Δελτιο τύπου

p style=”text-align: justify; margin: 0cm 0cm 10pt”> Σκοπός αυτής της παρέμβασης είναι να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε σχέση με τα όλο και μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο του Κέντρου Υγείας Κισσάμου. Είναι σαφές ότι διανύουμε μία περίοδο στην οποία η επίθεση στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης γίνεται όλο και πιο έντονη, κάτι που βιώνουμε και εμείς καθημερινά. Η υποστελέχωση που προκύπτει από την μη κάλυψη οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όσο και στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας των Χανίων (όπως και ολόκληρης της χώρας άλλωστε) δημιουργεί τεράστιες τρύπες, που- αν δε μείνουν απλώς ακάλυπτες- έρχονται να «μπαλωθούν» με διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού (νοσηλευτών, τεχνολόγων και γιατρών). Αυτή η τακτική κάθε άλλο παρά λύνει το πρόβλημα, καθώς οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο όλο και μεγαλύτερων κενών, που υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης και δημιουργεί ασφυκτικούς όρους εργασίας για το προσωπικό. Το ζοφερό για τη δημόσια υγεία σκηνικό ήρθε τις τελευταίες μέρες να συμπληρώσει και το νομοσχέδιο Βορίδη για την ΕΣΑΝ, την ιδιωτική δηλαδή εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση του χρήματος από κοινού για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα Υγείας. Η ονειρική για την κυβέρνηση στιγμή, όπου ιδιωτικές κλινικές θα χορηγούνται κανονικά και με το νόμο από τα χρήματα του ελληνικού λαού, δείχνει να είναι επικίνδυνα κοντά – άλλωστε το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολιτικής που εδώ και χρόνια υποβαθμίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με σκοπό την πλήρη απαξίωσή του και τελικά την οριστική του διάλυση.

Κομμάτι αυτής της πολιτικής αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα και η εντολή μετακίνησης προσωπικού (αγροτικών ιατρών) στο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Ι.) της Γαύδου με τρόπο αυθαίρετο και εκβιαστικό, που όχι μόνο δεν επέλυσε το πρόβλημα των αναγκών του νησιού αλλά και δημιούργησε αλυσιδωτά κενά στα Π.Ι. και Κ.Υ. από τα οποία μετακινήθηκαν οι ιατροί. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι τελείως παράλογη και η διαρκής μετακίνηση των αγροτικών ιατρών που καλύπτουν θέσεις Π.Ι. στο Κ.Υ., καθώς προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών που ανήκουν στην εμβέλεια του εκάστοτε Π.Ι.. Ως εκ τούτου είναι απολύτως δικαιολογημένες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών που στερούνται αγροτικού ιατρού στην απαραίτητη συχνότητα, παρ όλ΄ αυτά τα βέλη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να στρέφονται προς τους αγροτικούς, καθώς η ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει τη Διεύθυνση του Κ.Υ. που παίρνει την επιλογή να καλύπτει (σε υπερβολικό βαθμό ορισμένες φορές και χωρίς καμία λογική κατανομής δυνάμεων) το Κ.Υ. εις βάρος των περιφερειακών ιατρείων. Μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η άμεση στελέχωση του Κ.Υ. με μόνιμο προσωπικό και η κάλυψη των θέσεων που έχουν κενωθεί.

Παράλληλα τραγικές συνέπειες έχει προκαλέσει η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου, που έχει οδηγήσει σε κενές βάρδιες. Το πρόσφατο γεγονός των πνιγμών στο Καστέλι μπορεί να στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει αυτό το θέμα και να διεκδικηθεί μια λύση με προσλήψεις προσωπικού, παρ όλ’ αυτά ο Διευθυντής του Κ.Υ. επιλέγει να κρύβει το πρόβλημα «κάτω από το χαλάκι» δηλώνοντας δημόσια πως δε συνιστά πραγματικό ζήτημα η έλλειψη ασθενοφόρου εκείνη την ημέρα, καθώς οι άνθρωποι «ανασύρθηκαν νεκροί»(!). Δε γίνεται να μην αναφερθεί και η έλλειψη φύλαξης του Κ.Υ., αλλά και η ολιγωρία απέναντι και σε αυτό το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν τον προηγούμενο μήνα συνέβησαν τουλάχιστον τρία περιστατικά, κατά τα οποία τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα του προσωπικού. Για να βλέπουμε και λίγο πιο μακριά, είναι σαφές ότι ένα κέντρο Υγείας που με κυβερνητικές ευθύνες λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, προφανώς και θα αξιολογείται από την ΕΣΑΝ ως κατώτερης ποιότητας, με αποτέλεσμα να απειλείται ακόμη και με κλείσιμο. Η ίδια κυβέρνηση λοιπόν που ευθύνεται για την υποβάθμισή του, θα το χαρακτηρίζει υποβαθμισμένο και θα το τιμωρεί – σε βάρος βέβαια όπως πάντα του εύκολου θύματος, των κατοίκων του Καστελίου και των γύρω περιοχών.

Θεωρούμε ότι απέναντι σε αυτό το καθεστώς διάλυσης των δομών του Ε.Σ.Υ., λύση δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση των νεότερων και πιο πρόθυμων εργαζομένων – ειδικά των αγροτικών ιατρών. Οι τελευταίοι καταλήγουν όχι μόνο να μετακινούνται συχνά από τη μία θέση στην άλλη όπως προαναφέρθηκε, αλλά ενίοτε και να εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας μόνοι τους (απουσία επιμελητή), συνθήκη αντισυναδελφική και σε τελική ανάλυση επικίνδυνη.

Στο γενικότερο πλαίσιο, η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης είναι αυτή που, πλήρως εναρμονισμένη στα κελεύσματα της πολιτικής ηγεσίας, έχει φέρει τα νοσοκομεία του νησιού σε δεινή κατάσταση, με το λιγότερο προσωπικό που είχαν ποτέ, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, με αμέτρητες χρωστούμενες εφημερίες, υπερωρίες και αργίες, με κλινικές, τμήματα, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία να αδυνατούν να λειτουργήσουν, με ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού και με προκλητική αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων και των ασθενών.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για πιο ανθρώπινους όρους εργασίας, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενάντια στην πολιτική διάλυσης του Ε.Σ.Υ. που προωθεί πλέον απροκάλυπτα το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