Δέσμη προτάσεων κατέθεσε ο Ανδ. Ξανθός στη διάσκεψη των χωρών της «Βαλέτα»

H «Βαλέτα» έθεσε τις βάσεις για μια κρίσιμη αλλαγή παραδείγματος στη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη, εκτιμά ο Έλληνας υπουργός Υγείας


Διαβάστε την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού στη διάσκεψη των χωρών της «Βαλέτα» στη Λισαβόνα (4/5/2018):


“Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας  για την θερμή φιλοξενία και την ουσιαστική συμβολή του εξ’αρχής στην συγκρότηση και εδραίωση της «πρωτοβουλίας της Βαλέτα» .


Η «Βαλέτα» , ένα φιλόδοξο εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας- σήμερα υπέγραψε και η Κροατία- με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών μας στα αναγκαία φάρμακα, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο.


Είναι ανάγκη να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η «Βαλέτα» συνιστά μια σοβαρή, ρεαλιστική και υπολογίσιμη πρωτοβουλία που μπορεί  να επηρεάσει καταλυτικά το ευρωπαϊκό τοπίο στο χώρο του φαρμάκου, ενδυναμώνοντας τη θέση των εθνικών κρατών και την πλευρά των ασθενών στη διαπραγμάτευση τους με τη φαρμακοβιομηχανία. Και ότι πλέον προχωρούμε , πέραν των διακηρύξεων, σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης του στόχου για «κοινωνικά δίκαιες» και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα.


Θεωρούμε ότι αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση στο δρόμο της καθολικής κάλυψης υγείας, πρέπει σύντομα να καταγράψει μετρήσιμα αποτελέσματα. Για να υπάρξει λοιπόν ένα απτό και αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και να δεσμευτούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όχι μόνο για την συνέχιση και εμβάθυνση  του εγχειρήματος, αλλά και για τη διαρκή προσπάθεια συλλογικής διαχείρισης των προβλημάτων που θα ανακύπτουν στην πορεία.


Χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο συστηματικά στην ανταλλαγή δεδομένων , εμπειρίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στις χώρες μας στο πεδίο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων ( ΗΤΑ), της διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών και της αποζημιωτικής πολιτικής. Κυρίως όμως, οφείλουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τον τρόπο επικύρωσης και τη νομική ισχύ των συμφωνιών που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης με τις  φαρμακευτικές στο πλαίσιο της «Βαλέτα».


Κρίνουμε πως προκειμένου να ευοδωθεί η «πρωτοβουλία της Βαλέτα» απαιτείται ισχυρότερη πολιτική δέσμευση από όλους μας και διαρκής επικαιροποίηση της εθελοντικής συνεργασίας που ξεκινήσαμε το Μάΐο  του 2017. Με την προσδοκία να καταλήξουμε σύντομα σε τελικές αποφάσεις , καταθέτουμε σήμερα μια δέσμη προτάσεων για προβληματισμό και συζήτηση :


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 6pt 36pt; TEXT-INDENT: -18pt; mso-list: l0 level1 lfo1″>·       Την καθιέρωση συστηματικότερων συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας της από κοινού  αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των φαρμάκων που προτεραιοποιούνται μετά από συλλογική συζήτηση και  συμφωνία . Η συνεργασία μας δεν πρέπει εξαντλείται στις τακτικές συναντήσεις σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο, αλλά απαιτεί τη διαρκή επικοινωνία και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών, ερευνητικών δεδομένων και εμπειρογνωμοσύνης. Ενδεχομένως , ένα οργανωτικό μοντέλο ομάδων εργασίας που θα επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένα παραδοτέα, να διευκόλυνε την αποτελεσματικότητα των εργασιών της επιτροπής.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 6pt 36pt; TEXT-INDENT: -18pt; mso-list: l0 level1 lfo1″>·       Την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων της «Βαλέτα» (VTC) με εξειδικευμένους νομικούς από κάθε χώρα, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, επιδιώκοντας την επίλυση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των συστημάτων μας και της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζει κάθε χώρα. Οι νομικοί του τεχνικού κλιμακίου της Βαλέτα μπορούν να λειτουργούν ως μία ανεξάρτητη  ομάδα εργασίας, σε διαρκή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της τεχνικής επιτροπής.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 6pt 36pt; TEXT-INDENT: -18pt; mso-list: l0 level1 lfo1″>·       Στόχος της νομικής ομάδας θα είναι η «θωράκιση» των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων και τις διαπραγματεύσεις τους με τη φαρμακοβιομηχανία, με κανόνες δεσμευτικότητας για όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη. Κρίνουμε πως αυτό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλία μας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 6pt 36pt; TEXT-INDENT: -18pt; mso-list: l0 level1 lfo1″>·       Θεωρούμε, τέλος, ως απαραίτητο «εργαλείο» στην κατεύθυνση της δεσμευτικότητας την  υπογραφή μιας πολυμερούς Διεθνούς Σύμβασης που θα κυρωθεί από κάθε χώρα .  Η σύμβαση  αυτή θα σηματοδοτούσε την εξέλιξη της «Βαλέτα»  από το επίπεδο των γενικών πολιτικών διακηρύξεων και στόχων  , σε εκείνο της πρακτικής δέσμευσης στα πεδία που έχουν από κοινού επιλεχθεί ως ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών μας.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 6pt 36pt; TEXT-INDENT: -18pt; mso-list: l0 level1 lfo1″>·       Θεωρούμε ότι η «Βαλέτα» έθεσε τις βάσεις για μια κρίσιμη αλλαγή παραδείγματος στη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη. Η συγκρότηση ενός «οδικού χάρτη» ενεργειών για το επόμενο διάστημα που θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία μας, αποτελεί ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί. Για να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το κοινό μας εγχείρημα , θα έχουμε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και οργάνωσης των νέων βημάτων στην επόμενη συνάντηση μας στην Αθήνα, για την οποία σας προσκαλούμε από τώρα και περιμένουμε με χαρά την ανταπόκριση σας.”