«Δεν καταργείται κανένα νοσοκομείο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας είπαν χτες «όχι» στις συγχωνεύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, από τη Θεσσαλονίκη διαβεβαίωσε ότι δε θα κλείσει κανένα νοσοκομείο ούτε θα απολυθούν εργαζόμενοι, ωστόσο θα μειωθούν οι διοικήσεις από 132 σε 83 και θα συνενωθούν κλινικές. «Πριν από 15 χρόνια οι κλινικές-τμήματα ήταν γύρω στις 950 στον αριθμό και σήμερα είμαστε πάνω από 1.960. Ετσι, λοιπόν, σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν ομοειδείς κλινικές οι οποίες είναι 10, 12, 15 κλινών στον αριθμό -όταν ο μέσος όρος παγκόσμια είναι πάνω από 25 και 30 κλίνες ανά τμήμα-, εκεί οδηγούμαστε σε συνένωση κλινικών», είπε ο κ. Τιμοσίδης. Σήμερα, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει τις τελικές επιλογές της για τις συνενώσεις, αφού θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

 

«Δεν καταργούμε τίποτε»

Ο κ. Τιμοσίδης, πάντως, δήλωσε χτες ότι «μειώνουμε τις διοικήσεις στα νοσοκομεία της χώρας χωρίς να καταργηθεί κανένα νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία είναι νομικά πρόσωπα. Τις διοικήσεις από 132 θα τις πάμε στις 83 και θα υπάρχουν και 50 αναπληρωτές διοικητές με συμβούλιο διοίκησης και επομένως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Δεύτερον, μειώνουμε πράγματι κάποιες κλινικές, κάποια τμήματα από το μεγάλο αριθμό που είχαμε φτάσει στη χώρα μας. Εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε κάνει ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές. Προχωρούμε απλώς να δώσουμε άλλο ρόλο στο Νοσοκομείο Λοιμωδών (Ειδικών Παθήσεων) και στο Δερματικών Νοσημάτων».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι αναγνωρίζει μεν την αγωνία και το φόβο των εργαζομένων, αλλά οι τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν -για τις οποίες λήφθηκαν, όπως τόνισε, υπόψη οι λογικές και τεκμηριωμένες προτάσεις- δε θα δικαιολογούν τις κινητοποιήσεις.

 

Οι κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι, με πανό και συνθήματα, ζήτησαν χτες για μια ακόμη φορά να εγκαταλειφθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους με προσυγκέντρωση στα νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» και ακολούθησε πορεία μέχρι την Αριστοτέλους. Οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν με προσωπικό ασφαλείας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι γιατροί συμμετείχαν στην τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ώς τις 3 το μεσημέρι, που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των υπόλοιπων ειδικοτήτων συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Κοινό αίτημα, όπως εκφράστηκε και μέσα από τα συνθήματα, είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας με μέτρα όπως η ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα αστικά κέντρα, η λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών εντατικής και αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών και η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών.

Κατά του νέου υγειονομικού χάρτη τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να ενισχυθεί και να σταματήσει να απαξιώνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες υγείας από το 2010 και είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσουν αλλαγές από την πρωτοβάθμια υγεία ώστε να λειτουργούν οργανωμένα κέντρα αστικού τύπου, ενισχυμένα αγροτικά ιατρεία και νοσοκομεία στελεχωμένα και έτοιμα να υποδεχτούν για νοσηλεία τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.