Δελτίο Τύπου

div>ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 1
ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΟΣ                                                                                                                         28/11/2011                                                                                    
                                                                                                                                                                                                               
                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                     
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων στην έκτατη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, ασχολήθηκε με τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας   και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
 
 
Η Γενική Συνέλευση κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
 
  1. Σαν ιατροί των Κυκλάδων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στις περικοπές των πιστώσεων – μέσω του προϋπολογισμού του 2012 – σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία όπως ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, κλπ. Σε συνδυασμό με το «κούρεμα» των ομολόγων των ίδιων ταμείων, προβλέπεται  πλήρης κατάρρευση που θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στις συντάξεις των ελλήνων ασφαλισμένων.
 
  1. Είμαστε εναντίον του δημοσιευμένου οργανισμού  λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).Ο οργανισμός αυτός εξευτελίζει τον αυτοαπασχολούμενο ιατρό, προσφέροντας του αμοιβές των 80 λεπτών του ευρώ ανά εξέταση, διάγνωση και συνταγογραφία για κάθε ασθενή και επιπλέον μετακινεί το οικονομικό κόστος στις πλάτες του ήδη εξουθενωμένου από κάθε είδους χαράτσια έλληνα πολίτη.  
            Στο συγκεκριμένο θέμα  ζητούμε μια συλλογική σύμβαση εργασίας του                          
            ΕΟΠΥΥ με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ο συμβαλλόμενος ιατρός να αμείβεται σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο κατά πράξη και περίπτωση, να έχουν όλοι οι ιατροί δικαίωμα σύμβασης και επίσης για τους μη συμβεβλημένους να υπάρχει το δικαίωμα συνταγογράφισης και έκδοση παραπεμπτικών. Αυτοί οι όροι εξασφαλίζουν ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασφαλισμένο, με καθαρούς οικονομικούς κανόνες και καλύψεις από τον οργανισμό, όπως και  αποκλεισμό κάθε  αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιατρών.
 
  1. Θα αποσταλεί εξώδικος προδικαστική αγωγή από τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων προς τον ΟΠΑΔ που θα αφορά τα ανεξόφλητα δεδουλευμένα τον ιατρών από τον Οργανισμό που αφορούν και το έτος 2010. Οι προ μηνών κατηγορηματικές υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας για αποζημίωση των οφειλομένων, αποδείχτηκαν ψευδείς και φρούδες. Η υπομονή τελείωσε και κάποτε πρέπει να τελειώνει αυτή η κοροϊδία.
 
 
  1. Καταγγέλλουμε την πραξικοπηματική απόπειρα νομοθετικού κυήματος, που   νύχτα πήγε να περάσει ο κ. Λοβέρδος , μιμούμενος τον κ. Αβραμόπουλο στο παρελθόν, σχετικά με την «απελευθέρωση » του ιατρικού επαγγέλματος. Στην ουσία πρόκειται για ένα απερίγραπτο νόμο που δίνει το δικαίωμα σε κάθε κερδοσκοπική επιχείρηση να εμπορεύεται, χωρίς όρους και συμβιβασμούς, την περίθαλψη, παραβιάζοντας κανόνες και συνθήκες που προβλέπει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας. Απέναντι στις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, προσωρινά ο υπουργός απέσυρε τον νόμο, προς «επεξεργασία». Δεν τρέφουμε ελπίδες και είμαστε σίγουροι ότι οι πιέσεις που ασκούνται από επιχειρηματικούς κύκλους είναι τέτοιες που σύντομα ο νόμος αυτός θα είναι πραγματικότητα, εξοντώνοντας τον έλληνα ελευθεροεπαγγελματία ιατρό και ευνοώντας τα SuperMarket υγείας, που μόνο σκοπό θα έχουν την κερδοφορία με κάθε κόστος.
 
 
  1. Θα αγωνιστούμε για την ύπαρξη ενός δημοσίου Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποχρέωση του κράτους – πρόνοιας προς τον πολίτη. ΟΧΙ στην συρρίκνωση του ΕΣΥ και στο ξεπούλημα κλινικών και κλινών των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιώτες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δημιουργώντας ασθενείς δυο κατηγοριών, τους οικονομικά προνομιούχους και τους οικονομικά εξαθλιωμένους.
 
 
Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και σαν τέτοιο πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε θυσία, έστω και τώρα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
 
 
 
 
 
 Εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης
 
       
                 Ο Πρόεδρος                                                                   Ο γραμματεύς
    Δρ Ευάγγελος Πανοηλίας                                                   Αντώνης Ρούσσος