κάποιος από το νοικοκυριό του πλήρωσε μίζα για οποιονδήποτε σκοπό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό είναι επιπέδου… Πακιστάν, Λιβάνου και Νιγηρίας και κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. (μας ξεπέρασε μόνο η Λιθουανία, όπου “λάδωσαν” οι τρεις στους δέκα ερωτηθέντες).

– Οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από το επίπεδο της διαφάνειας σχεδόν στο σύνολο των θεσμών. Το χειρότερο βαθμό τον βάζουν στα πολιτικά κόμματα (4,4 στην κλίμακα 1 έως 5, όπου 5 σημαίνει “εξαιρετικά διεφθαρμένος”), ενώ έπονται τα μέσα ενημέρωσης (3,8), η δημόσια διοίκηση και το κοινοβούλιο (3,7), η δικαιοσύνη και ο ιδιωτικός τομέας (3,4).

ΚΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται παγκοσμίως, με βαθμολογία 3,9, ως ο περισσότερο διεφθαρμένος τομέας της κοινωνίας, ακολουθούμενος από τη δημόσια διοίκηση. ΠαρΆ όλα αυτά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, καθώς σε δεκατρείς χώρες (στην πλειονότητά τους χώρες της Ε.Ε.) το πλέον διαφθαρμένο πεδίο είναι ο ιδιωτικός τομέας και σε άλλες έντεκα (κυρίως στην Ασία και στην Αφρική) η δικαστική εξουσία. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς έχουν πολύ κακή άποψη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις τους στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Μόνο το 31% των πολιτών θεωρεί την προσπάθεια της κυβέρνησής τους “αποτελεσματική” (12% στην Ελλάδα). “Το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως το υπΆ αριθμόν ένα πρόβλημα της Δημοκρατίας. Η διαφθορά εξακολουθεί να διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε αμφισβήτηση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των κοινωνιών. Η διαφθορά σήμερα περισσότερο από ποτέ θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την κοινωνική ειρήνη αλλά και την ανάπτυξη γενικότερα. Η ευθύνη του πολιτικού κόσμου είναι μεγάλη, και όσο η εικόνα που παρουσιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις δεν αντιστρέφεται, η λύση απομακρύνεται”, τόνισε ο πρόεδρος της “Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς” Κώστας Μπακούρης με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του Βαρόμετρου 2009.

“Λαδώνουμε” περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο

Χώρα / Ποσοστό (%) πολιτών που “λάδωσαν” οι ίδιοι ή μέλη του νοικοκυριού τους μέσα στο τελευταίο 12μηνο

Λιθουανία, 30%

Ελλάδα, 18%

Ουγγαρία, 14%

Ρουμανία, 14%

Τσεχία, 11%

Βουλγαρία, 5%

Ευρωπαϊκός μέσος όρος, 5%

Λουξεμβούργο, 4%

Πολωνία, 4%

Βρετανία, 3%

Αυστρία, 2%

Φιλανδία, 2%

Ισλανδία, 2%

Νορβηγία, 2%

Πορτογαλία, 2%

Ισπανία, 2%

Δανία, 1%

Ισραήλ, 1%

Ολλανδία, 1%

Ελβετία, 1%

Πηγή: Διεθνής Διαφάνεια, Βαρόμετρο Διαφθοράς 2009