ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
Πρώτη στη φτώχεια και ανάμεσα στους τελευταίους στους μισθούς και στην αγοραστική δύναμη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται πλέον η χώρα μας. Μάλιστα η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα κατά το 2007 ανερχόταν στο 83% του μέσου όρου της Ε.Ε. των 15 ενώ για το 2008 κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1984!
Τα στοιχεία σοκ για την τραγική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων καταγράφονται αναλυτικά στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Αύριο τα εργατικά συνδικάτα διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη μεγάλο συλλαλητήριο (6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου) με κεντρικό σύνθημα «Δεν αντέχουμε άλλο» και με αιχμή το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και το σαρωτικό φορολογικό πακέτο που πλήττει ακόμα και τους χαμηλόμισθους εργαζομένους.
Δύο εκατομμύρια φτωχοί
Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει, εντός του φθινοπώρου, σε 48ωρη πανελλαδική απεργία κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: 1. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2007 ανέρχονται στην Ελλάδα σε 1.668 ευρώ για τους απασχολούμενους με πλήρες ωράριο, έναντι 2.366 ευρώ κατά μέσο όρο στα κράτημέλη της Ε.Ε. των 15.
2.Στην Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας (832.456 νοικοκυριά και 2.088.701 πολίτες). Η Ελλάδα, με ποσοστό 21% του πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στην Ε.Ε. των 27 και μόνο η Λετονία παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό (23%), ενώ κατέχει το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 15 «παλαιών» κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός πλέον από τους συνταξιούχους και τους ανέργους, κάτω από τα όρια της φτώχειας βρίσκεται πλέον και το 14% των εργαζομένων (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 είναι στο 7%).
3.Ενώ το 2004 οι μισθωτοί κατέβαλαν το 44% των συνολικών φόρων και οι εργοδότες το 43%, το 2007 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50,1% για τους μισθωτούς και 36,3% για τους εργοδότες.
4.Η παραγωγικότητα στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκεται στο 91% ενώ οι μισθοί στην Ελλάδα κυμαίνονται στο 83% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
5. Η αύξηση της μέσης πραγματικής αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα με ρυθμό βραδύτερο από τη μέση παραγωγικότητα της εργασίας είχε ως αποτέλεσμα το 2007 η μεν μέση πραγματική αμοιβή να έχει αυξηθεί κατά 27% ενώ η παραγωγικότητα κατά 36,5%. Έτσι υπήρξε για τις επιχειρήσεις ένα όφελος περίπου 7% στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε πραγματικούς όρους. Σκληρή επίθεση
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιαν. Παναγόπουλος σε δήλωσή του τονίζει: «Αναμφίβολα βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες και σκληρές περιόδους από τη μεταπολίτευση και μετά. Εκτός από τα οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα δεχόμαστε μια εξίσου σκληρή επίθεση στα συνδικαλιστικά, δημοκρατικά και πολιτικά μας δικαιώματα». Για να προσθέσει: αμφισβητούνται και υπονομεύονται θεσμοί και κατακτήσεις ιστορικές, που διασφάλιζαν τις βασικές και θεμελιώδεις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται τα συνδικάτα μηνύονται συκοφαντούνται απειλούνται.