Υπό τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας να συνεχίζουν την πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.Την ίδια στιγμή έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν συγκέντρωση νοσοκομειακοί αλλά και ιδιώτες γιατροί διαμαρτυρόμενοι για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των εφημεριών και για την προωθούμενη, όπως υποστηρίζουν, ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.
Βάσει του νέου νομοσχεδίου, από τον Σεπτέμβριο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κατά τις απογευματινές ώρες προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις, σε θεραπείες και επεμβατικές πράξεις, ενώ στα απογευματινά ιατρεία θα συμμετέχουν γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί και επικουρικό προσωπικό.
Το κόστος για τις ιατρικές αυτές πράξεις θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα συμμετέχουν οικονομικά και οι ασφαλισμένοι. Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την πρόταση του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες και ζητούν νομοθετική κατοχύρωση ότι η εφημερία είναι και παραμένει χρόνος υπερωριακής απασχόλησης.
Στο μεταξύ με κείμενό τους 60 γιατροί, μεταξύ των οποίων καθηγητές πανεπιστημίου και μέλη ΔΣ ιατρικών συλλόγων της χώρας, ζητούν την απελευθέρωση της εργασιακής σχέσης του ιατρικού προσωπικού με το ΕΣΥ. Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι μόνον όταν ο κάθε γιατρός επιλέγει αν επιθυμεί πλήρη και αποκλειστική, πλήρη αλλά όχι αποκλειστική ή μερική απασχόληση θα στελεχωθεί πληρέστερα και με διαφάνεια το ΕΣΥ προς όφελος των ασθενών και των γιατρών.
«Υπάρχουν χιλιάδες έντιμοι συνάδελφοι που δεν παίρνουν φακελάκια, δεν συναλλάσσονται οικονομικά, δεν έχουν παράνομα ιδιωτικά ιατρεία και επιβιώνουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, με στερήσεις και χρέη στις τράπεζες. Σε αυτούς πρέπει να στηριχθεί το ΕΣΥ και να τους επιτρέψει να αναλάβουν ρόλο, εξυγιαίνοντας καταρχήν τις σχέσεις εργασίας τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.