EΠIΣΠEYΣH της διαμόρφωσης της νέας λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την ηγεσία του Yπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του.
Παράλληλα ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των εργαζομένων και η στήριξη της απασχόλησης.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η διεθνής κρίση πλήττει αναπόφευκτα και την Ελλάδα αλλά ότι συγκριτικά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες με ισχυρότερες οικονομίεςσ, σημειώνοντας ότι η σοβαρή και εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις κατάφεραν να μειωθεί η ανεργία από το 11,3% το 2004 στο 7,6% το 2008. Ανέφερε δε ότι: «Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 είχαμε αύξηση της ανεργίας κατά περίπου μια μονάδα σε σχέση με πέρυσι. Τα πρώτα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ανακοπή της αυξητικής τάσης».
Παράλληλα ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι: «Οι δράσεις που υλοποιούμε για τη στήριξη της απασχόλησης, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ξεκινούν να δίνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Θυμίζω ότι το πρόγραμμα καλύπτει 1,3 εκατ. εργαζόμενους και άνεργους συμπολίτες».
Ακόμη πέρα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δρομολογείται:
Ενιαία μηχανοργάνωση και ενιαίος έλεγχος των δαπανών των ταμείων.
Χρήση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΑΜΚΑ, από όλους τους ασφαλισμένους.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι εντείνεται ο αγώνας για την εξάλειψη της πληγής των πλασματικών, μη πραγματικών αναπηρικών συντάξεων, μέσω των διαρκών ελέγχων.
Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ θα προβλέπει διαχωρισμό του τομέα ασφάλισης από τον τομέα υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως είπε, είναι έτοιμο για ψήφιση στα Θερινά Tμήματα της Βουλής, ώστε το Ίδρυμα να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας.
Αντιδράσεις κομμάτων και ΓΣΕΕ
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο για «λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης» και εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία χρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με επιπλέον 7,7 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια. Το ΚΚΕ, διέβλεψε δραστικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και κάλεσε τους εργαζομένους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.
Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα δήλωσε ότι «είναι ντροπή για τον πρωθυπουργό να μιλάει για περιστολή της εισφοροδιαφυγής όταν ο ίδιος την έχει επιβραβεύσει 4 φορές με χαριστικές ρυθμίσεις».
Την αντίδραση και της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. «Η λέξη μεταρρύθμιση και η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με την αποδόμηση και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ρητορεία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γιατί είναι πλέον ολοφάνερο ότι αυτή ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις οι 130.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα, η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας, οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα και ειδικότερα στα ΒΑΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συνομοσπονδία.