Ανακοίνωση Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την αντιμετώπιση του αυξημένου clawback – θέσεις για τους εργαστηριακούς γιατρούς:
Τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του αυξημένου clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων – 11 Θέσεις του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους εργαστηριακούς γιατρούς:
1. Να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη πολυεπίπεδων διαρθρωτικών παρεμβάσεων ώστε να περιοριστεί δραστικά το clawback και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.
2.Να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια και σε πραγματικό χρόνο (real time) η ζήτηση εργαστηριακών εξετάσεων μέσω αξιόπιστων διαγνωστικών πρωτοκόλλων και συνταγογραφικών «φίλτρων».
3. Να υπάρξει σταδιακή αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις και σύγκλιση των δημόσιων δαπανών υγείας με τους μέσους όρους της Ευρώπης (7,5% του ΑΕΠ).
4.Να αυξηθεί η δυναμικότητα των δημόσιων εργαστηρίων ( νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-Κεντρικά Εργαστήρια) ώστε να μειωθεί η ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των διαγνωστικών αναγκών των πολιτών.
5. Να διασφαλιστεί η διαφάνεια στον υπολογισμό και η δίκαιη κατανομή του claw back, με επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά διαγνωστική κατηγορία.
6. Οι συμβάσεις με τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς για πράξεις, που διενεργούνται στα ιατρεία τους με χρήση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα πρέπει επίσης να βασιστούν στη διαμόρφωση επιμέρους κλειστών ΠΫ ανά ειδικότητα/κατηγορία πράξεων και περιοχή. Η καθιέρωση αυτού του νέου πλαισίου θα επιτρέψει και την κατάργηση του άδικου και εξοντωτικού μέτρου του rebate των αυτο-παραπομπών.
7. Να ανασταλεί η εφαρμογή των συγκεκριμένων ποιοτικών κριτηρίων και να επανεξεταστεί πλήρως το πλαίσιο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, μετά από σοβαρή διαβούλευση με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς των εργαστηριακών γιατρών. Η ασφάλεια και η ποιότητα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι πρωτίστως ζήτημα εκπαιδευμένου και έμπειρου ιατρικού και τεχνολογικού προσωπικού.
8.Να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ σε σύναψη συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ για τα ιδιωτικά εργαστήρια, να προβλεφθεί αμοιβή ιατρικής επίσκεψης στον εργαστηριακό γιατρό και να υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις για την αποτροπή της ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της διαγνωστικής αγοράς υπέρ των επιχειρηματιών υγείας και εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.
9. Να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά το πρόβλημα.
10. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για διαγραφή μέρους του συνολικού χρέους για claw back και των επιπλέον χρεών που δημιουργήθηκαν στα διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους (ειδικά το 2020)
11. Να επαναλειτουργήσει η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως αυτοτελής, ενισχυμένος και εξειδικευμένος ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ και να σταματήσει η εκχώρηση της αρμοδιότητας των ελέγχων σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.