Και τι σας πειράζει δηλαδή αν ανοίξει ένα παράρτημα το Χάρβαρντ στην Αθήνα;
Αφού τα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ είναι, υποτίθεται, το πρότυπο μέσω του οποίου θέλουν να μας «χρυσώσουν το χάπι» της ιδιωτικοποίησης οι υπέρμαχοί της, ας δούμε τι γίνεται κι εκεί.
- Τα φοιτητικά χρέη στις ΗΠΑ αποτελούν ένα από τα πλέον εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα.
- Το ύψος των φοιτητικών δανείων έφτασε το 2022 το 1.766.000.000.000 $ (*ένα τρισεκατομμύριο επτακόσια εξήντα έξι δισεκατομμύρια δολάρια αν σας ζάλισαν τα μηδενικά).
- Τα φοιτητικά δάνεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ιδιωτικών δανείων μετά τα στεγαστικά.
Αν και διαφορετικό ανά κατηγορία, το κόστος των σπουδών (δίδακτρα) είναι έτσι κι αλλιώς υψηλό. Το ετήσιο κόστος των διδάκτρων σε τετραετές δημόσιο κολλέγιο ανέρχεται σε 9.678 δολάρια. Σε τετραετές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σε 38.768 δολάρια και σε τετραετές κερδοσκοπικό σε 17.825 δολάρια.
Τα φοιτητικά χρέη ακολουθούν τους Αμερικανούς και τις Αμερικανίδες σχεδόν σε όλη τη ζωή τους.
- 20% συνολικά των ενήλικων Αμερικανών που κατέχουν πτυχίο έχει εκκρεμές φοιτητικό δάνειο.
►Αναλυτικότερα εκκρεμές φοιτητικό δάνειο έχει:
- το 34% των κάτω των 30,
- το 28% όσων βρίσκονται στη δεκαετία των 30,
- το 17% όσων βρίσκονται στη δεκαετία των 40, αλλά και
- το 12% όσων βρίσκονται στη δεκαετία των 50.
►Τα φοιτητικά χρέη γεννιούνται από και με τη σειρά τους επιτείνουν τις υπόλοιπες ανισότητες:
- 10-21% των φοιτητών/τριών των Ivy League κολλεγίων προέρχεται από οικογένειες που ανήκουν στο ανώτερο 1% των εισοδημάτων (στοιχεία 2013)
- 66% του συνολικού φοιτητικού χρέους βαρύνει γυναίκες, ενώ οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο στην αποπληρωμή, καθώς ο μέσος μισθός που αναμένεται για μια γυναίκα αμέσως μετά την αποφοίτηση από το κολλέγιο είναι στο 81% του αντίστοιχου μισθού που αναμένεται για έναν άνδρα με τα ίδια προσόντα.
- 28,6% των ανδρών κατόχων πτυχίου έλαβαν φοιτητικό δάνειο, έναντι 42,6% των γυναικών κατόχων πτυχίου. Ενδεχομένως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι γονείς των λευκών ανδρών φοιτητών είναι πιο πιθανό να λάβουν δάνειο οι ίδιοι για λογαριασμό τους ή να πληρώσουν από την τσέπη τους για να συμβάλουν οικονομικά στις σπουδές τους.
- Οι μαύροι και αφροαμερικανοί απόφοιτοι πανεπιστημίου οφείλουν κατά μέσο όρο 25.000 δολάρια περισσότερα σε φοιτητικά δάνεια σε σύγκριση με τους λευκούς αποφοίτους.
- Τέσσερα χρόνια μετά την αποφοίτηση, οι μαύροι φοιτητές οφείλουν κατά μέσο όρο 188% περισσότερα από τους λευκούς φοιτητές.
Α, και φυσικά, ΔΕΝ πρόκειται να ανοίξει κανένα Χάρβαρντ στην Αθήνα. Το κληροδότημα του Χάρβαρντ ανέρχεται σε 50,9 δισεκατομμύρια δολάρια (στοιχεία 2018) και έχει 4.671 καθηγητές και λοιπό ακαδημαϊκό προσωπικό (στοιχεία 2012).
Στην Αθήνα, το πολύ-πολύ να ανοίξει κοτέτσι.
*Η Δανάη Κολτσίδα σπούδασε Νομικά ,Πολιτικές Επιστήμες και Μουσικός στην Αθήνα και στο Παρίσι . Στέλεχος στο Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς. Από το λογαριασμό της στο FACEBOOK