Δεδομένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινγκς: Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας

Σοκάρουν τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινγκς σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τότε που ξεκίνησε ο «εφιάλτης» του κορονοϊού. Που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα στη μάχη με τον ιό

Τους 6 εκατομμύρια αναμένεται να ξεπεράσουν τις επόμενες ώρες οι νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ενώ εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά της πάνω από την καθημερινότητα μας για τρίτη χρονιά.

Πρόκειται για έναν αριθμό-«γροθιά στο στομάχι», καθώς πρόκειται για ακόμη ένα αδιαμφισβήτητα μαύρο ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, τον Δεκέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα, ο ιός εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια του, δοκιμάζοντας τα συστήματα υγείας, προσβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά και στερώντας τη ζωή σε άλλους. Παρά την ύπαρξη του εμβολίου και τα μέτρα που λαμβάνει η πλειονότητα των κυβερνήσεων παγκοσμίως, δεν έχει καταστεί δυνατή η τελική νίκη εναντίον του ιού.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες κάνουν μία στροφή στην «κανονικότητα», με την άρση μέτρων για τους ανεμβολίαστους, την κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας, την επαναφορά της χωρητικότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους κλπ., το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα το πρωί, συνολικά 5.996.882 είχαν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό παγκοσμίως, με το νούμερο να αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια τις επόμενες ώρες.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 445 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και τα νέα εβδομαδιαία κρούσματα μειώνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα σε όλες τις περιοχές εκτός από τον Δυτικό Ειρηνικό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ανέφερε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας .

Ο παγκόσμιος χάρτης της πανδημίας

Τα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, των οποίων η απομόνωση τους παρείχε επιδημιολογική προστασία για περισσότερα από δύο χρόνια, χτυπήθηκαν το τελευταίο διάστημα με τα πρώτα κρούσματα και θανάτους, που τροφοδοτούνται από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Αν και τα συνολικά στοιχεία στα νησιά του Ειρηνικού που βλέπουν τα πρώτα τους κρούσματα είναι μικρά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες χώρες, είναι σημαντικά μεταξύ των μικροσκοπικών πληθυσμών τους και απειλούν να κατακλύσουν τα εύθραυστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο βλέπει τους θανάτους να εκτινάσσονται στα ύψη, έχει εφαρμόσει ένα μέγα-διαγνωστικό πρόγραμμα για τον πληθυσμό του των 7,5 εκατομμυρίων, με τον κάθε πολίτη να υποχρεούται να κάνει τεστ τρεις φορές αυτόν τον μήνα. Η επιδημιολογική πολιτική τακτική του αυτόνομου κρατιδίου εντάσσεται στη στρατηγική της ηπειρωτικής Κίνας για την ολοκληρωτική εξάλειψη του COvid.

Καθώς τα ποσοστά θανάτων παραμένουν υψηλά στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η περιοχή έχει δει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να καταφθάνουν από την ρημαγμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, η οποία αποτελεί μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν την παγκόσμια ηγεμονία στον αριθμό θανάτων του εγχώριου πληθυσμού τους από την αρχή της πανδημίας, έχοντας ξεπεράσει το 1 εκατ. καταγεγραμμένους θανάτους από κορονοϊό, παρά την υψηλή εμβολιαστική τους κάλυψη.

Το Μεξικό έχει σημειώσει 300.000 θανάτους, έχοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά τεστ επί του πληθυσμού. Κυβερνητική έκθεση των πιστοποιητικών θανάτου φέρνει τον πραγματικό αριθμό πιο κοντά στις 500.000. Ωστόσο, τέσσερις εβδομάδες πτώσης των ποσοστών μόλυνσης έχουν δημιουργήσει αισιόδοξες εκτιμήσεις για την επιδημιολογική εξέλιξη.

Στην Ινδία, όπου ο κόσμος συγκλονίστηκε από τις εικόνες στοιβαγμένων πτωμάτων σε υπαίθριες πυρές, καθώς τα κρεματόρια είχαν γεμίσει, οι σκληροί δείκτες εξασθενούν καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί.

