ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Απριλίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ «ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ».
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συγκάλεσε σήμερα το πρωί και νέα υπηρεσιακή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα σχετικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πόλη του Μεξικού.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Λοιμώξεων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, καθηγητές λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, καθώς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη σύσκεψη επίσης παρακολούθησε και αντιπροσωπεία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.
Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια μετέβη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου παρακολούθησε από κοντά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενημέρωση των ταξιδιωτών.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας:
«Προηγήθηκε μία ακόμα σύσκεψη για το πρόβλημα, που έχει προκύψει, τόσο στο Μεξικό, στην Αμερική και σε άλλες χώρες, αλλά και για τα μέτρα, που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η σημερινή σύσκεψη είναι η τρίτη κατά σειρά. Το Σάββατο το πρωί, με το που πληροφορηθήκαμε, πώς έχουν τα πράγματα, έγινε η πρώτη έκτακτη υπηρεσιακή Σύσκεψη στο Υπουργείο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, ενώ ακολούθησε μία ακόμα διυπηρεσιακή σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Εκεί αποφασίστηκαν και τα πρώτα μέτρα.
Την ίδια στιγμή, δρομολογήθηκαν και οι αντίστοιχες διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες υπηρεσίες υπήρξε από την πρώτη κιόλας στιγμή συνεχής επαφή και αλληλοενημέρωση.
Σε εναρμόνιση με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ανέλαβαν να στήσουν τον απαραίτητο μηχανισμό ενημέρωσης του κοινού, ελέγχου στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας μας.
Παράλληλα, οργανώθηκε η γνώριμη σε εμάς και από παλιά – όταν είχαμε τότε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχο πρόβλημα με τη νόσο των πτηνών και έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία πλέον – διαδικασία ιχνηλάτησης των ταξιδιωτών από το Μεξικό και εκτυπώθηκαν ήδη – και έχει αρχίσει η διανομή τους – φυλλάδια και αφίσες ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες από και προς την περιοχή αυτή.
Ήδη, τη στιγμή αυτή ο μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Ελέγχονται οι επιβάτες που έρχονται από το Μεξικό transit δια μέσου της Ευρώπης ή άλλων χωρών προς την Ελλάδα.
Όπως μας αναφέρθηκε, ένα γκρουπ έφθασε από Μαδρίτη χθες το μεσημέρι, αφού όμως διανυκτέρευσε και πήρε νέο εισιτήριο Μαδρίτη-Αθήνα, χωρίς να εμφανίζεται η διαδρομή Μεξικό-Μαδρίτη.
Έλεγχος, όπως μας αναφέρθηκε, δεν έγινε ούτε στη Μαδρίτη, διότι δεν είχαν χθες το μεσημέρι ολοκληρωθεί οι διαδικασίες θέσπισης των νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ήδη όμως, μέσω των πρακτορείων εντοπίστηκαν όλα τα μέλη αυτού του γκρουπ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια της ιχνηλάτησης, στην οποία αναφέρθηκα πρωτύτερα.
Πέραν αυτών, ούτως ή άλλως, με τους ελέγχους που θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σήμερα σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης, η ενημέρωση των ελληνικών αρχών θα γίνεται αυτομάτως.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, πέραν αυτού που σας είπα πρωτύτερα, έχουν ερευνηθεί περίπου δέκα ταξιδιώτες, χωρίς κανένα ευτυχώς πρόβλημα και γίνεται και η έρευνα των γκρουπ, που έρχονται από άλλους ενδιάμεσους σταθμούς.
Σε ό,τι αφορά τώρα στα αποθέματα των φαρμάκων, των αντιϊκών φαρμάκων που διαθέτουμε, πρέπει να πούμε, ότι είναι απολύτως επαρκή. Έγκαιρα είχαμε φροντίσει για αυτό και καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Ήδη ενημερώθηκαν, δόθηκαν οδηγίες και οργανώθηκαν τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης, να έχουν ενεργοποιηθεί. Αυτοί οι θάλαμοι έχουν σκοπό να αντιμετωπίζουν νοσοκομειακά πλέον τους ασθενείς, εφόσον βέβαια εντοπιστεί κάποιος.
Γενικά θα ήθελα να σας πω, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και κανένας λόγος ανησυχίας. Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα, που μας έχουν περιέλθει, είναι υπό πλήρη και απόλυτο έλεγχο. Η χώρα μας και γνώση έχει και εμπειρία και μηχανισμούς.
Η ομάδα αυτή θα συσκέπτεται κάθε μέρα και θα σας ενημερώνει με λεπτομέρειες σε κάθε φάση».
Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα νοσοκομεία που έχουν ενεργοποιήσει τους θαλάμους αρνητικής πίεσης;
κ. Ευσταθίου: Αυτή τη στιγμή το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς είναι το Σισμανόγλειο, καθώς δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κρούσμα στην Ελλάδα. Εάν χρειαστεί θα εφαρμόσουμε πιστά το σχέδιο «¶ΡΤΕΜΙΣ», το οποίο έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, όπου είχαν ασκηθεί τότε και τα 132 νοσοκομεία της Ελλάδος.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω τους επιστήμονες εάν τα διαθέσιμα εμβόλια αλλά και τα φάρμακα καλύπτουν αυτό το νέο στέλεχος, που έχει εμφανιστεί σε Αμερική και Μεξικό.
κ. Πιερουτσάκος: Όπως γνωρίζουμε όλοι, το μεν εμβόλιο δεν παρέχει κάλυψη, τα δε φάρμακα, υπάρχουν δύο αντιϊκά φάρμακα, τα οποία διαθέτουμε, και τα οποία βοηθούν στη νοσηλεία της ασθένειας.
Δημοσιογράφος: Μιλάμε για το παλιό στέλεχος του ιού;
κ. Πιερουτσάκος: Για το νέο στέλεχος μιλάμε.
Δημοσιογράφος: Θα πρέπει αυτά τα φάρμακα να λαμβάνονται προληπτικά από κάποιες ομάδες πληθυσμού;
κ. Σαρόγλου: Καταρχήν γενικότερα η αντιμετώπιση και η χημειοπροφύλαξη και η θεραπεία βασίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ. ¶ρα και η χώρα μας ακολουθεί τις συγκεκριμένες αυτές οδηγίες. Δεύτερον, γίνονται αυτή τη στιγμή σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα, που έχουν καθοριστεί από τον ΠΟΥ, οι δοκιμασίες ευαισθησίας του νέου στελέχους Η1Ν1. Από τα μέχρι σήμερα επίσημα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό το στέλεχος είναι ανθεκτικό στην ομάδα της αματαδίνης-βηματαδίνης, ενώ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην άλλη ομάδα της οσελταμιβίρη. Αλλά τα στελέχη που έχουν ελεγχθεί από το Μεξικό είναι λίγα. ¶ρα οτιδήποτε γνωρίζουμε εμείς είναι τα ίδια που γνωρίζει και το CDC, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Δημοσιογράφος: Μια δήλωση για την κατανάλωση του χοιρινού κρέατος.
Καθηγητής: Δεν έχει σχέση με την κατανάλωση. Ο άνθρωπος δεν μολύνεται από την πεπτική οδό.