h6 align=”center”>Έχουμε κάτι νέο;
1. Από το Υπουργείο Υγείας ουδέν. Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ν΄ απαντήσει τέλη Οκτωβρίου σε όσα σοβαρά ζητήματα του έθεσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών. Στις 27 Οκτωβρίου, με την εκπνοή της προθεσμίας, στάλθηκε έγγραφο υπόμνησης στο Γραφείο του Υπουργού. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.
Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε συζήτηση για θέματα υγείας. Ο κ. Αβραμόπουλος παρέστη και του υποβλήθηκε πλήθος ερωτήσεων από βουλευτές. Ο βουλευτής Θαν. Λεβέντης έθεσα επίμονα την ερώτηση «ποιο σχεδιασμό διαθέτει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του κραχ που θα συμβεί στα Νοσοκομεία από 1ης Ιανουαρίου 2007». Δεν έλαβε καμία επαρκή απάντηση από τον Υπουργό, όπως προκύπτει από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπογράφοντα (δείτε και το σχετικό δημοσίευμα της «Ε» στο παράρτημα).
Ως ευνόητο διαβεβαιώσεις του είδους «μην ανησυχείτε, έχουν γνώση οι φύλακες» δεν εμπνέουν κανενός είδους εμπιστοσύνη απέναντι σε πολιτική ηγεσία, η οποία μέχρι πρότινος αγνοούσε (ή υποδύονταν ότι αγνοούσε) παντελώς ζητήματα για τα οποία έπρεπε να είχε αναζητήσει λύσεις προ πολλού.
Την επομένη, 2 Νοεμβρίου, τα ίδια επαναλήφθηκαν και στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους Διοικητές των Νοσοκομείων όλης της χώρας, πολλοί εκ των οποίων απηύθυναν εναγώνια ερωτήματα χωρίς να λάβουν καμιά απάντηση. Οι διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα αντιμετωπίσει ο Υφυπουργός κ. Γιαννόπουλος σε μετάβασή του στις Βρυξέλλες από κοινού με τον κ. Τσιτουρίδη, μόνον ως ανοησία ή κακόγουστη φάρσα εξελήφθη. Σημειωτέον ότι οι Διοικητές αντιμετωπίζουν από 1/1/2007 διαδικασία αυτόφωρου εάν καταγγελθούν ότι δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όθεν και η μεγάλη ανησυχία τους.
2. Το κλίμα στις Ενώσεις Γιατρών έχει αρχίσει να θερμαίνεται. Οι περιφερειακές συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις διεξάγονται με συμμετοχή μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Στο σύνολό τους οι νοσοκομειακοί γιατροί συμφωνούν ότι:
· είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή του 48ωρου ως μέγιστου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας, ώστε να διασφαλίσουμε ποιότητα ζωής. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οριοθετημένη προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου διευκολύνει την εφαρμογή, για την οποία η πολιτεία κωλυσιεργούσε πέραν της δεκαετίας.
· επ΄ ουδενί πρέπει να γίνει αποδεκτή οιαδήποτε μείωση των αποδοχών μας
· θεωρούνται αδιανόητα μέτρα, όπως αυτό του άμισθου ειδικευόμενου.
· πρέπει να διεκδικηθεί αγωνιστικά νέο μισθολόγιο, παρά την άρνηση της κυβέρνησης που επικαλείται προσχηματικά τις αντοχές της οικονομίας (βλ. και το άρθρο «μήπως όντως δεν αντέχει η οικονομία;»)
· οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να καλυφθούν, αρχής γενομένης από τώρα.
· ο συντονισμός με τους άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Ιδιαίτερα πολυπληθείς είναι οι συνελεύσεις στα Νοσοκομεία της Αθήνας. Ενδεικτικά η συνέλευση στον Ερυθρό (ΝΕΕΣ) υπήρξε ευχάριστη έκπληξη, διότι σε ένα γεμάτο από γιατρούς αμφιθέατρο έγινε εκτενής συζήτηση και λήφθηκε δια ψηφοφορίας απόφαση που επισυνάπτω στο παράρτημα του ενημερωτικού. Παρόμοιες συνελεύσεις έχουν προγραμματισθεί σε όλα τα Νοσοκομεία της Αθήνας.
Οι περιφερειακές συσκέψεις διεξάγονται σε ανάλογο κλίμα. Στα Ιωάννινα την 1η Νοεμβρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου που προβλήθηκε απ΄ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Ηπείρου και επακολούθησε Περιφερειακή σύσκεψη με συμμετοχή πλήθους συναδέλφων. Επακολουθούν συσκέψεις στη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία και Πελοπόννησο.
Σχετικά με το συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους επισημαίνουμε ότι το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου έγινε με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ συνάντηση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ με σκοπό το συντονισμό του βηματισμού και των διεκδικήσεων. Προκύπτει θετικό κλίμα και οι δύο Ομοσπονδίες θα συζητήσουν αναλυτικότερα το ζήτημα.
Εάν ο κ. Αβραμόπουλος συναντηθεί με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ θα επακολουθήσει συνεδρίαση και εκτίμηση των απαντήσεων. Εάν αθετήσει τη δέσμευσή του για συνάντηση τότε η ΕΓ θα συνεδριάσει στις 10 Νοεμβρίου και θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου το επόμενο δεκαήμερο για εξέταση της κατάστασης και ανακοίνωση κινητοποιήσεων.
Εν κατακλείδι είναι εμφανές το εξής:
Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, ενώ το κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών δείχνει σαφείς ενδείξεις πως βγαίνει από τον πολύχρονο λήθαργο, με διάθεση να διεκδικήσει και να κερδίσει. Επ΄ ουδενί πρέπει οι γιατροί να βγούμε ζημιωμένοι απ΄ την κρίση και τα Νοσοκομεία κατεστραμμένα απ΄ το εφημεριακό κραχ.
Μπορούμε και οφείλουμε να κερδίσουμε.
Βαρνάβας Δημήτρης
μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών
(ΟΕΝΓΕ)