Διαλύεται η υγεία στην Λακωνία

Με αφορμή την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας της χώρας μας και την φημολογούμενη πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου–Κ.Υ. Μολάων στον κύκλο του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης, με ενιαία διοικητική, ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία, ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, απέστειλε επιστολή στον Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. με την οποία εκφράζει την αντίθεση του στην ενέργεια αυτή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του έχει ως εξής:

Κύριε Καθηγητά,

Η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με θέμα τη συνέργεια των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας και με σκοπό την αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας, γίνεται σε μια περίοδο που η Πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές. Παρ’ όλα αυτά οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να υπαγορεύονται μόνο από τα οικονομικά μεγέθη, αλλά να λαμβάνουν υπόψη κυρίως τον ασθενή, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Η Λακωνία όπως γνωρίζετε διαθέτει τα Νοσοκομεία της Σπάρτης και των Μολάων και ορισμένα Κέντρα Υγείας. Η λειτουργία όλων αυτών των Υγειονομικών Μονάδων είναι απολύτως απαραίτητη και οποιαδήποτε σκέψη για τη κατάργησή τους θα ήταν καταστροφική για το Νομό, δεδομένων των τοπικών συνθηκών. Αντίθετα, η λειτουργία τους πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να εξυπηρετείται παράλληλα και το πλήθος των τουριστών που κατακλύζει την περιοχή, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Είμαι βέβαιος ότι στην πρόσφατη περιοδεία σας στη Λακωνία, σχηματίσατε εικόνα για μια σειρά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υγειονομικές Μονάδες της περιοχής. Θα αναφέρω ενδεικτικά, την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε όμορους Νομούς για να εξετασθούν ή να νοσηλευθούν, καθώς επίσης και την έλλειψη μονάδων εντατικής και ψυχιατρικής θεραπείας.

Είναι γεγονός ότι τόσο το προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού, όσο και οι Διοικήσεις τους, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Συνεπώς, η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους και να μην προσπαθεί να δημιουργεί αναταραχές διοικητικών αναδιαρθρώσεων με τελείως αμφίβολα αποτελέσματα.

Η έντονη φημολογία που υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα, να υιοθετείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μελέτη που για το Νομό Λακωνίας προτείνει την ένταξη του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Μολάων στον κύκλο του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης, με ενιαία διοικητική, ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία, θα ήταν κατά την άποψη μου μια κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση, που αντί να επιλύει προβλήματα, θα δημιουργήσει περισσότερα, που θα κληθούν να τα «πληρώσουν» οι Λάκωνες πολίτες. Όταν αυτό το μοντέλο δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε νοσοκομεία εντός του Νομού, πως θα λειτουργήσει σε διατοπικές νοσηλευτικές μονάδες εκτός των υφισταμένων Περιφερειακών Ενοτήτων; Οποιαδήποτε μεταβολή έστω και στο διοικητικό καθεστώς θα οξύνει τα προβλήματα, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη  τόσο τα πρακτικά θέματα που θα προκύψουν λόγω Καλλικράτη, όσο και την ένδεια που υπάρχει και σε διοικητικό προσωπικό. Εάν για το Νοσοκομείο της Σπάρτης είναι αυτονόητη η διοικητική του αυτοτέλεια, για το Νοσοκομείο των Μολάων είναι επιβεβλημένη λόγω της θέσης του και των αναγκών υγείας που αυτό καλύπτει σε μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου.

Σας παρακαλώ να ενσκήψετε στα ιδιαίτερα προβλήματα και να εξετάσετε σε βάθος τις όποιες ενστάσεις προκύψουν από τους αρμοδίους, να τα μεταφέρετε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμετε, ώστε αυτός ο διάλογος να μην  είναι προσχηματικός. Η Ελλάδα έχει «χορτάσει» από μεταρρυθμίσεις που καταλήγουν να αλλάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα και αφού έχει χαθεί ο έλεγχος….

Οφείλω τέλος να σας ενημερώσω για τη δέσμευση του αρμοδίου Υφυπουργού κ.Τιμοσίδη στη Βουλή προς εμένα, στις 19/10/2010, ότι δεν θα προχωρήσει σε κατάργηση Υγειονομικής Μονάδας στη Λακωνία και ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των υφισταμένων.