p style=”margin-bottom: 0pt; white-space: normal; text-transform: none; word-spacing: 0px; color: rgb(0,0,0); font: 13px arial, sans-serif; letter-spacing: normal; background-color: rgb(255,255,255); text-indent: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px”>ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την υποστήριξη και υπογραφή 108 πολιτών της Πάτρας και της Αχαϊας, ανακοινώθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 η δημιουργία της κίνησης ‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ’ που για συντομία θα αποκαλούμε ‘Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα των ασθενών’.
Στην διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο γιατρός και περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Λύχρος, ο δικηγόρος Γιώργος Κασσοκεράκης, ο καθηγητής Ιατρικής Πάτρας, παιδίατρος Δημήτρης Παπαναστασίου, ο Κοινωνικός Λειτουργός Παντελής Πανταζάκας και ο γιατρός Δημήτρης Κωστακιώτης, μέλος του Δ.Σ. του Ι. Σ. Πάτρας αναφέρθηκαν στους λόγους που τους ώθησαν στη δημιουργία του ‘Παρατηρητηρίου’ και υπογράμισαν:
Γ. Λύχρος: ‘ Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην Υγεία και στην Πρόνοια αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας και κάθε κράτους που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες που υπηρετεί.
Το σύστημα απειλείται με κατάργηση και δημιουργούνται προβλήματα στην προέγγιση των ασθενών πολιτών σε αυτό. Με το ‘’Παρατηρητήριο’’ ελπίζουμε να δώσουμε χείρα βοηθείας σε όσους δυσκολεύονται’’.
Γ. Κασοκεράκης: Η δημόσια υγεία και η πρόσβαση των πολιτών στις δομές της αποτελεί συνταγματική επιταγή. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε το συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Με το ‘’Παρατηρητηριο’’ επιδιώκουμε να ασκούμε δημόσιο έλεγχο και πίεση προς κάθε κατεύθυνση, ενάντια σε κάθε πολιτική που θέλει να καταντήσει την υγεία εμπόρευμα’’.
Π. Πανταζάκας: Η υγεία αποτελεί δικαίωμα και όχι προνόμιο, όπως αναφέρει και η ΠΟΥ. Είμαστε δίπλ σε κάθε ευάλωτη ομάδα, που λήττεται από την μνημονιακή πολιτική τηςκυβέρνησης. Η υγεία και πρόνοια αποτελεί δείτη πολιτισμού για κάθε χώρα και σήμερα η ασκούμενη πολιτική, χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση της χώρας μας. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε ευάλωτες ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες, οι φυλακισμένοι, οι ανάπηροι, οι χρήστες τοξικών ουσιών, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και γενικά όσοι είναι στα όρια της εξαθλίωσης’’.
Δ. Παπαναστασίου: Η προσφορά του παρατηρητηρίου είναι και θα είναι σημαντική. Πρέπει να υπάρχει διαρκώς διεκδίκηση για όσα αναίτι και παράνομα μας στερούν. Πρέπει όλοι να γίνουμε διεκδικητικοί και οι πολίτες να βοηθάνε το ‘’Παρατηρητηριο’’ να διεκδικεί οσα οι κρατικοί φορείς στερούν από τις υπηρεσίες υγείας.
Δ. Κωστακιώτης: Η εποχή της ατιμωρησίας παρέρχεται. Ο θεσμός του ‘’Παρατηρητηρίου’’ θα έχει νόημα αν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών που οφείλουν να μας δίνουν στοιχεία για κάθε τι που συμβαίνει στο χώρο της υγείας. Πρέπει –και θα το κάνουμε- όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιά είναι τα δικαιώματά τους αλλά και ποιές είναι οι υποχρεώσεις του κράτους προς αυτούς. Θα επιδιώκουμε να καταγράφουμε όλα τα προβλήματα και γι αυτό ζητάμε απ’όλους τους πολίτες την βοήθειά τους προκειμένου, με την ανάδειξη των προβλημάτων και τον καταγγελτικό μας λόγο, να εντείνουμε την πίεση ενάντια στην μνημονιακή πολιτική, παρέχοντας παράλληλα και νομική προστασία σε όποιον έχει σοβαρό πρόβλημα.’’
Παρέμβαση έκανε από το ‘’Δίκτυο ανασφαλίστων’’ ο Βαγγέλης Μαυρομμάτης, υποστηρίζοντας ότι ‘’το μέγεθος της κοινωνικης κρίσης είναι τραγικό. Σχεδόν η μισή Ελλάδα είναι ανασφάλιστη και οι πολίτες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα Νοσοκομεία, αλλά και στην καθημερινή τους σε φαρμακευτική θεραπεία καθώς και στις αναγκαίες γι αυτούς ιατρικές εξετάσεις’’.
Η Φαρμακοποιός Μαρία Βουτυράκη, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τις θεραπείες των ψυχικά πασχόντων των οποίων τα φάρμακα είναι πνάκριβα και δεν μπορούν να τα συνταγογραφήσουν γι αυτο και πρέπει να γίνει το ‘’Παρατηρητηριο’’ ανάχωμα στην διάλυση των υγειονομικών δομών’’.
Από την Λαϊκή Συνέλευση της περιοχής Αγίας Σοφίας εισημάνθηκε πώς είναι απαραίτητο να θεσμοθετηθεί μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους είναι άνεργοι ή και ανασφάλιστοι.
Τέλος ο γιατρός Γιώργος Γιαννόπουλος, μέλος του ‘’Παρατηρητηρίου’’ υποστήριξε πώς είναι αναγκαίο να δικτυωθούμε με όλες τις υγειονομικές μονάδες, να γίνουμε σημείο αναφοράς, να αξιοποιήσουμε όποιο θεσμικό μέτρο είναι πρόσφορο. Τα κονδύλια για τους ανασφάλιστους που μοίρασε στις ΥΠΕ το Υπουργείο υγείας δεν γνωρίζουμε που και πως διατίθενται. Επίσης από το ΕΣΠΑ εχει αναγγελθεί πως θα διατεθούν 40 εκατομμύρια ευρώ για 2 χρόνια και για την κάλυψη 40.000 ανασφάλιστων αλλά και πάλι κανείς δεν γνωρίζει ποιός και πώς διαχειρίζεται αυτό το ποσό αφού στον αντιστοιχο κωδικό του υπουργείου υγείας δεν έχει εγγραφεί ούτε ένα ευρώ!’’.
Το ‘’παρατηρητήριο’’ έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική σελίδα http://
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας