Η διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση παραμένει κόκκινο πανί για τον Αρχιεπίσκοπο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
Κόκκινο πανί παραμένει για την Εκκλησία η διάταξη για την εικαζόμενη συναίνεση, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο για τις μεταμοσχεύσεις που ψηφίστηκε πρόσφατα. Την επίμαχη διάταξη συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία. Αποφάσισαν όμως να συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή, μέχρις ότου αρχίσει η εφαρμογή του νόμου, το 2013.
Με την εικαζόμενη συναίνεση – δηλαδή, καθένας θεωρείται δυνάμει δωρητής οργάνων μετά θάνατον εφόσον δεν έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή του προς αυτό – εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση, δεδομένου μάλιστα ότι στην Ευρώπη η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στους δωρητές οργάνων σώματος.
«Είχαμε μια γρήγορη, γόνιμη και αποτελεσματική συνάντηση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε, και η Εκκλησία, και η Πολιτεία, υπέρ της διαδικασίας της μεταμόσχευσης», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός. «Εντούτοις, διαφωνήσαμε στο ζήτημα της εικαζόμενης συναίνεσης», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως εκτός από εκπρόσωπος της Πολιτείας επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή και ως μέλος του εκκλησιάσματος. Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, ο νόμος θα ισχύσει από το 2013 οπότε «έχουμε μπροστά μας ενάμιση χρόνο για επικοινωνία και συνεννόηση».
Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του τόνισε πως η Εκκλησία είναι επιφυλακτική στο ζήτημα αυτό. «Αυτή η διαφωνία όμως δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους συνανθρώπους μας», προσέθεσε. Ο υπουργός Υγείας θα παραστεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκειμένου να ενημερώσει, αλλά και να ακούσει τη θέση των ιερέων.
Το ρήγμα στις σχέσεις της Εκκλησίας με το υπουργείο Υγείας εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη με αφορμή το ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων που υιοθετεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πριν από την ψήφιση του νόμου είχε εκφράσει διαφωνίες για συγκεκριμένες διατάξεις του και έτσι, ανακάλεσε τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο.
Η Εκκλησία επισημαίνει ότι το ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων ενέχει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης των μοσχευμάτων. Στο ισπανικό μοντέλο μεταμοσχεύσεων προβλέπεται η δωρεά οργάνων με εικαζόμενη συναίνεση. Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί στη χώρα μας, δίνεται η δυνατότητα αφαίρεσης οργάνων από θανόν πρόσωπο εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή του. Πάντως, και στην Ισπανία κρίνεται αναγκαία πρώτα η συγκατάθεση των συγγενών.
Επιπλέον, διαφωνίες εκφράζει η Εκκλησία και για άλλα δύο σημεία του νόμου, με τον οποίο διευρύνεται ο κύκλος των δοτών για μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες. Περιλαμβάνει δηλαδή και όσους συνδέονται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης αλλά και συναισθηματικό δεσμό.
Η χώρα μας είναι τελευταία σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις στην Ευρώπη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, «στη χώρα μας γίνονται 6,3 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι 34 ανά εκατομμύριο. Επιδίωξη του υπουργείου είναι το ποσοστό να αυξηθεί στη χώρα μας σε 7 ανά εκατομμύριο το 2011 και σε 10 ανά εκατομμύριο το 2012».