Τανια Γεωργιοπουλου
Την ξέραμε κυρίως στα κοτόπουλα. Τη βρήκαμε και στα χοιρινά… Ο λόγος για τη σαλμονέλα, τη δεύτερη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξάπλωση του βακτηριδίου αποδίδεται κυρίως στον τρόπο εκτροφής των ζώων που βοηθά στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητάς του. Ωστόσο η σωστή διαχείριση του κρέατος μπορεί να προφυλάξει την υγεία μας. Με βάση τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (ΕFSA) κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν στο 10,3% των σφαγμένων χοίρων στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Από τα συνολικά 18.663 δείγματα χοίρων που εξετάστηκαν τα 1.922 βρέθηκαν προσβεβλημένα από το βακτήριο. Στον κατάλογο των χωρών με κρούσματα σαλμονέλας, η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη καθώς από τα 345 δείγματα σφαγμένου χοιρινού που εξετάστηκαν το 24,8% βρέθηκε θετικό. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία (ποσοστό θετικών δειγμάτων 29%) ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Κανένα θετικό δείγμα δεν εντοπίστηκε στη Φινλανδία, στη Σουηδία βρέθηκε θετικό το 1,3% των εξετασθέντων δειγμάτων, στη Λιθουανία το 1,8%, στην Αυστρία το 2%, στην Εσθονία 4,7% και στη Σλοβακία 4,8%
Σημειώνεται ότι το 2006 είχαν αναφερθεί 160.649 περιπτώσεις δηλητηριάσεων ανθρώπων, εξαιτίας της κατανάλωσης τροφίμων με σαλμονέλα.
|