ΡΩΜΗ «Είμαστε γιατροί,δεν είμαστε χαφιέδες…». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσε στη Ρώμη και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας πλήθος ιατρικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να άρει την υποχρέωση τήρησης του ιατρικού απορρήτου, ενθαρρύνοντας τους γιατρούς να ενημερώνουν τις αρχές αν υποψιάζονται ότι οι ασθενείς τους είναι μετανάστες χωρίς βίζα ή άδεια εργασίας. Η πρόταση νόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τον ιταλικό Σύλλογο Νοσοκομειακών Γιατρών όσο και από το ιταλικό τμήμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα, η οποία διοργάνωσε την κινητοποίηση. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι δεκάδες συμμετέχοντες φορούσαν μπλούζες με συνθήματα που έγραφαν «να απαγορευτεί το κάρφωμα,είμαστε γιατροί,δεν είμαστε χαφιέδες». «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο… Οι παράνομοι μετανάστες από φόβο δεν θα πηγαίνουν πια στα νοσοκομεία ή σε έναν γιατρό και επομένως θα αποκλειστούν από το σύστημα υγείας» λέει ο ψυχίατρος ΤζιανκάρλοΣαντόνε. «Ο νόμος θα σκορπίσει τον φόβο μεταξύ ανθρώπων που δεν θα πηγαίνουν πια στα νοσοκομεία για να γεννήσουν ή να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη για τα παιδιά τους ή θα καταλήξουν να κρύβουν τις ασθένειές τους ακόμη και αν είναι μεταδοτικές» δήλωσε η βουλευτής της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης Αννα Φινοκιάρο.
Η πρόταση νόμου, η οποία εγκρίθηκε από την ιταλική Γερουσία στις αρχές Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για την ασφάλεια, είχε κατατεθεί από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά. Η έγκρισή της συζητείται τώρα στη Βουλή. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών, το νομοσχέδιο έχει κριθεί απαραίτητο από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία τους θεωρεί υπεύθυνους για την αύξηση της εγκληματικότητας.
Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε αναπτύξει 3.000 στρατιώτες στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ιταλίας με σκοπό να διαφυλάσσουν την τάξη, ενώ ο κ. Μπερλουσκόνι είχε προτείνει την αύξηση αυτού του αριθμού σε 30.000. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μέτρα-βιτρίνα ζητώντας «λιγότερη προπαγάνδα και περισσότερη ουσία». Το πείραμα της χρήσης του στρατού για τη φύλαξη σταθμών του μετρό, μνημείων, και πρεσβειών άρχισε το 2008, ενώ τώρα ο πρωθυπουργός υπόσχεται να λάβει αυξημένα μέτρα για την αντιμετώπιση του κύματος των λαθρομεταναστών, που συρρέουν κατά εκατοντάδες στις ιταλικές ακτές.