Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη
«Άγνοια ή διαπλοκή» καταλογίζει στον Υπουργό Υγείας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, μετά την απόφαση του Α. Γεωργιάδη να καταργήσει τα πληθυσμιακά κριτήρια για την άδεια σκοπιμότητας εγκατάστασης ιατρικών μηχανημάτων.
Παρότι, ο Σύνδεσμος είχε καταρτίσει και παραδώσει σχέδιο υπουργικής απόφασης με αντικείμενο τη ρύθμιση του κλάδου, μετά από πρόσκληση του ίδιου του κ. Γεωργιάδη, όπως καταγγέλλει, δύο εβδομάδες αργότερα δημοσιεύθηκε του Υπουργού (υπ’ αριθμόν 92211/ 4 Οκτωβρίου 2013) με την οποία καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια κατά την διαδικασία εκδόσεως άδειας σκοπιμότητας εγκατάστασης ιατρικών μηχανημάτων.
Μάλιστα, στην εν λόγω συνάντηση (17/9) εκλήθη από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο Αθ. Πλεύρης, ο οποίος παρέλαβε το σχέδιο.
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως, σε όλες τις συναντήσεις που προηγήθηκαν επεσήμαναν στον κ. Γεωργιάδη την πάγια θέση του περί κατάργησης των αδειών σκοπιμότητας ιατρικών μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών, γνωστοποιώντας το αδιαφανές της διαδικασίας και την στρέβλωση που προκαλείται στην αγορά.
Ωστόσο, καταγγέλλει ότι ο Υπουργός Υγείας «κατήργησε την μοναδική αντικειμενικά μετρήσιμη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας σκοπιμότητας διατηρώντας τόσο την ύπαρξη της όσο και ενισχύοντας την απόλυτη πλέον διακριτική ευχέρεια της 9μελούς επιτροπής που τις χορηγεί».
Οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων εκφράζουν το φόβο ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει τον κλάδο σε σκοτεινότερες ημέρες.
«Τα μέλη μας ένιωσαν μια ανατριχίλα ενθυμούμενα το μακρινό παρελθόν και τις μέρες όπου η έκδοση άδειας σκοπιμότητας ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις πεδίο ελεεινής συναλλαγής και ωμού εκβιασμού από τους έχοντες την απόλυτη διακριτική ευχέρεια στην έκδοση των αδειών», αναφέρουν και υποστηρίζουν πως «επί της ουσίας, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στην απόλυτη και υποκειμενική διακριτική ευχέρεια εννέα ανθρώπων την εγκατάσταση οποιουδήποτε σημαντικού ιατρικού μηχανήματος σε όλη την χώρα».
«Πλέον τα κριτήρια είναι η «βιωσιμότητα» του φορέα, η «επάρκεια» των υποδομών, η «ποιότητα» του εξοπλισμού, η «επιστημονική επάρκεια» του προσωπικού και άλλα αντίστοιχα μη μετρήσιμα κριτήρια», σημειώνουν και διερωτώνται «τι θα εμποδίζει κάποιους να χρησιμοποιήσουν την διακριτική τους ευχέρεια προς δικό τους όφελος; Μήπως οι λεκτικές κορώνες του κ. Γεωργιάδη; Γιατί ο κ. Γεωργιάδης καταργεί το μοναδικό μετρήσιμο κριτήριο; Γιατί διαψεύδει τον εαυτό του;» και τελικώς αν η επιλογή αυτή οφείλεται σε άγνοια.
«Θυμίζουμε μόνο στον Υπουργό Υγείας το αρχαίο ρητό : Αρχή άνδρα δείκνυσι», καταλήγουν.