Επιδείνωση σε συγκεκριμένους δείκτες υγείας παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας με συνέπεια να πέσει από την 26η στην 41η θέση στην κατάταξη του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας και Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ (κλικ εδώ η μελέτη).
Η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλή βαθμολογία στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (35), στην κατανάλωση αλκοόλ (32) και ιδίως στο κάπνισμα (μόνο 4), ενώ χαμηλή είναι η βαθμολογία της και στην παιδική κακοποίηση (44). Σε σχετικά μέτρια επίπεδα κινείται η αξιολόγηση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της ηπατιτίδας Β (68) και κυρίως στη θνησιμότητα λόγω τροχαίων (57).
Όλα τα σημεία κακής βαθμολογίας της χώρας μας αποτελούν προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία χρειάζεται μεθοδική, στοχευμένη και επίμονη εθνική πολιτική, καθώς και διάθεση πόρων προκειμένου να αναστραφούν οι δείκτες.
Δυστυχώς, η ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Οικονόμου, στην οποία επιχαίρει για την επιδείνωση της χώρας μας σε δείκτες όπως η παιδική παχυσαρκία και το κάπνισμα, δείχνει ασύγνωστη επιπολαιότητα, στην οποία μόνον ο Άδωνις Γεωργιάδης θα μπορούσε να υποπέσει..