Η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερους από 500.000 θανάτους, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός της ανέρχεται σε εκατομμύρια, κυρίως από την παραλλαγή Δέλτα. Οι μετανάστες από την αχανή ενδοχώρα της Ινδίας επιστρέφουν τώρα στις μεγαλουπόλεις της αναζητώντας δουλειά, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι κίνηση. Τα εμπορικά κέντρα υποδέχονται εμβολιασμένους, ενώ μαθητές και φοιτητές επέστρεψαν μετά από πολλούς μήνες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στη Βρετανία, οι λοιμώξεις μειώθηκαν μετά την ένταση της κοινωνικής αποστασιοποίησης τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η Αγγλία έχει πλέον άρει όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων της υποχρεωτικής μάσκας μάσκας και της υποχρεωτικής κατ’ οίκον απομόνωσης για τα κρούσματα.

Στην Ελλάδα, τα επιδημιολογικά δεδομένα διαμορφώνουν μία ζοφερή επιδημιολογική εικόνα από την αρχή της πανδημίας, με δυσανάλογο αριθμό συνολικών θανάτων από κορονοϊό σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Από τον Μάρτιο του 2020, έχουν χάσει τη ζωή 26.194 πολίτες, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 2.508.472.

Παραμένει ακάλυπτη από εμβόλια και περίθαλψη η Αφρική

Καλό σημάδι είναι ότι, στα τέλη του περασμένου μήνα η Αφρική ξεπέρασε την Ευρώπη στον αριθμό καθημερινής χορήγησης δόσεων εμβολίου, αλλά μόνο το 12,5% περίπου του πληθυσμού της ηπείρου είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής εξακολουθούν να πιέζουν για την αποστολή περισσότερων εμβολίων, τα οποία αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών. Πολλές αποστολές εμβολίων φτάνουν από τη Δύση χωρίς να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως οι υγειονομικές αρχές των χωρών, ενώ άλλες περιλαμβάνουν σκευάσματα που βρίσκονται λίγο πριν την ημερομηνία λήξης, γεγονός που καθιστά εκατομμύρια εμβόλια άχρηστα.

Οι περίπου 250.000 καταγεγραμμένοι θάνατοι από κορονοϊό -ο μικρότερος αριθμός θανάτων σε μία ήπειρο- εκτιμάται ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικός της πραγματικής κατάστασης της πανδημίας, αλλά οφείλεται σε ελλιπείς αναφορές, καθώς και στον γενικά νεότερο και λιγότερο μετακινούμενο πληθυσμό.

Άλογο που καλπάζει η πανδημία

Μέσα στους πρώτους εφτά μήνες από την αρχή της πανδημίας το 2020 καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο θάνατοι από Covid παγκοσμίως. Τέσσερις μήνες αργότερα άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν πεθάνει και έκτοτε, 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν κάθε τρεις μήνες, μέχρι που φτάσαμε στα 5 εκατομμύρια στα τέλη Οκτωβρίου, και 6 εκατ. σήμερα.

Ο Edouard Mathieu, επικεφαλής δεδομένων για την πύλη Our World in Data, δήλωσε ότι – όταν μελετώνται τα στοιχεία των αιτίων υψηλής θνησιμότητας των χωρών – σχεδόν τέσσερις φορές ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων οφείλεται στην πανδημία.

Μια ανάλυση του υψηλού ποσοστού θανάτων από ομάδα του «Economist» εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από COVID-19 είναι μεταξύ 14 και 23,5 εκατομμυρίων.

Η πλειοψηφία των θανάτων ανεμβολίαστοι

Τα ποσοστά θανάτου παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού, δήλωσε ο Tikki Pang, επισκέπτης καθηγητής στην ιατρική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και συμπρόεδρος του Συνασπισμού Εμβολιασμών Ασίας-Ειρηνικού.