Διαμαρτυρία του ΚΙΑ στο ΑΧΕΠΑ για το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση στην υγεία

Διαμαρτυρία μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγγύης Θεσσαλονίκης ζητώντας την πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων μεταναστών και Ελλήνων στην δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία. Το ΚΙΑ παρέχει καθημερινά δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανσφάλιστους πολίτες. Καθημερινά εξυπηρετούνται παθολογικά και οδοντιατρικά περιστατικά. Τρεις φορές την εβδομάδα παιδιατρικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά. Μια φορά την εβδομάδα δερματολογικά, καρδιολογικά και ΩΡΛ. Το ΚΙΑ στηρίζεται επίσης από ένα εξωτερικό δίκτυο αλληλέγγυων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και ιατρικών εργαστηρίων.

Κατα τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τα μέλη του ΚΙΑ απέκλεισαν τον εισπρακτικό μηχανισμό των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου ενώ στη συνέχεια έκαναν παρέμβαση στο διοικητή του ΑΧΕΠΑ Γεώργιο Βέργουλα που βρισκόταν σε σύσκεψη με τους διευθυντές των κλινικών και ζήτησαν να δέχεται το νοσοκομείο τους ανασφάλιστους και τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη περίθαλψης. Οι γιατροί που συμμετέχουν στο ΚΙΑ τόνισαν ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στην πρόσβαση στην περίθαλψη των πολιτών με βάση την οικονομική τους κατάσταση και επεσήμαναν ότι μια τέτοια πράξη συνιστά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας των γιατρών. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βαρβαρότητα από το να πεθαίνει κάποιος ή να καθυστερεί να πηγαίνει στο γιατρό επειδή δεν έχει να πληρώσει" τόνισε ο γενικός γιατρός και μέλος του ΚΙΑ Θ. Σδούκος απευθυνόμενος στον κ. Βέργουλα. Σύμφωνα με το ΚΙΑ και οι διοικητές των νοσοκομείων μπορούν να συμβάλλουν στο να αρθεί ο αποκλεισμός από την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων ζητώντας κονδύλια για ανασφάλιστους και κυρίως να αλλάξει αυτή η βάρβαρη πολιτική.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ δήλωσε από την πλευρά του ότι πάνω από μισό εκατομμύριο ξόδεψε πέρυσι το ΑΧΕΠΑ για ανασφάλιστους και ζήτησε από το ΚΙΑ να καταθέσει υπόμνημα με τα προβλήματα των ασθενών που επισκέφτονται το ιατρείο για να ερευνήσουν το τι μπορεί να γίνει.

"Δε ζητάμε λύση μόνο για τους δικούς μας ασθενείες που επισκέπτονται το ΚΙΑ αλλά χιλιάδες ακόμη. Το 30% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι" διευκρίνισαν οι γιατροί του ΚΙΑ ζητώντας παράλληλα από τους γιατρούς που παρίσταντο στην σύσκεψη να δέχονται όλους τους ανασφάλιστους χωρίς διακρίσεις.