Συνεπώς, πολλοί κάτοικοι, κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφθούν το κέντρο υγείας Διαβατών, δεν έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να τύχουν της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης, αλλά ούτε καν της συνταγογράφησης φαρμάκων, με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία τους.
Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 8.30 το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συμβολική διαμαρτυρία στο περιφερειακό ιατρείο Νεοχωρούδας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δημήτρη Σαραμάντο. Επιπλέον, ο δήμαρχος θα αποστείλει και επιστολή προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.
“Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο κέντρο υγείας Διαβατών έχει ως αποτέλεσμα, παρά την ύπαρξη σε όλους τους οικισμούς του δήμου μας υπερσύγχρονων αγροτικών ιατρείων, τα οποία κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με κονδύλια του δήμου Καλλιθέας, να πραγματοποιούνται επισκέψεις γιατρών στην καλύτερη περίπτωση μία φορά την εβδομάδα και στη χειρότερη κάθε δεκαπέντε ή και περισσότερες ημέρες, ειδικά στους πλέον απομακρυσμένους οικισμούς Μονολόφου, Πετρωτού και Μεσαίου”, επισημαίνει ο κ. Σαραμάντος.
Παράλληλα, εξηγεί ότι κέντρο υγείας Διαβατών καλύπτει υγειονομικά όχι μόνο το δήμο Καλλιθέας, αλλά και τους δήμους Εχεδώρου και Αγίου Αθανασίου, δηλαδή έναν πληθυσμό 60.000 κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο δήμο Καλλιθέας ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι σε έξι οικισμούς.
“Επί χρόνια απευθυνόμαστε στους αρμοδίους για την επίλυση του προβλήματος, χωρίς αποτέλεσμα. Είμαστε αναγκασμένοι πλέον να καταφύγουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας”, τονίζει ο κ. Σαραμάντος.
“Έχουμε γίνει λάστιχο”
Οι σοβαρές ελλείψεις ταλαιπωρούν και τους γιατρούς που εργάζονται στο κέντρο υγείας Διαβατών και στα περιφερειακά ιατρεία. Όπως παραδέχονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι γιατροί καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες, πέρα από τα ανθρώπινα όρια, προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
“Αυτήν τη στιγμή, στο κέντρο υγείας Διαβατών είμαστε δύο γιατροί, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι έξι για να μπορέσει να βγει η δουλειά. Συνήθως έχουμε δύο ώρες για να εξετάσουμε δεκάδες πολίτες που έρχονται εδώ κι αμέσως μετά αρχίζει η εφημερία. Κυριολεκτικά έχουμε γίνει ΅λάστιχοΆ”, τονίζει η γιατρός Παρέσα Λαζαρίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, στα περιφερειακά ιατρεία η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς αυτήν τη στιγμή εργάζονται μόλις 8 γιατροί, από τους 16 που υπήρχαν παλιά, καθώς οι μισοί συνταξιοδοτήθηκαν κι ένας μετακινήθηκε σε άλλη υγειονομική υπηρεσία.